Actiune 8 April 2021

Cum trecem de filtru, scrie-i lui Lucian Bode

Avem o problemă mare de comunicare cu ministrul Afacerilor Interne. Lucian Bode nu ne-a răspuns, încă, la mesajele legate de specializarea polițiștilor în anchetele cu agresori sexuali de copii. Poate nu-l interesează această temă. Sau poate nimeni nu i-a transmis mesajele noastre. Am văzut că este activ pe pagina sa de Facebook, îi lași și tu un mesaj?


Ne-a dezamăgit crunt situația de acum două săptămâni.

Abia așteptam să dăm ochii cu ministrul Lucian Bode, să vorbim despre implicarea polițiștilor în anchetele cu prădătorii sexuali de copii. Cei mai mulți angajați din MAI habar nu au ce să facă atunci când primesc o sesizare legată de un abuz sexual.

Ministrul Afacerilor Interne a fost invitat să participe la un grup de lucru organizat la Ministerul Justiției, despre copiii abuzați sexual. Nu numai că nu a venit. Nici măcar nu a trimis un secretar de stat, să-i țină locul. Nu am avut cu cine discuta.

Ulterior i-am scris ministrului să aibă în vedere specializarea viitorilor polițiști încă din timpul cursurilor de la Academia de Poliție. Am fost sunați de la cabinetul lui Lucian Bode, pe motiv că aproape i-am blocat căsuța electronică cu cele peste 800 de e-mailuri trimise de membrii Declic.

Am fi vrut să-ți pot spune că, după acest demers, ministrul Afacerilor Interne a înțeles că minorii abuzați sexual trebuie să fie o prioritate în mandatul său. Din păcate, Lucian Bode ne ignoră în continuare. Fie dă dovadă de rea voință, fie mesajele noastre nu au ajuns la el, pentru că sunt filtrate de echipa de comunicare.

Am văzut că Lucian Bode este activ pe Facebook, postează aproape zilnic. Ca să evităm ca mesajele noastre să mai fie redirecționate sau cenzurate, soluția este să postăm pe pagina ministrului. Acolo totul este la vedere, echipa de comunicare nu-și va permite să ne ascundă comentariile sau, mai rău, să le șteargă. Când pagina se va umple de sute de mesaje de la membrii Declic, sigur ele vor ajunge și la urechile lui Lucian Bode. Cel mai probabil, se va vedea obligat să aibă o reacție și să ne răspundă.

Am văzut cum au reacționat marii producători de băuturi la campania noastră privind punerea în aplicare a sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje. După ce membrii Declic le-au umplut paginile de FB cu mesaje, au răspuns imediat și ne-au asigurat că susțin acest proiect.

Lucian Bode este sensibil când vine vorba de propria imagine. Nu ne-am mira să-l vedem că reacționează prompt la mesajele pe care i le vom lăsa pe pagina sa de Facebook, unde sunt vizibile pentru toată lumea. Sau că oamenii de la cabinet se vor mobiliza și-l vor înștiința de îndată despre demersul nostru.

Dar pentru ca ministrul să ne răspundă, te rugăm să-i scrii acum. Este „liniște” la MAI, mesajul tău are toate șansele să fie remarcat și luat în seamă. Dacă apucă să „bubuie” vreun subiect, acela va acapara atenția tuturor și mesajul tău ar putea fi interpretat drept irelevant.

Mai jos ai un buton care te va redirecționa direct către pagina de Facebook a ministrului Lucian Bode. Alege tu la ce postare să-i lași un comentariu. Te sfătuim să alegi una recentă, așa crește gradul de vizibilitate. Cere-i chiar acum ministrului să desemneze un reprezentant pentru grupul de lucru privind minorii abuzați sexual. Dacă te-a revoltat gestul lui de sfidare, îi poți cere chiar să explice de ce a ignorat invitația la discuțiile despre copiii agresați. Îi poți scrie acum? Nu uita să păstrezi o notă civilizată, altfel administratorii paginii sunt îndreptățiți să-ți ascundă comentariul sau chiar să ți-l șteargă.


Tocmai am primit o invitație de la Ministerul Justiției, săptămâna viitoare reluăm discuțiile despre ce trebuie să facă statul pentru copiii abuzați sexual. Scrie-i acum ministrului Lucian Bode pe Facebook și spune-i să-și facă timp pentru această întâlnire. Dacă nu reușește, are timp până pe 13 aprilie să desemneze un reprezentant.


Semnează și tu petiția „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!