Blog 13 March 2023

Savonea a lăsat liber un violator

O judecătoare care a lăsat liber un violator de copii și a decis că victima, o copilă de doar 13 ani, a fost de acord cu agresiunea, este la un pas să fie avansată în carieră. În loc s-o sancționeze pe Lia Savonea, sistemul judiciar o premiază. Este scandalos. Noi, cetățenii, trebuie să ne mobilizăm și să oprim promovarea la cel mai înalt nivel a Liei Savonea. Ca să fim ascultați, trebuie să fim mulți. Semnează și tu petiția.

Lia Savonea este o judecătoare controversată. A fost apropiată de Liviu Dragnea și a susținut modificările toxice la legile justiției. Atunci când a condus Consiliul Superior al Magistraturii, și-a creat un cerc de influență numit ,,gruparea Savonea”, acționând împotriva colegilor care o incomodau. De exemplu, l-a exclus pe Cristi Danileț din magistratură, din cauza unor filmulețe în care taia gardul viu de acasă sau curăța o piscină.

Recent, presa a descoperit o decizie scandaloasă dată de această judecătoare. Savonea a condamnat un agresor sexual de copii la doar 8 luni de închisoare cu suspendare. Adică l-a lăsat liber. Și a motivat că, din moment ce victima, nepoata de 13 ani, nu le-a spus nimic părinților, a fost act sexual consimțit.

Mi s-a făcut greață când am citit motivarea.

Șocul meu a fost cu atât mai mare cu cât am aflat că această magistrată are șanse mari să fie promovată la instanța supremă. Lia Savonea candidează la un post de judecător la Secția Penală. Iar de acolo până la șefia Înaltei Curți mai este doar un pas.

Odată ajunsă președintă, va avea o putere imensă. De exemplu, va numi judecătorii care lămuresc anumite decizii contradictorii din justiție. Cum sunt cele legate de abuzurile sexuale asupra copiilor. Unii le consideră violuri, alții acte cu consimțământ. Din păcate, din 4 agresiuni sexuale, 3 sunt judecate ca acte în care victima a fost de acord. Așa cum a judecat și Savonea.

Promovarea acestei judecătoare mă îngrijorează. Este ca și cum sistemul judiciar o premiază, în loc să o sancționeze. Este ca și cum Consiliul Superior al Magistraturii închide ochii în fața unei soluții îngrozitoare, prin care un judecător a ținut cu agresorul și nu cu copilul abuzat. Și asta în țara în care un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore.

Simt că nu putem sta deoparte, cu mâinile în sân, atunci când sistemul închide ochii la decizii halucinante date în favoarea agresorilor de copii. Doar o puternică reacție din partea societății civile mai poate opri promovarea magistratei.

Dacă ne strângem suficient de mulți, vom putea să transmitem un semnal puternic către sistemul judiciar. Și anume că noi, cetățenii, suntem alături de copiii abuzați sexual. Și că ne dorim ca ei să fie protejați prin deciziile judecătorești, nicidecum puși în pericol prin lăsarea în libertate a violatorilor.

De aceea am inițiat o petiție. Le cerem membrilor Secției pentru judecători din CSM să nu o promoveze pe Lia Savonea la Înalta Curte. Pentru ca petiția să fie vizibilă, trebuie să semnăm cât mai mulți, într-un timp scurt. Presa va scrie despre demersul nostru, iar mesajul Comunității Declic se va face auzit până în birourile CSM.

Dar pentru ca asta să se întâmple, este important să sprijini și tu acest demers. Să semnezi chiar acum petiția. Altfel, dacă fiecare găsește că are ceva mai bun de făcut, nu vom fi destui semnatari. Nu va mai vorbi nimeni despre scandaloasa promovare, iar Lia Savonea va avea cale liberă spre ÎCCJ.

Te rog să ții cont că timpul ne presează. Secția pentru judecători din CSM va lua o decizie până la finalul lunii martie.

Rugămintea mea este să te gândești la acel copil căreia Lia Savonea nu a fost în stare să-i facă dreptate. Ca el ar putea urma și mai mulți, dacă Savonea preia puterea la Înalta Curte. Semnează de îndată petiția. Hai să nu lăsăm ca judecătorii toxici să fie premiați.

Cerem dreptate,
Denisa și echipa Declic

PS: Îmi amintesc când am aflat de o altă decizie îngrozitoare, dată de o judecătoare din Brăila. Cristina Coarnă a pus în libertate un violator al unui copil de 13 ani. Ne-am mobilizat și le-am scris masiv celor din CSM să ia măsuri. Atunci, judecătorii au declanșat cercetarea disciplinară și au sancționat-o pe judecătoare. Hai să ne mobilizăm iar. Semnează petiția.