Blog 21 July 2020

Scapă vinovații din dosarul 10 august?

Dosarul 10 august a fost închis de procurorii DIICOT. Scapă de orice acuzație cei care au dat ordin să fie gazați și bătuți protestatarii pașnici. Dacă nu reacționăm acum, dosarul va muri la fel ca anchetele Revoluției și Mineriadei, fără ca nimeni să răspundă pentru zecile de oameni care au avut de suferit.

Nu credem că la 31 de ani de la Revoluție (și aproape tot atâția de la cea mai sângeroasă Mineriadă) mai putem accepta o asemenea mușamalizare. Ar însemna că Justiția nu s-a schimbat deloc și tot nu funcționează pentru noi, cetățenii de rând. Dacă acceptăm ca dosarul 10 august să aibă această soartă, admitem că nu am evoluat deloc ca societate. Stă în forța noastră să schimbăm istoria de această dată. Dacă punem suficient de multă presiune pe procurorul general, atunci putem avea parte de o anchetă corectă.

Însă timpul nu este de partea noastră. Trebuie să ne mobilizăm acum. Am lansat petiția adresată Gabrielei Scutea, prin care îi cerem reluarea anchetei. Dacă și tu vrei să te alături cauzei, semnează acum.

Când am aflat că vinovații pentru abuzurile jandarmilor de la protestul din 10 august 2018 scapă nepedepsiți, ni s-a pus un nod în gât. Voiam să vedem cum a putut motiva procurorul o asemenea decizie. Am cerut la DIICOT rezoluția de clasare și, cum am primit mail, am început să citim. Pe măsură ce înaintam, simțeam cum ne fierbe sângele în vene de furie.

Procurorul care a băgat sub preș toate violențele din acea noapte îi consideră vinovați chiar pe cei care au primit bătaie. Argumentul lui e că oamenii trebuiau să plece imediat ce au apărut primele violențe. Exact ceea ce și-au dorit cei ce au trimis instigatorii în Piața Victoriei. Apoi, același anchetator susține că intervenția în forță a fost făcută ca să protejeze civilii. Adică oamenii au mâncat bătaie și au inhalat gaz pentru propria lor protecție.

Tocmai pentru că argumentele invocate pentru închiderea dosarului nu sunt nici pe departe unele juridice, ci sunt opiniile extravagante ale procurorului, am decis să îi cerem direct șefului parchetelor din România să reia ancheta. În pixul și în puterea sa stă acest lucru. Am văzut-o pe Gabriela Scutea manifestând alături de colegii săi magistrați pe scările Palatului de Justiție, atunci când Tudorel Toader a modificat legile justiției. De aceea, sperăm că va înțelege acum să apere dreptul la un protest pașnic al cetățenilor.

Acest dosar este un test, vom vedea dacă Justiție s-a schimbat în ultimii 30 de ani. Dacă vinovații pentru 10 august scapă, atunci încrederea noastră în justiție va avea grav de suferit. Nu putem permite să fim bătuți ori de câte ori ne cerem public drepturile, iar apoi responsabilii să scape.

Nu știm cât de probabil este ca dosarul 10 august să fi fost băgat sub preș chiar cu acordul tuturor factorilor decizionali din Justiție. În acest caz, doar dacă suntem foarte mulți o mai putem convinge pe Gabriela Scutea. În fond, ea va trebui să decidă dacă rămâne de partea bună a istoriei sau ajunge menționată alături de procurorii servili puterii politice care au clasat dosarele Mineriadei și Revoluției.

Am reușit și în alte situații „să le deschidem ochii autorităților”. L-am convins pe fostul procuror general să preia la București ancheta pădurarului mort la datorie, tocmai când procurorii din Maramureș voiau să închidă dosarul și susțineau că pădurarul s-a împușcat singur.

Asta sperăm să reușim și de această dată. Însă atunci am avut alături zeci de mii de membri Declic care au semnat petiția. E nevoie să fim și mai mulți acum. Semnează și tu, durează doar 1 minut. Semnezi petiția pentru redeschiderea dosarului 10 august?

Mi-a plăcut mesajul colegei noastre, Lumi: am fost toți pentru Justiție, procurorul general Gabriela Scutea trebuie să ne arate acum că justiția este pentru noi toți. Asta este esența redeschiderii dosarului 10 august și de aceea trebuie să semnăm cât mai mulți petiția adresată procurorului general. Intră aici și semnează.