Blog 10 April 2020

Acum este momentul să dăm o mână de ajutor

O lume întreagă se confruntă cu un virus ucigaș care ne-a schimbat viețile. Încă nu e clar pentru nimeni cum va arăta lumea după Coronavirus.

Pentru unii dintre noi schimbarea se produce treptat, lucrăm de acasă, ieșim când este necesar, am renunțat doar la unele activități care ne făceau viața mai frumoasă. Putem spera că e un deranj trecător.

Pentru alții schimbarea a venit deja și e brutală. Aflăm dintr-o știre [1] de la televizor că sute de mii de oameni și-au pierdut slujbele și că greul abia acum începe. Știrea este ilustrată cu povestea unui tânăr care tocmai și-a pierdut locul de muncă. Făcea curățenie la o sală de sport care s-a închis deja de o lună. Nu i-a mai rămas niciun ban, dar i-a rămas simțul umorului. Arată reporterului frigiderul gol și ne spune că „e plin, plin cu aer”. Apoi zâmbește amar.

Un ziar [2] a publicat săptămâna aceasta un lung articol despre oameni care au rămas fără muncă, fără bani și fără mâncare.

“Mă credeți dacă vă spun că mâncăm o singură dată în zi? Pentru că nu avem din ce,” povestește o fostă „femeie de serviciu” care acum se bazează doar pe modestul ajutor pentru persoane cu dizabilități al iubitului. Și el a rămas fără loc de muncă, era casier, dar magazinul la care lucra s-a închis.

Există numeroase alte povești asemănătoare spuse de contabili, frizeri, mici antreprenori, oameni cu ocupații diferite, dar care acum au ceva în comun: nu știu cu ce bani vor merge la cumpărături data viitoare.

Și să nu uităm de sutele de mii de pensionari cu pensii absolut ridicole care se bazau pe ajutorul copiilor pentru a avea ce pune pe masă. Iar acei „copii” au rămas și ei fără un ban. E vorba de bieți oameni care, dacă nu primesc ajutor, nu vor avea hrană, nu vor avea bani de medicamente. Și mulți dintre ei nu știu cui sau cum să ceară ajutor.

Pe câțiva îi vedem în fotografiile de mai sus. Sunt o foarte mică parte dintre bunicii ajutați de asociația SNK (SENECA). Pentru ei, pachetele cu alimente strânse din donații fac diferența dintre a avea sau nu ce mânca în zilele următoare.

Partenerii Declic de la Seneca fac o treabă minunată. Dar am aflat de la ei că banii sunt pe terminate și cei 300 de oameni care beneficiază de ajutorul lor sunt în pericol să rămână fără prețioasele pachete cu mâncare. Mai sunt resurse doar pentru un mic număr de pachete, așa că trebuie să ne mișcăm foarte repede.

Avem oportunitatea să dăm o mână de ajutor. Sunt greu de găsit cuvintele potrivite pentru a convinge cât de important e, în acest moment, să nu stăm deoparte.

Ultima dată când ne-am implicat într-o cauză umanitară, comunitatea Declic a reușit să strângă 54 de mii de euro. Banii au ajuns la asociația Dăruiește Viață, care a cumpărat aparatură medicală care acum salvează vieți.

Dacă ne mobilizăm și reușim să strângem și de data aceasta o sumă asemănătoare, banii ar ajunge pentru cumpărarea a 1.300 de pachete cu mâncare.

Cele trei plase cu alimente pe care le vezi în fotografii costă, împreună, 170 de lei. Poți contribui cu întreaga sumă sau cu oricât îți permiți. Dacă nici tu nu stai bine cu banii, te rog să trimiți articolul acesta de blog spre cunoștințele tale, poate reușesc ei să ajute.

Ce spui, te implici pentru a ne asigura că semenii noștri care trec acum prin momente dificile vor avea ce pune pe masă și zilele următoare?

Contribui cu 15 Lei

Contribui cu 25 Lei

Contribui cu 50 Lei

Contribui cu altă sumă

Îmi pare rău, nu pot contribui

Colaboratorii noștri de la SENECA au găsit deja și familii tinere care sunt în impas, din cauză că au rămas fără locuri de muncă. Mai ales pentru familiile cu copii numeroși, trei plase cu alimente sunt pur și simplu neprețuite.

Dar depinde de noi dacă aceste familii vor beneficia de ajutor până se pun pe picioare.

Apasă unul din linkurile de mai sus și spune-ne cum vrei să te implici. Trebuie să acționăm astăzi. De asta depinde dacă mâine un seamăn de-al nostru va avea ce pune pe masă sau va trebui să se mulțumească cu un pahar cu apă.

P.S. S-a vorbit mult despre solidaritate în ultimele zile. Mai ales politicienii o fac, cu foarte mare emoție în glas. Aceiași politicieni care susțin existența unor pensii speciale de peste 70 000 de lei pe lună, pentru un singur om. Acum fac apeluri la solidaritate, pentru că sistemul corupt pe care ei l-au construit eșuează să îi ajute cei aflați în situații dificile. Dar am văzut și sute de exemple de solidaritate reală, de oameni care în ultimele săptămâni fac doar asta, îi ajută pe alții. Astăzi poți să-i ajuți pe acești oameni de ispravă să dea ajutorul mai departe. Aceasta este solidaritate reală. Dă click pe unul din butoanele de mai sus și ajută-i pe cei de la SENECA să mai pregătească un pachet cu alimente.

[1] Digi24 – 06.04.2020 – Sute de mii de români sunt șomeri – unii au rămas făra bani de mâncare

[2] Pressone – 06.04.2020 – Poveștile românilor care au rămas fără loc de muncă din cauza coronavirusului