Punem schimările climatice pe agenda alegerilor?

Este șocant, dar schimbările climatice sunt, în prezent, ignorate de liderii noștri politici. De aceea, avem un plan prin care, împreună, să îi forțăm să pună subiectul pe agendă la alegerile parlamentare. Știm că politicienii au nevoie de votul tinerilor, așa că, dacă producem un film cu mesajul tinerilor pentru parlamentari, vom crea un interes asupra subiectului schimbări climatice. Avem doar 10 zile la dispoziție să ne ducem planul la îndeplinire. Contribui și tu?
Cătălina, ca jurnalist, iar acum, ca activist, nu a auzit niciodată un politician de rang înalt care să spună ce măsuri vrea să ia pentru a rezolva problema schimbărilor climatice. Chiar dacă subiectul și-a mai făcut apariția în discursul politicienilor, nu ține minte să fi zis cineva ceva dincolo de platitudini și clișee.
Și, bineînțeles că au toate motivele să tacă pentru că, orice ar zice, dincolo de platitudini și clișee, vor provoca o controversă. Iar finanțatorii din industria energetică vor fi deranjați.
Susținând măsuri precum finanțarea energiei verzi, politicienii ar mulțumi miile de tineri care își fac griji privind viitorul lor în contextul creșterii temperaturilor globale. Dar vor supăra industria energetică. „Băieții deștepți din energie” sunt printre cei mai mari finanțatori ai partidelor. Genul de finanțator cu care orice președinte de partid parlamentar vrea să fie prieten.
În egală măsură, dacă politicienii iau public apărarea industriei energetice, riscă să piardă voturile tinerilor sau pe ale ecologiștilor. În fond, când te gândești la viitorul sumbru prezis de oamenii de știință, te seacă pe suflet faptul că directorul vreunui complex energetic primește un ajutor de stat mascat.
Așa că ne-am gândit ce să facem ca să-i forțăm pe politicieni să reacționeze. Ne-am unit forțele cu 10 tineri dornici să își transmită mesajul și i-am filmat cum cer măsuri concrete privind schimbările climatice.
Cătălina mărturisește că a fost impresionată modul lor onest de a spune lucrurilor pe nume. Nu au avut niciun fel de tresărire în a-i numi pe parlamentarii care susțin cărbunele, gazul și petrolul „niște fosile”. Și au dreptate. Ne-au spus că se tem să învețe pentru o carieră într-un domeniu care poate să dispară, alții chiar își fac griji că, peste zeci de ani, nu vor mai avea unde să locuiască.
„Nu vrem să mâncăm cactuși de Dăbuleni” și „copiii noștri vor vedea Delta Dunării doar din poze” sunt poveștile lor care ne-au impresionat cel mai mult.
Cătălina recunoaște că nu mai este foarte tânără, dar are un fiu de 3 ani și îi pasă de viitorul său, așa cum este sigură că și vouă vă pasă ca părinți, bunici, mătuși și unchi.
Tinerii au transmis un mesaj puternic, dar el trebuie transformat într-un video, iar mai apoi distribuit în social media. Avem mai puțin de 10 zile la dispoziție să îl facem să devină viral.
Dacă reușim să strângem banii pentru producție și promovare, vom distribui clipul de mai multe ori pe zi către liderii de partide și candidații la parlamentare. Nu se vor mai gândi la altceva decât la votul tinerilor. Sau, mai bine zis, la posibilitatea ca ei să nu le ofere votul, dacă nu fac un plan realist ca să oprească schimbările devastatoare ale climei, care duc la secetă, incendii de vegetație, poluare.
Am calculat costurile pentru filmare, montaj și distribuție. Avem nevoie de 7.000 de lei. Deși timpul e scurt, nu ar fi prima dată când ne mobilizăm cu rapiditate pentru cauzele în care credem. Tinerii au devenit tot mai conștienți de problema încălzirii globale și vor să fie luate măsuri pentru viitorul lor. Iar noi, ceilalți, avem datoria să îi ajutăm. Până la urmă, e în joc soarta copiilor și nepoților noștri.
Doar dacă ne unim forțele și le cerem candidaților o poziționare clară, toți cei interesați de viitor vor putea să decidă cu cine votează. Este dreptul tinerilor să știe ce vor face politicienii viitorului Parlament pe tema care îi îngrozește cel mai rău: schimbările climatice. Dar, pentru a reuși să ne ducem planul la final, avem nevoie ca tu să ajuți cu o contribuție. Dacă 500 de membri Declic contribuie cu câte 15 lei, strângem banii și reușim să ducem planul la bun-sfârșit. Sunt banii pe care i-ai da pe două cafele. Iar pe noi ne-ai ajuta enorm. Donația ta contează.
Contribui și tu pentru a produce clipul video?
Cătălina a fost șocată când a văzut cum se deșertifică Oltenia. Dacă autoritățile nu vor face nimic, atunci Dăbuleni va deveni patria cactușilor, nu a pepenilor. Iar apa în sudul României va fi greu de găsit. Viitorul este în mâinile noului Parlament, care va vota noul Guvern și care va legifera în următorii 4 ani. Dar cum să știm pe cine alegem dacă ei tac mâlc? Contribuie și tu pentru promovarea clipului prin care le cerem politicienilor să se poziționeze.
Dând click aici poți semna și petiția pentru urgență climatică.