Blog 6 September 2021

Salariul minim – ce vor să facă

Este urgentă nevoie de implicarea ta. Suntem în fața unui moment crucial pentru soarta angajaților pe salariul minim pe economie. Mâine încep negocierile dintre Ministerul Muncii și reprezentanții patronatelor și sindicatelor pentru creșterea salariului minim.[1]

Deși Raluca Turcan a declarat că „Salariul minim pe economie în România este mic şi trebuie să crească”, ea nu spune și până la ce valoare. Și nici nu vorbește despre un plan coerent de creștere. Asta cu toate că există, de anul trecut, o lege care spune că salariul minim trebuie corelat cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.[2]

Situația reală este dezastruoasă: peste 1,6 milioane de oameni, adică 30% din totalul angajaților din România, trăiesc cu doar 1386 lei pe lună. Adică, cu mai puțin de jumătate din cât ar fi nevoie pentru un trai minim decent, conform coșului minim de consum, calculat de INS.

O țară întreagă am asistat la dialogul halucinant al Ralucăi Turcan cu un cetățean care muncește pe salariul minim. Când ministrul i-a recomandat să-și mai ia un part-time, pentru creșterea veniturilor, mi-am dat seama că nu înțelege ce înseamnă să trăiești cu atât de puțini bani pe lună.

Asta este foarte grav pentru cineva care se află într-o poziție în care trebuie să asigure protecția socială a tuturor cetățenilor. Este cumplit să-i spui unui om care se află atât de departe de șansa unui minim trai decent că soluția este să muncească mai multe ore. Denotă o inacceptabilă ignoranță a felului în care sărăcia blochează șansa oamenilor de a putea face pași înainte, pentru o viață mai bună.

Mulți se simt deznădăjduiți atunci când o aud pe Raluca Turcan cum vorbește despre salariul minim. Dar nu și membrii comunității Declic. Suntem peste 31 000 de semnatari ai petiției prin care cerem creșterea salariului minim. Împreună, suntem o voce puternică, ce poate schimba radical lucrurile în bine pentru întreaga societate. Începând cu narațiunea publică a ministrului Muncii pe problemele care ne macină.

Imaginează-ți cum ar fi ca Ralucăi Turcan să i se explice din toate părțile de ce salariul minim trebuie să asigure cel puțin un trai minim decent. Adică să ajungă la minim 2818 lei, valoarea coșului minim de consum. Este o abordare de bun simț, umană și în acord cu principiile europene de diminuare a inegalităților între oameni.

Cei 31 000 de semnatari ai petiției avem acum șansa să-i transmitem ministrului Turcan argumentele noastre pentru creșterea salariului minim. Mâine, la ora 13, ministrul a convocat patronatele și sindicatele la discuții, pentru negocierea acestei creșteri.

Pe masa negocierilor vor fi puse cifre și procente. Noi vrem să punem în discuție dreptul la demnitate pentru fiecare cetățean al acestei țări, indiferent de munca pe care o face.

Așa că, îi scrii și tu chiar acum Ralucăi Turcan, alături de alți membri Declic? Mii de mesaje care argumentează necesitatea traiului minim decent pentru toți, i-ar putea schimba discursul public pentru totdeauna. Mâine este întâlnirea de negociere a salariului minim, așa că trebuie să ne mobilizăm rapid, cât mai mulți dintre noi.


Pentru ca acțiunea noastră să aibă impact maxim, mesajul trebuie să fie unul politicos, civilizat, argumentat. Pentru a-ți fi de ajutor, iată mai jos câteva argumente pentru creșterea salariului minim până la valoarea coșului de consum pentru un minim trai decent:

✍️ 30% dintre angajații români trăiesc cu mult sub nivelul unui trai minim decent. Este inuman ca cineva să primească doar 1386 lei pe lună pentru munca prestată. Este inacceptabil ca ministrul Muncii și Protecției Sociale să permită asta.

✍️ În ultimii 10 ani, numărul angajaților pe salariul minim pe economie a crescut de 4 ori. Este nevoie urgentă ca statul să intervină pentru combaterea creșterii sărăciei în acest ritm accelerat.

✍️ Salariul minim garantat de stat trebuie să asigure un minim necesar de trai: alimentație, îmbrăcăminte, locuință, transport/servicii, dotarea locuinței, utilități, educație, sănătate, igienă, cultură, recreere, fond de economii. Toate acestea fac parte din coșul minim de consum și însumează 2818 lei. Din 1386 lei nu se pot asigura decât alimentația și locuirea. Sau doar alimentația, îmbrăcămintea și transportul. Nimeni nu poate trăi demn când este nevoit să renunțe la atât de multe alte necesități.


Avem mare încredere în forța comunității noastre, atunci când vrem să mișcăm lucrurile în direcția corectă. Împreună am reușit, de curând, să convingem guvernul să nu retragă dosarul Roșia Montană de la UNESCO. Chiar dacă guvernanții au încercat cu toată forța să blocheze nominalizarea, comunitatea Declic a fost de neoprit. Acum putem interveni puternic în setarea salariului minim la un nivel care să asigure egalitate de șanse la un trai decent pentru toți cetățenii. Scrie-i și tu, chiar acum, ministrului Raluca Turcan.


Note:
[1] agerpres [.]ro: Ministrul Muncii: Săptămâna viitoare vom organiza Consiliul Naţional Tripartit pe subiectul salariului minim
[2] legislatie [.]just[.]ro: LEGE 174 14/08/2020 – Portal Legislativ


Dacă nu ai apucat, semnează și tu petiția „Cerem salariul minim european!”.