Victorie 12 December 2019

CFR Călatori menține circulația zilnică pe ruta Oravița-Anina

Victorie! În urma campaniei la care au participat peste 10000 de cetățeni, CFR Călători a decis să mențină circulația zilnică pe ruta Oravița-Anina.

Cea mai veche linie de cale ferată de munte din țară a fost salvată și cu ajutorul membrilor comunității Declic care au semnat petiția și i-au trimis mesaje ministrului transporturilor Lucian Bode.

Redăm mai jos mesajul inițiatorilor petiției de la Banatul Montan – Ghidul tau turistic:

”Oameni buni când ați plâns ultima data de bucurie?

Noi am fost foarte aproape și va putem spune că este o mare bucurie, faptul că, Calea ferată Oravița – Anina a fost salvată de la închidere și va mai funcționa cel puțin un an, zilnic! Este un mare câștig pentru Banatul Montan și avem încredere că numărul de turiști va creste semnificativ, pentru că este un obiectiv minunat!

Vrem sa vă mulțumim tuturor din suflet pentru tot ce ați facut, peste 10 000 mii de semnături la petiție, mii de distribuiri, likeuri, postări și imagini, zeci de articole în presa, câteva siteuri, asociații și persoane ce s-au implicat direct, mai multe acțiuni în parlament și la minister. Voi ați demonstrat că binele poate învinge pentru o zonă ce a uitat să lupte și să zâmbească!

Am fost împreună cu pagina de Facebook Banatul de altădată, pagina de Facebook Calea ferată Oraviţa – Anina ( Flavius Sebastian), site-ul de petitii Declic, asociatia Euroland Banat (Andrei) și cu prietena noastră, Lili Gherle și le mulțumim pentru toată implicarea.

Noi nu susținem nici un partid la acest moment și nu facem politica, doar IUBIM Banatul Montan! Totuși, merită să-i mulțumim doamnei Luminița Jivan pentru scrisoarea din parlament, domnului Marcel Vela și domnului Lucian Bode pentru decizia buna pe care au luat-o!”

Ce am cerut:

Începând din data de 15 decembrie 2019, cursa zilnică de pe calea ferată Oravița – Anina este sistată.

Solicităm Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor păstrarea și pe mai departe a unei curse zilnice regulate de călători pe calea ferată Oravița – Anina pentru ca turiștii să se poată bucura de frumusețea peisajelor din Munții Banatului!

Peste 10.000 de oameni cer salvarea celei mai vechi linii de cale ferată de munte din țară! Din 15 decembrie, aceasta…

Gepostet von Declic am Samstag, 7. Dezember 2019

De ce este important:

Construită de administrația Habsburgică, calea ferată pe ruta Oravița-Anina este cea mai veche linie de cale ferată de pe actualul teritoriu al României. Linia este inclusă în Lista Monumentelor Istorice (2015) și reprezintă una din bijuteriile tehnice și arhitecturale din Europa de sud-est. Calea ferată Oravița – Anina este totodată și unul din cele mai importante puncte de atracție turistică din Banat!