Scapă ucigașii disidentului Gheorghe Ursu?

Chiar dacă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat pe ucigașii disidentului Gheorghe Ursu, există o cale de atac extraordinară a acestei decizii infame. Procurorul general al României, Alex Florența, trebuie să se implice și să ceară revizuirea cauzei, până pe 27 octombrie. Semnează petiția dacă și tu crezi că securiștii torționari din perioada regimului ceaușist trebuie să plătească pentru crimele lor.
Mulți dintre torționarii regimului comunist din anii ’80 încă sunt printre noi și se bucură de bătrâneți liniștite, cu pensii speciale. Printre aceștia se află și cei doi securiști care l-au torturat și au contribuit la moartea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, în anul 1985.
Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, se luptă în instanță de zeci de ani pentru a obține dreptate pentru tatăl său. Dosarul este solid. Există dovezi și mărturii clare despre torturile crunte la care a fost supus Gheorghe Ursu de către cei doi torționari, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş.
Însă, în ciuda tuturor dovezilor, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o hotărâre strigătoare la cer, prin care îi consideră nevinovați pe cei doi călăi. Motivarea hotărârii este atât de ruptă de realitate, încât neagă existența poliției politice și a practicilor de represiune din timpul regimului lui Ceaușescu.
Judecătorii au spus că, spre deosebire de perioada anilor 1948 – 1960, în 1985 nu se mai putea considera că exista o intenție clară de exterminare sistematică a opozanților regimului. [1] Această decizie a celei mai înalte instanțe din sistemul judiciar a aruncat România cu câteva decenii în urmă, pe vremea când cei vinovați erau protejați de regim și de judecători, chiar și atunci când comiteau crime.
Dar există sute de alte hotărâri definitive și irevocabile date de instanțele românești, care au identificat și condamnat membri ai fostei Securități pentru implicarea lor în poliția politică și încălcarea gravă a drepturilor omului, pe durata conducerii lui Ceaușescu. [2]
De asemenea, la CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc) sunt documentate un mare număr de alte cazuri de represiune politică, în multiple forme, din acea perioadă, fapte care au fost necunoscute de instanța care a dispus achitarea.
Pe baza acestor hotărâri definitive și împrejurări noi potrivnice motivării Înaltei Curți, Parchetul General are la dispoziție o cale de atac extraordinară. Poate contesta decizia de achitare a torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, cerând revizuirea cauzei.
Până în prezent, Parchetul General nu a făcut acest demers, chiar dacă termenul limită, 27 octombrie, se apropie cu repeziciune. Este esențial ca Alex Florența, șeful Parchetului General, să se implice, pentru ca dosarul lui Gheroghe Ursu să aibă șansa unei noi judecări.
Dacă Alex Florența nu depune cererea de revizuire, există riscul de a crea un precedent periculos, care va împiedica aducerea în fața instanței a altor cazuri similare din anii 1980.
Noi, cei din Comunitatea Declic, din care faci și tu parte, nu putem sta deoparte în fața acestei cumplite nedreptăți. Împreună, putem transmite un mesaj ferm din partea societății civile în această cauză. Acela că ne așteptăm ca procurorul general al României să aleagă calea corectă a istoriei, adevărului și dreptății.
Dacă zeci de mii de voci ne unim, chiar acum, putem să îl convingem pe Alex Florența să acționeze imediat pentru a preveni scăparea de răspundere a celor vinovați de crime împotriva umanității în perioada regimului ceaușist.
Dar, pentru ca asta să se întâmple, este nevoie să strângem cât mai multe semnături, în doar câteva zile. Te alături demersului, chiar acum, semnând petiția?
Îți mulțumim pentru implicare,
Anduța și echipa Declic
PS: Dacă procesul va fi reluat, torționarii disidentului Gheorghe Ursu, precum și alți torționari încă necondamnați, ar putea fi trași la răspundere. Astfel, se va asigura o justiție echitabilă și respectarea drepturilor omului, inclusiv pentru generațiile viitoare. Semnează petiția, chiar acum. Termenul limită pentru depunerea cererii de revizuire a cauzei este peste doar câteva zile.
Note:
[1] romania[.]europalibera[.]ro: Istoricii despre sentința în cazul Gheorghe Ursu: produce un fals istoric și merge pe linia negaționismului
[2] cnsas[.]ro/hotarari_definitive[.]html