Actiune 28 July 2022

Semnează petiția pentru Rovina!

Mă trec fiori. A trecut abia un an de când ne-am bucurat de o victorie uriașă pentru Roșia Montană. După zeci de ani de efort comun a sute de mii de oameni, am reușit să includem Roșia Montană în UNESCO. Am răsuflat ușurați.
Îți scriu acum pentru a-ți spune că e momentul să ne mobilizăm din nou. Un proiect minier și mai mare este pus la cale la Rovina, în județul Hunedoara.

Am citit un studiu[1] despre exploatarea plănuită în munții Apuseni și m-am cutremurat. O firmă canadiană fără nicio experiență și cu numeroase subsidiare în paradisuri fiscale, vrea să construiască două cariere imense și să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere.

Iazul de decantare prevăzut în proiect se bazează pe o tehnologie care a produs în Canada un incident catastrofal. 25 000 000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume.

M-am întrebat și cine se va ocupa de regenerarea zonei după cei 16 ani cât va funcționa mina. Firma canadiană propune ca toate costurile de regenerare a zonei să fie acoperite din vânzarea echipamentelor miniere uzate. Asta e ridicol, ecologizarea presupune investiții uriașe ce nu pot fi acoperite de vânzarea de fiare vechi. Diferența o vom scoate din buzunar eu, tu și restul plătitorilor de taxe. „Investitorii” rămân cu profitul și spală doar putina.

Iar acum vine cireașa de pe tort și detaliul care m-a alertat cel mai tare. Compania minieră a cerut ca evaluarea impactului asupra mediului, procedură necesară pentru demararea proiectului, să fie făcută în Hunedoara.

Adică un proiect colosal, cu implicații transfrontaliere, bazat pe o tehnologie ce a produs deja incidente cumplite, să depindă de pixul unor funcționari dintr-o agenție județeană de protecție a mediului. Un dosar deosebit de sensibil și complex va fi pus pe același birou, în aceeași stivă cu balastiere, benzinării, drumuri sătești și altele de acest fel.

Mă ia cu rău și când mă gândesc cât de ușor e să dai mită într-o agenție județeană de mediu, au fost numeroase condamnări în ultimii ani.[2] Și cât de mici sunt șpăgile!

Pe scurt, e obligatoriu să fim îngrijorați. Viitorul munților și al oamenilor din zona Rovina depinde de o agenție care nu are nici dreptul, nici competența să dea o asemenea evaluare.

Vestea bună e că ne-am consultat cu avocații cu care am lucrat pe alte proiecte miniere și am găsit o soluție. Trebuie să-i determinăm pe cei de la ministerul Mediului să preia evaluarea de mediu. Așa s-a întâmplat și în cazul Roșiei Montane și așa trebuie să se întâmple și acum.

Sunt numeroase argumentele pentru care o evaluare ministerială e necesară. Când faci parte dintr-un minister e mult mai riscant să iei mită. Să ne aducem aminte că fostul ministru al mediului, Costel Alexe, e cercetat pentru că ar fi primit șpagă.

În plus, la Minister procedura de evaluare ar fi mult mai vizibilă, presa și organizațiile de mediu ar fi cu ochii pe decidenți. Deci șansele ca un proiect periculos pentru mediu și păgubos pentru statul român să primească aviz sunt mult mai mici.

Să-i cerem lui Tánczos Barna să mute la București evaluarea e ușor. Dar pentru a-l convinge trebuie să fim zeci de mii de cetățeni implicați din toată țara.

Pentru a ne strânge zeci de mii, am lansat o petiție. Am explicat clar riscurile proiectului și faptul că e necesară intervenția ministerială pentru a preîntâmpina un dezastru ecologic. Acum mai trebuie să ne strângem suficient de mulți, înainte de a merge cu petiția la Ministerul Mediului.

Semnează și petiția, împreună salvăm și Rovina.


La Rovina se lucrează deja la un plan urbanistic. Când acesta va fi finalizat, Agenția județeană de mediu va începe evaluarea impactului de mediu. Trebuie să ajungem la măcar 20.000 de semnături înainte de începerea procedurii. Așa avem mai mari șanse să o mutăm la Minister.

Și știm că merită să cerem intervenția autorităților centrale. Așa am făcut și când am avut suspiciuni legate de ancheta în cazul pădurarului Liviu Pop. Era evident că procurori locali vor să-i scape pe făptași. Am cerut mutarea anchetei la București. Am fost ascultați, iar acum făptașul e în închisoare.

Vom reuși și acum, dar numai dacă numărul celor care se unesc pentru Rovina va da amețeli politicienilor. Altfel vor decide că aurul e mai important decât oamenii sau decât munții. Semnează petiția.

Îți mulțumim pentru implicarea ta,
Antoniu și echipa Declic


Note:
[1] [2] Rovina Valley Project NI 43-101 Technical Report, David M. Chambers, Ph.D., P.Geop.