Salariul minim: batem fierul cât e cald

Poate ți s-a întâmplat și ție să primești restul incorect la magazin. În cazul meu, casiera mi-a dat cu 10 lei în plus și am observat abia când am ajuns acasă. Aș fi vrut să nu mă mai întorc, din motive de timp. Dar m-a cuprins un sentiment de vinovăție, gândindu-mă la casieră. Așa că am returnat banii. Casiera mi-a mulțumit pentru gest și mi-a mai spus că, altfel, ar fi trebuit să acopere această pierdere din propriul buzunar.
Cu toate acestea, cineva de la coadă mi-a zis că sunt fraieră și că ar fi trebuit să păstrez banii. Cu alte cuvinte, mi se sugera să mă gândesc doar la mine și să ignor ce este corect.
Aceste opinii individualiste mă revoltă. Nu pot concepe o societate sănătoasă, în care fiecare persoană se gândește doar la sine și nu și la ceilalți.
Noi, cei din Comunitatea Declic suntem mereu solidari cu semenii noștri. Cum ar fi angajații pe salariul minim, care sunt mereu păcăliți de către politicieni. În timp, am devenit o forță și milităm cu hotărâre pentru ca fiecare om care muncește cinstit în țara noastră să primească un salariu decent.
Am fi putut să ne ocupăm de alte probleme personale și să nu ne pese de faptul că Guvernul îi înșală, constant, pe angajații cu salariul minim. Pentru că nu corelează salariul minim cu costul vieții, așa cum cere legea.
Am realizat multe lucruri împreună în această campanie. I-am provocat pe guvernanți să trăiască și ei cu salariul minim. Am bătut toba la propriu la Ministerul Muncii, să înțeleagă ministrul Budăi că salariul minim e inuman de mic. Am protestat în fața Guvernului și am evidențiat discrepanța dintre stilul de viață luxos al politicienilor și sărăcia în care trăiesc angajații cu salariul minim.

Salariul minim a fost crescut anual, dar nu cum ar fi corect. Tot nu a fost luat în considerare coșul minim de trai, care în prezent este de 3.275 lei. Adică aproape dublu față de ce-a stabilit Guvernul.
Revoltați de nesimțirea politicienilor, care s-au făcut că nu văd apelurile noastre și au ignorat atâtea mii de oameni care au semnat petiția, am decis să ne adresăm justiției. Zilele trecute, alături de avocații Comunității, am depus actele la tribunal.
Dorim ca judecătorii să anuleze ultima hotărâre de guvern prin care salariul minim a fost majorat la doar 1.863 lei, fără a lua în calcul necesitățile reale ale oamenilor. Solicităm emiterea unei noi hotărâri care să respecte legea.
Prima înfățișare va fi, cel mai probabil, în luna septembrie, imediat după vacanța judecătorească. Adică fix atunci când salariul minim va fi pe buzele tuturor, în contextul începerii negocierilor din Consiliul Tripartit, dintre Guvern, sindicate și patronate. În plus, de data asta, Guvernul va trebui să răspundă și în fața judecătorilor.
Acum putem aștepta prima înfățișare la tribunal și să vedem ce hotărăsc judecătorii. Sau putem să facem și mai mult în această campanie atât de importantă pentru comunitatea noastră.
M-am gândit ca, pe lângă lupta noastră cu Guvernul, să ne îndreptăm atenția către alți mari responsabili de respectarea drepturilor angajaților. Mă refer la marile companii care profită de pe urma angajaților.
Am aflat că o fabrică ce produce fețe de pantofi pentru celebrele branduri de lux Gucci și Dior a concediat 78 de angajați, dând vina pe faptul că a fost obligată să crească salariul minim la 1.863 lei, net. Asta a dus la creșterea costului de producție, pe care Gucci și Dior nu l-au acceptat. Probabil pentru că ar fi dus la o scădere a profiturilor lor exorbitante.
Am rămas șocată să văd că fabrica respectivă dă vina pe Guvern și nu pe cele două mari branduri, care vând produse de lux cu mii de euro bucata.
Orice brand de succes, cum ar fi Gucci sau Dior, are puterea, dar și responsabilitatea de a se asigura că angajații care contribuie la profitul lor enorm sunt plătiți decent. În alte țări, atât guvernele, cât și cetățenii le cer să facă acest lucru.
În România, însă, aceste mari companii au găsit un paradis al sclaviei moderne. Guvernului nu-i pasă de angajați, iar mulți cetățeni se gândesc doar la ei.
Noi, cei din Comunitatea Declic, putem face un pas înainte în stoparea sclaviei moderne. Pentru asta, ne vom uita cu atenție atât la Guvern, dar și la marile companii din sectoarele cu cel mai mare număr de angajați plătiți cu salariul minim.
De aceea, ne vom uni din nou forțele în comunitate și vom cere marilor branduri cu fabrici în România să-și asume, public, că se vor asigura de respectarea drepturilor angajaților. Și că vor prezenta și un plan de acțiune.
Așa cum noi nu ne-am simți bine cu 10 lei în buzunar obținuți în mod nedrept, îi vom întreba și pe acționarii marilor firme dacă ei se simt bine cu profituri de zeci de mii de euro în buzunare, obținute pe seama unor angajați păcăliți de guvernul din România.
Împreună, vom lupta ca marile branduri să-și asume responsabilitatea socială. Adică să se asigure că toți angajații de pe lanțul lor de aprovizionare-distribuție sunt plătiți decent.
Pentru combaterea sclaviei moderne,
Anduța și echipa Declic