Blog 13 September 2022

Salariul minim MINIM

În timp ce păstrează pensiile speciale nesimțit de mari, guvernanții păstrează salariul minim nesimțit de mic. Eu, una, nu mai suport să-i văd pe Marcel Ciolacu (președintele PSD) și pe Marius Budăi (ministrul Muncii) cum defilează țanțoș pe la televiziuni, în rol de „băieți buni” care combat sărăcia în muncă. Sau pe premierul Ciucă făcând apel la negocieri între guvernanți, angajatori și sindicate. Scrâșnesc din dinți și închid televizorul.

800.000 de oameni din România lucrează pe salariul minim net de 1.524 de lei. Sunt cei mai vulnerabili și nedreptățiți angajați. Guvernanții îi lasă mereu de izbeliște și argumentează că dacă ar crește salariul minim prea mult, presiunea pe buget ar fi prea mare. De pensiile speciale nesimțit de mari, care pun presiune pe buget de ani de zile nici nu se gândesc, însă, să se atingă.

Marius Budăi și Marcel Ciolacu spun că vor să crească salariul minim la 3.000 de lei pe lună. Însă, cu cinismul care-i caracterizează pe politicienii PSD, omit să spună că e vorba de salariul brut, nu cel net. Știu și ei că 1.774 de lei, în mână, sunt o bătaie de joc la adresa salariaților. Așa că, cea mai la îndemână șansă a unui angajat pe salariul minim la o viață decentă rămâne în continuare emigrarea către țări cu minim respect pentru cetățeni și munca lor.

Nu știu ce simți tu în aceste momente, însă știu că ai semnat petiția pentru salarii minime decente în România. Asta îmi spune că ești genul de om dispus să se implice, pentru a genera o schimbare în bine, în societate. Ești genul de om care vrea să facă mai mult decât să scrâșnească din dinți și să închidă televizorul. Și, când mă gândesc că suntem peste 62.000 de astfel de oameni, îmi crește speranța că nu e totul pierdut.

În ultima perioadă m-am tot consultat cu specialiștii de la FES și Sydnex, care actualizează anual coșul minim de consum pentru un trai decent. Ei mi-au spus că, la acest moment, valoarea coșului a depășit deja 3.000 de lei. Aceasta este suma de care un om ar avea nevoie lunar, pentru a nu se zbate în sărăcie. Iar asta, fără a avea în întreținere copii sau alte persoane fără venituri.
3.000 de lei, NET, este suma pe care guvernanții ar trebui să o aibă în vedere pentru salariul MINIM în România. Iar ca Ciucă, Budăi și Ciolacu să aibă în vedere suma asta, cineva trebuie să le sară cu ea, în ochi.

Imaginează-ți cum ar fi ca fiecare dintre cei 62.000 de susținători ai salariului minim decent să facem asta. Adică să le cerem decidenților, simultan, să crească salariul minim la valoarea de 3.000 de lei net. Chiar începând cu 1 ianuarie 2023.

Grație erei digitale în care trăim, putem face asta foarte ușor, scriindu-le celor trei despre cerința noastră, pe paginile lor de Facebook. Când vor vedea cât de mulți suntem și că avem argumente de necontestat, nu vor ști pe unde să scoată cămașa. Vor simți cum imaginea de „băieți buni” le este amenințată. Și, odată cu asta, vor ști că riscă să nu mai prindă un nou mandat la următoarele alegeri. 800.000 de voturi în minus ar fi o tragedie pentru orice partid politic și orice politician.

În următoarele zile, Guvernul, patronatele și sindicatele se vor întâlni pentru a negocia salariul minim de la 1 ianuarie 2023. Subiectul va fi în topul atenției pe agenda publică, se va vorbi intens despre salariul minim. Dacă ratăm momentul, riscăm ca cei trei să rămână în mentalul colectiv drept niște apărători ai angajaților pe salariul minim.

Așa că, întrerupe-le chiar acum lui Ciucă, Budăi și Ciolacu defilarea de „băieți buni” și cere-le să crească salariul minim nesimțit de mic la un nivel decent. Scrie-le un comentariu, la ultima lor postare.

Scrie-le lui Ciucă, Ciolacu și Budăi să crească salariul minim nesimțit de mic la 3.000 de lei, net.


Iată și câteva argumente, pe care să le folosești atunci când le ceri lui Ciucă, Budăi și Ciolacu să crească salariul minim la 3.000 de lei net:

Domnule Ciolacu / Ciucă / Budăi:

  • Vedem cu toții cum vă luptați să păstrați pensiile speciale nesimțit de mari, în timp ce salariul minim îl păstrați nesimțit de mic. Tăiați pensiile speciale și creșteți salariul minim la 3.000 de lei net, astfel încât să poată acoperi un trai minim decent!
  • Criza financiară profundă prin care trece România, este dublată de criza umanitară, provocată de sărăcie și de ignorarea celor mai vulnerabile categorii sociale. Tăiați pensiile speciale și creșteți salariul minim la 3.000 de lei net, astfel încât să poată acoperi un trai minim decent!
  • Peste 800.000 de oameni trăiesc la limita supraviețuirii, cu doar 1.524 de lei pe lună. O creștere la 1.774 lei net (3.000 brut) este mult sub pragul de trai minim decent. Un om are nevoie de peste 3.000 de lei net pentru a-și acoperi nevoile de bază. Tăiați pensiile speciale și creșteți salariul minim la 3.000 de lei net, astfel încât să poată acoperi un trai minim decent!
  • Este strigător la cer să vorbiți de salarii minime de 3.000 de lei BRUT, când coșul minim de consum pentru un trai decent a sărit de 3.000 de lei NET. Cetățenii nu uită niciodată cinismul politicienilor și îi taxează de fiecare dată, la vot. Tăiați pensiile speciale și creșteți salariul minim la 3.000 de lei net, astfel încât să poată acoperi un trai minim decent!
  • Alte țări din UE arată un respect mult mai mare pentru angajații pe salariul minim, motiv pentru care aceștia emigrează imediat ce pot să o facă. Dacă veți continua să mențineți salariul minim la un nivel nesimțit de mic, rămâneți direct responsabili de exodul forței de muncă din România. Tăiați pensiile speciale și creșteți salariul minim la 3.000 de lei net, astfel încât să poată acoperi un trai minim decent!

Este foarte important ca mesajele noastre să fie cât mai multe, cât mai civilizate și argumentate. Politicienilor le e frică de cetățenii implicați, care îi trag la răspundere și pe timpul mandatului, nu doar la vot.

Îți mulțumim pentru implicarea ta,
Anduța și echipa Declic

P.S. Marius Budăi, ministrul Muncii, a recunoscut la o emisiune TV că un român ar avea nevoie de 3.000 de lei net ca să poată trăi. Și, totuși, nu face nimic pentru ca prăpastia dintre salariile minime actuale și pragul de 3.000 de lei să scadă cu adevărat. Scrie-le chiar acum lui Marius Budăi, Marcel Ciolacu, Nicoale Ciucă să crească salariul minim la 3.000 de lei net, nu brut!