Stire 16 February 2023

Zeci de mii de români cer ca școlile și spitalele să fie consolidate urgent împotriva cutremurelor

Peste 38 de mii de cetățeni au semnat petiția Declic și cer Ministerului Dezvoltării să asigure finanțarea, urgent, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează școli, grădinițe și spitale. 

Potrivit datelor Ministerului Educației (1), peste 600 de școli au risc seismic grav, în timp ce majoritatea spitalelor din Capitală, printre care și cele de Urgență, funcționează în clădiri ce ar putea cădea la cutremur, potrivit unui raport al Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Cele 600 de școli cu risc seismic de grad I și II au fost identificate după expertizarea a doar 6% din totalul școlilor. 

În aceste condiții, semnatarii petiției Declic cer folosirea banilor din PNRR și accesarea altor fonduri pentru consolidarea cu prioritate a grădinițelor, școlilor, facultăților și spitalelor. Zeci de mii de cetățeni au semnat petiția, în scurt timp de la lansarea acesteia, iar numărul lor crește de la o oră la alta.

Ne trimitem copiii să învețe în școli, licee și facultăți care ar putea cădea la cutremur! Mergem la spital și riscăm să murim sub dărâmături. Nu putem aștepta un cutremur de 7 grade ca să înțeleagă și Guvernul urgența demarării unui program național de consolidare a clădirilor publice.

Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

Multe dintre spitalele din Capitală sunt încadrate cu risc seismic, conform listei realizate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Printre spitalele cu risc seismic I, II sau III sunt Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta și Serviciul de Ambulanță București Ilfov.

 „Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în București, iar alți 16.000 ar fi grav răniți. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid de consolidare, mii de vieți ar putea fi salvate”, se arată în petiția Declic.


 Petiția poate fi citită și semnată aici.