Stire 2 March 2021

Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO!

Comunitatea Declic, alături de Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Corupția Ucide, Reset Iași, Brașovul Civic, Geeks for Democracy contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului 10 august și anunță că va sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De asemenea, reprezentanții grupurilor civice se vor strânge, miercuri, 3 martie, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București, cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.

„Astăzi justiția din România și-a arătat fața întunecată. Am ieșit în stradă pentru a apăra independența justiției, am fost gazați și loviți, pentru ca un judecător să își bată joc de noi și să îi salveze pe vinovați. Niciun șef al Jandarmeriei, responsabil pentru gazarea și rănirea a sute de oameni, nu mai poate fi acum tras la răspundere. Doar CEDO mai poate face dreptate în acest caz, așa că ne vom adresa Curții Europene.”

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor pe Justiție

Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta 10 august a fost ucisă din fașă. Dosarul 10 august a fost închis definitiv, deși DIICOT nu a făcut o anchetă corectă. Niciun martor și nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiții, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă.

Dosarele istorice ale Revoluției și Mineriadelor sunt încă plimbate între parchete și instanțe. Pe același model de mușamalizare, ancheta 10 august a fost clasată definitiv înainte să înceapă. Una dintre cele mai violente acțiuni împotriva cetățenilor de după Revoluție riscă să aibă aceeași soartă.

Jurnaliștii interesați să participe la acțiune sunt așteptați mâine, la ora 18.00, în fața Tribunalului București.

Link eveniment FB: Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO! #10august

Află mai multe despre acțiunile Declic din campaia „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!” aici.