Blog 21 March 2023

Salariul minim, traiul decent și legea

1.863 de lei. Atât primește lunar, în mână, un angajat cu salariul minim din România. Nimeni nu poate trăi cu atât de puțini bani, când, pentru un trai minim decent este nevoie de aproape dublu! Dacă vrei ca salariul minim să fie corelat cu un standard decent de viață, semnează petiția!

Salariul minim din România este o nedreptate inacceptabilă! Este inadmisibil să muncești 8 ore pe zi și să nu-ți poți permite chirie la o locuință decentă, mâncare, haine, medicamente și alte nevoi de bază. O vacanță, o ieșire în oraș la un film sau la restaurant, cărți sau niște bani puși deoparte pentru zile negre devin visuri, deși ar trebui să fie parte din normalitatea vieții oricăruia dintre noi.

Din fericire, există o soluție – legea din 2020 prevede că salariul minim trebuie să fie calculat conform necesităților unui trai minim decent, numit „coș minim pentru un trai decent”. Coșul este calculat periodic și, la ultima actualizare, a fost stabilit la 3.275 de lei.

Potrivit legii, Guvernul ar trebui să aplice această formulă, a coșului de consum, pentru calculul salariului minim pentru opt ore de muncă. O astfel de reformă ar trebui să fie decisă acum, chiar dacă punerea ei în practică s-ar întâmpla eșalonat, pe mai multe luni sau chiar 1-2 ani. Dar, pentru ca venitul unui angajat în România să fie decent într-o bună zi, politicienii trebuie să se decidă azi.

Angajații ar putea să-și gestioneze mai eficient costurile de trai afectate de inflație și să-și proiecteze veniturile doar dacă ar exista un plan clar, cu termene precise. În același timp, angajatorii ar avea suficient timp pentru a identifica sursele de finanțare necesare pentru a-și plăti salariații în viitorul mediu și lung.

Însă, Guvernul continuă să calculeze greșit salariul minim, folosind formule prin care creșterea să fie cât mai mică. Din acest motiv, România a devenit un paradis pentru afaceriștii dornici de profit cât mai mare, pe seama angajaților prost plătiți. Și astfel, țara noastră rămâne cu cel mai mare risc de sărăcie și excludere socială din UE.

Așa se explică de ce mulți dintre angajați sunt forțați să părăsească țara, în căutarea unei vieți mai bune. Aleg să muncească, tot pe salariul minim, în țări care au înțeles că o societate nu poate evolua când unii se lăfăie în bani și pensii speciale, iar alții abia supraviețuiesc de pe-o zi pe alta.

Noi, membrii și membrele Declic, nu putem sta indiferenți în fața nedreptății. Vrem să trăim într-o țară în care drepturile angajaților sunt respectate și profiturile companiilor nu sunt obținute prin exploatarea și sărăcirea continuă a oamenilor.

De aceea, este important să luăm atitudine, cât mai mulți dintre noi, și să cerem Guvernului să respecte legea. Să aplice o formulă corectă de calcul a salariului minim, care să ia drept referință valoarea coșului de consum. Doar așa se va putea asigura un trai minim decent pentru toți angajații și se va face dreptate.

Semnează și tu petiția „Fără sărăcie din salariul minim”! Cu fiecare semnătură, presiunea pe politicieni va crește, până când vor ceda și ne vor asculta. Cere-le și tu lui Nicolae Ciucă și Marius Budăi să aplice legea și să calculeze corect salariul minim!

Pentru o viață decentă din salariul minim,
Anduța și echipa Declic

PS: În Comunitatea Declic luptăm de aproape doi ani [2] pentru drepturile celor mai vulnerabili angajați. Am pus constant presiune pe politicieni să nu se opună directivei europene pentru salarii minime decente. Împreună, am reușit. Acum nu se mai opun, cel puțin nu vizibil. Cu toții declară că susțin Directiva dar, în realitate, cei din actualul Guvern caută să o fenteze. N-ar fi prima dată când o directivă europeană este implementată trunchiat sau chiar greșit. Așa că, strângem din nou rândurile în Comunitate și creștem presiunea. Acum le cerem guvernanților să aplice corect legea românească pentru salarii minime corelate cu necesarul unui trai decent. Semnează și tu petiția!

Note:
[1] legislatie[.]just[.]ro: LEGE 174 14/08/2020 – Portal Legislativ
[2] declic[.]ro, Cerem salariul minim european!