Blog 23 June 2021

Schweighofer: I-am prins!

Te rugăm să-ți imaginezi, undeva în Viena, un grup de oameni care au ajuns putred de bogați pe seama exploatărilor ilegale de lemn din România. Zilele acestea se pregătesc să deschidă o sticlă scumpă de șampanie.

Au trecut printr-o perioadă dificilă în ultimii ani. Activiștii de mediu le-au dat bătăi mari de cap și le-au blocat o parte dintre afaceri. Dar au motive să spere că vremurile bune se vor întoarce foarte curând. Presa nu mai scrie nimic rău de ei iar investigațiile procurorilor bat pasul pe loc. Asta, deși în urmă cu doar câțiva ani, numele companiei pe care o dețin era constant asociat cu mafia lemnului.

Poate ți-ai dat deja seama, este vorba de HS Timber, noul nume de scenă al rău famatei companii Holzindustrie Schweighofer. Compania e la un pas de a primi înapoi certificatele FSC (Forest Stewardship Council) care garantează pieței internaționale că lemnul lor provine din surse legale și sustenabile.

În 2017, presiunea membrilor Declic a determinat FSC să se dezasocieze de firma condusă de Gerald Schweighofer. Drept urmare, numeroase companii internaționale au refuzat să mai facă afaceri cu ei.

Dar, la început de 2021, FSC a anunțat că analizează reasocierea cu Schweighofer și că un verdict va fi dat în foarte scurt timp.

Nouă lucrurile ne par cât se poate de clare. Cât timp imaginea Schweighofer ar fi putut afecta imaginea FSC, aceștia s-au ținut departe de compania exploatatoare de lemn. Acum, pentru că nu se mai vorbește aproape deloc despre firma austriacă, FSC anunță perspectiva reasocierii. Asta ar avea un impact major asupra exploatării lemnului în țara noastră. HS Timber își va recâștiga vechii parteneri și va avea toate motivele să își extindă afacerile în România. Adică să cumpere și ce a mai rămas din pădurile noastre.

Mai există o singură șansă ca Schweighofer să nu reintre în grațiile FSC. Să dovedim că, în continuare, compania cumpără lemn tăiat din parcurile naționale.

Am descoperit, cu ajutorul aplicației Inspectorul Pădurii, că unul dintre principalele depozite care aprovizionează fabrica din Sebeș a HS Timber preia lemn direct din Parcul Național Retezat. Mai grav, dintr-o exploatare fără amenajament silvic aprobat, deci ilegală.

Am filmat totul și am arătat că buștenii veniți din parcul național Retezat nu sunt separați de lemnul care este vândut la Schweighofer. Sunt amestecate la un loc resturi de lemn, bușteni din Retezat, chiar și lemn tăiat dintr-o exploatare ilegală din parc. Totul e transformat în rumeguș și vândut fabricii austriece.

Clipul video prezintă dovezi incontestabile. HS Timber preia lemn de la un depozit plin de bușteni tăiați din parcul național Retezat. Acum trebuie să ne asigurăm că acest film va fi văzut de sute de mii de oameni. Doar așa impactul informației pe care o facem publică va putea produce un nou val de indignare care să ajungă până la Bonn, la sediul FSC.

Și aici e momentul în care avem mare nevoie de o mână de ajutor de la tine. Urmărește filmul apoi dă-l mai departe spre cât mai mulți prieteni. Trimite-l direct în mesaje sau pe email, distribuie-l și pe Facebook! FSC poate anunța în orice zi că se reasociază cu HS Tiber, deci trebuie să ne asigurăm că va fi văzut, în cel mai scurt timp, de cât mai mulți oameni.

Când filmul va trece 100.000 de vizualizări, îl trimitem factorilor de decizie de la FSC. Vor afla că HS Timber și-a schimbat doar numele, nu și năravul. Dar și că adevărul despre firma austriacă e cunoscut de foarte mulți oameni care acum sunt cu ochii pe ei. Așa le va fi mult mai greu să ia decizia de reasociere cu HS Timber.

Ce zici, te implici și tu pentru a da o mână de ajutor pădurilor?


Nu e prima dată când un clip video produs de Declic ar face să se clatine gigantul Schweighofer. În 2016, clipul care vorbea despre impactul ilegalităților companiei asupra pădurilor a ajuns la peste 1 milion de oameni.

Avem nevoie de același tip de impact și de această dată pentru a putea spera că cei de la FSC nu vor alege să ignore dovezile prezentate. Au tot interesul să o facă, la urma urmei bugetul lor e generat de cotizațiile firmelor pe care le acreditează.

Avem nevoie de ajutorul tău pentru a reuși, dă click aici și distribuie filmul.