Victorie 8 December 2023

Schimbarea politicilor antidrog

Avem vești încurajatoare. Testele antidrog nu vor fi folosite în școli ca măsură de screening în masă. De asta m-a asigurat consilierul ministrului Sănătății, psihiatrul Gabriel Diaconu, în cadrul unui grup de lucru pe tema consumului de droguri la care am fost și noi invitați.

Acesta s-a întrunit în noiembrie, la Guvern. Au participat ONG-uri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și alți reprezentanți ai statului. Eu am fost acolo să fac cunoscute solicitările petiției pe care ai semnat-o și tu, Prevenție și tratament pentru dependența de droguri, nu stigmatizare!

De la Guvern am plecat cu un sentiment de uimire. De această dată, pozitiv. Ministrul Rafila a vorbit despre cum e nevoie de a schimba abordarea consumatorului de droguri. De la stigmatizare și pedepsire, la ajutor și servicii de sănătate publică.

Știu, la fel de bine ca și tine, că Rafila este un politician, până la urmă. Iar vorbele unui politician nu mai încălzesc pe nimeni, de multă vreme.

Însă, tot mi se pare că este un important pas în față făcut de autorități. Această luare de poziție publică a Ministerului Sănătății poate avea un rol principal în temperarea valului uriaș de stigmatizare a consumatorilor.

Valul de ură a fost declanșat de accidentul tragic din 2 Mai. Și a fost permanent întreținut de știri care spun jumătăți de adevăr despre testele antidrog făcute de către poliție șoferilor din trafic.

Dacă ai deschis televizorul în aceste luni, aproape zilnic ai putut să vezi cum încă un șofer a fost prins în trafic sub influența substanțelor interzise. Ceea ce au omis permanent aceste știri este că testele folosite de poliție dau rezultate fals-pozitiv între 30-50% [1]. Adică doar analizele biologice, făcute după testul rapid, pot confirma prezența substanței în corp. Și, de multe ori, analizele infirmă rezultatul dat de aparatele poliției.

Știrile vădit părtinitoare au avut rolul să creeze impresia generală că forțele de ordine fac ceva. Asta, după ce ani de zile n-au făcut nimic să oprească traficul de droguri.

De asta spun că schimbarea de perspectivă de la Ministerul Sănătății este bună. Și la acest lucru ai contribuit și tu din plin, prin semnarea petiției. Te-ai implicat într-un moment cheie, când părerea generală era exact opusă.

Testele antidrog făcute în masă în școli nu vor deveni realitate. Pe lângă asigurarea verbală pe care am primit-o de la consilier, există și concluziile scrise ale unui grup tehnic de lucru din Ministerul Sănătății [2].

În plus, centrele de tratament privind dependenții de droguri sunt cuprinse în Planul de acțiune privind Strategia Națională în domeniul Drogurilor 2022-2026 [3], după cum mi-a răspuns Ministerul Sănătății la o solicitare publică. Iar ministrul Rafila spune că va exista cel puțin un astfel de centru funcțional în fiecare județ, în prima parte a anului viitor [4].

Totodată, din același răspuns oficial de la minister, am aflat că personalul din educație și cel din domeniul sănătății mintale vor fi instruiți pentru a preveni consumul de substanțe în cazul copiilor și adolescenților. Mai precis, aceasta este sarcina Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (din subordinea ministerului) care derulează un program dedicat.

Până aici totul sună excelent. Doar că este doar un plan frumos pe hârtie. Și dacă nu îl monitorizăm, există riscul ca măsurile să nu devină niciodată realitate. De aceea, trebuie să continuăm campania și să monitorizăm implementarea Planului. Cu tine alături, putem fi vocali și critici, indiferent de culoarea politică de la guvernare.

Ajutor, nu stigmatizare,
Ana și echipa Declic


Surse:
[1] libertatea[.]ro: Ținute secrete de MAI, cum arată date oficiale despre testele antidrog fals pozitive
[2] digi24[.]ro: Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate. Propunerile trimise Ministerului
[3] sgg[.]gov[.]ro: Planul de acțiune pentru implementarea strategiei naționale în domeniul drogurilor 2022-2026
[4] mediafax[.]ro: Rafila vrea centre de reabilitare a persoanelor dependente de droguri in fiecare judet