Blog 12 December 2023

Scamatoria lui Ciolacu: 13% egal cu 40%

Am lansat o petiție prin care-i cerem premierului Ciolacu să își țină promisiunea făcută profesorilor în timpul protestelor din vară. Pentru a-i convinge pe dascăli să oprească greva pentru salarii decente, le-a promis venituri cu 40% mai mari de la 1 ianuarie 2024. Surse guvernamentale spun acum, însă, că vor crește cu maximum 13 procente. Semnezi și tu petiția?

În timpul protestelor din vară pentru salarii decente în educație, proaspătul „uns” premier Ciolacu poza în personajul pozitiv care a înțeles valoarea educației. „Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis profesorilor, declara premierul în fața presei [1].

Ce promitea premierul că „livrează”? Prin OUG 57 a garantat aproape 40% creștere salarială pentru cei din sistemul educațional de la 1 ianuarie 2024.

Promisiunea l-a ajutat pe premier să își înceapă mandatul cu un conflict major rezolvat. Dar acum trebuie să găsească banii promiși pentru începutul lui 2024. Sau să găsească o scuză de a nu le da dascălilor, „la milimetru”, majorările salariale.

Ei bine, Marcel Ciolacu crede că a găsit modalitatea de a livra, însă doar 13%, nu 40%[2]. Și asta fără ca gestul său să fie perceput negativ de cetățeni.

Pentru a abate atenția de la promisiunea pe care e pe cale să o încalce, Ciolacu declară că nu toți profesorii ar trebui să aibă salarii mărite. Doar cei merituoși. Cauza: rezultatele dezastruoase la testele PISA [3].

Premierul se folosește de faptul că România s-a clasat pe penultimul loc în Europa la testele privind calitatea actului educativ. Și vrea să ne facă să credem că e vina profesorilor, nu a subfinanțării cronice a educației.

Pe scurt, planul e să ne convingă că dascălii sunt vinovați și nu merită bani mai mulți.

Prin scamatoria sa, premierul vrea să ne facă să uităm faptul că mărirea salariilor în educație este prima condiție pentru a atrage profesori competenți și pentru a-i motiva pe cei care sunt deja în sistem. Asta va duce la creșterea calității învățământului, la copii și viitori adulți educați. Va duce și la un loc mai onorabil la testele PISA.

Semnează și tu petiția prin care îi cerem premierului să nu înceapă anul 2024 cu o promisiune încălcată. Îi cerem să majoreze cu 40 de procente salariile din educație. Doar așa vom avea, în viitor, educație de calitate.

Doar dacă suntem la fel de mulți ca în vară vom reuși. Atunci, peste 100.000 dintre noi au semnat petiția Declic de solidaritate cu profesorii. Doar dacă vom fi solidari și acum, cei din Guvern vor înțelege că cererile profesorilor se bucură, în continuare, de un uriaș suport al populației. Și își vor ține promisiunea făcută.

Semnezi și tu?

Cu bine,
Antoniu și echipa Declic

PS: Să nu uităm că intrăm într-un an electoral. Poziția lui Marcel CIolacu în PSD depinde de un scor bun la alegeri. Analiștii spun că are nevoie de peste 30 la sută la europarlamentare pentru a-și asigura poziția. Și el este exact acolo, pe la 30 de procente, conform sondajelor. Nu își permite să piardă niciun procent. Deci nu își permite să ia o decizie care va nemulțumi sute de mii de români. Haide să-i arătăm că suntem sute de mii, în continuare, alături de profesori. Semnează petiția, cere-i să dea educației salariile promise.


Surse:
[1] edupedu[.]ro, 15 iunie: Marcel Ciolacu, despre majorarea salariilor profesorilor: Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis
[2] edupedu[.]ro, 7 decembrie: Profesorii vor primi doar 13% creștere salarială de la 1 ianuarie
[3] digi24[.]ro, 6 decembrie: Dezastru la testele PISA. România e pe penultimul loc în UE