Actiune 13 May 2021

Scrie-le celor de la CSM despre copiii abuzați sexual

În fiecare săptămână citim despre agresori sexuali de copii lăsați liberi de judecători și procurori. Dar Consiliul Superior al Magistraturii, instituția care ar putea pune capăt acestor decizii scandaloase, întârzie să ia măsuri. Oamenii care lucrează acolo par că se gândesc doar la cum să-și mărească salariile și se îngrijorează doar de tăierea pensiilor speciale. Lasă acum un mesaj pe pagina CSM și cere-le să ia în serios problema copiilor abuzați sexual.


Sute de copii sunt agresați sexual în fiecare an. Dar, din cauză că CSM nu a reacționat decât la cazurile mediatizate, a devenit o practică printre procurori să claseze sesizările victimelor pe bandă rulantă. Nici nu se mai obosesc să strângă probe. Iar judecătorii dau decizii blânde și consideră că un copil de nici 10 ani și-a dat acordul ca să fie abuzat. În România, justiția funcționează pentru prădători, nu pentru victimele lor.

Anul trecut, jurnaliștii de investigație au dezvăluit că 3 din 4 agresiuni sexuale cu minori sunt judecate în România ca acte sexuale consimțite. [1] Informațiile cutremurătoare i-au forțat pe cei din CSM să nu-și mai acopere colegii. Au declanșat cel mai mare control la parchetele și instanțele din țară.

Între timp, noi am demarat campania „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!”. Am pus bazele unui grup de lucru pentru copiii abuzați sexual, din care face parte și CSM. Am cerut judecători și procurori specializați, care să știe să facă dosare în cazul agresiunilor sexuale de minori. Iar CSM ne-a tot spus că discutăm mai multe după ce termină ei controlul.

Poți să crezi că acel control a fost finalizat, dar CSM ne duce cu vorba și acum? Am aflat că din martie țin la sertar concluziile controlului, care arată cum și-au bătut joc judecătorii și procurorii de copiii abuzați sexual, în ultimii șase ani. [2]

CSM poate decide excluderea din sistem a magistraților care țin partea prădătorilor sexuali. Dar acest lucru nu se va întâmpla, cât timp instituția continuă să ascundă sub preș mizeria din justiție.

Este timpul să le forțăm mâna celor din CSM și să-i punem să prezinte concluziile acelui raport de control. Dacă se vor cunoaște public instanțele și parchetele cu magistrați-problemă, CSM va fi nevoit să ia măsuri. Iar magistrații nu-și vor mai permite să dea decizii favorabile pentru prădătorii sexuali de copii.

Doar că o astfel de instituție funcționează numai la presiune publică. Suntem o comunitate puternică, de aproape 800 000 de cetățeni activi, care poate muta și munții dacă-și pune în gând. Dacă umplem pagina Facebook a CSM cu mesaje, judecătorii și procurorii de acolo nu vor avea de ales și se vor mobiliza.

Demersul nostru va fi vizibil atât pentru mass media, cât și pentru autoritățile internaționale care monitorizează justiția din România. Iar CSM nu-și va mai permite să ignore copiii abuzați sexual.

Așa l-am ,,deranjat” și pe ministrul Afacerilor Interne, în urmă cu o lună. I-am umplut pagina de Facebook cu sute de mesaje și l-am făcut rușine că nu trimite reprezentant la grupul de lucru privind copiii abuzați sexual. Demersul nostru a funcționat.

Mai jos ai un buton care te va direcționa către pagina de Facebook a CSM. Îți recomand să ai în vedere o postare recentă la care să comentezi și să folosești un limbaj decent, ca să nu-ți fie cenzurat mesajul.

Este important să scrii acum. Agresorii sexuali de copii nu iau vacanță, dar magistrații, da. Vara îi găsește pe mulți judecători și procurori în destinații de lux. Nimeni nu-și va mai bate capul atunci cu copiii lăsați tot în brațele prădătorilor sexuali. Pentru ca mesajul tău să conteze, scrie acum pe pagina de Facebook a CSM și cere-le să nu mai ascundă mizeria din justiție.


Potrivit Constituției, CSM este garantul independenței justiției. Dar cum poate fi justiția independentă și să lucreze pentru victime, când chiar instituția care o garantează îi pune bețe în roate? Scrie acum pe pagina de Facebook a CSM. Altfel, parcă văd că și la următoarea reuniune a grupului de lucru despre copiii abuzați sexual, reprezentantul CSM va face doar act de prezență și va ridica din umeri la întrebările noastre.


Note:
[1] dela0[.]ro, 30 mai 2020: O investigație Dela0[.]ro determină Consiliul Superior al Magistraturii să dispună verificarea cauzelor de infracțiuni sexuale cu minori din ultimii șase ani
[2] dela0[.]ro, 14 aprilie 2021, JUSTIȚIE DISECATĂ. Avem raportul Inspecției Judiciare care documentează cum tratează statul român infracțiunile sexuale cu victime copii