Actiune 4 November 2020

Energia care ne ucide: scrie-le lui Dragoș Pîslaru și lui Siegfried Mureșan

Avem speranța că mai putem schimba ceva, chiar dacă suntem pe ultima sută de metri. Europarlamentarii români USR-PLUS Dragoș Pîslaru și PNL Siegfried Mureșan sunt raportori pentru una dintre cele mai importante decizii economice luate de Uniunea Europeană. Este vorba despre planul de redresare economică după pandemie, care asigură României o finanțare de peste 30 de miliarde de dolari.

Planul va fi votat lunea viitoare, pe 9 noiembrie, și ar trebui să acorde prioritate combaterii efectelor schimbărilor climatice.

Doar că, de data aceasta, europarlamentarii români par să reprezinte interesul marilor companii de gaze și petrol, nu al cetățenilor. Ei vor să includă în proiectele eligibile pentru finanțare inclusiv subvenționarea industriei cărbunelui și investițiile în exploatarea gazelor și petrolului.

Alocarea în continuare a fondurilor pentru folosirea combustibililor fosili va avea efecte devastatoare asupra climei și va duce la creșterea temperaturii medii globale. Mai mult, va încetini trecerea României la folosirea de energie din surse regenerabile. Deși avem resurse de vânt în Marea Neagră de cinci ori peste necesarul de curent actual al țării noastre, eurodeputații noștri pledează în continuare pentru investiții în gaz. Investim în energii murdare când am putea încuraja investițiile în energie eoliană pentru care avem deja finanțare și prin Pactul Verde european.

Decizia privind tipul proiectelor finanțate va fi luată luni, 9 noiembrie, în Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare. Membrii comisiilor vor vota în funcție de argumentele aduse de cei 3 raportori, printre care 2 europarlamentari români: Dragoș Pîslaru și Siegfried Mureșan. De aceea, opinia lor este extrem de importantă în acest moment, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă.

E momentul să le spunem politicienilor din USR-PLUS și PNL că ne dorim un viitor verde pentru economia românească și cea europeană. Iar cei doi sunt în Parlamentul European datorită votului nostru, al cetățenilor. Prin urmare, dacă și tu ești de părere că ar trebui excluși combustibilii fosili din planul de redresare economică după Covid, te rog scrie-le de urgență câte un mesaj pe pagina de Facebook. Apasă butonul de mai jos și scrie-le un mesaj personal chiar la postarea în care vorbesc despre Planul de redresare economică.


Pentru a contrabalansa lobby-ul companiilor de petrol și gaze, ia-ți puțin timp și scrie-i un mesaj și lui Dacian Cioloș. El nu este doar liderul USR-PLUS, ci și al grupului european Renew, unul dintre susținătorii folosirii gazelor drept combustibil de tranziție de la cărbune la energie verde. Ne îngrijorează profund faptul că tocmai Dacian Cioloș alege să ignore avertizările oamenilor de știință care spun cât de nociv este să continuăm să folosim combustibili precum gazul.

Toți începem să resimțim efectele folosirii gazelor cu efect de seră. Iată ce spune Cornel Ban, profesor la Copenhagen Business School: „Aproape întregul Vechi Regat și o parte a Banatului sunt în scenariul „roșu” de încălzire și secetă (însoțită chiar de deșertificare) […] cu o creștere a temperaturii cu 1.5 grade Celsius, cu 10 ani înainte ca UE să își atingă țintele de decarbonizare. Datele sunt de la Institutul de meteorologie și ar trebui să fie șocante. Este de remarcat că România nu are nici politici de adaptare la cataclismul climatic care vine, nici strategii simple de tranziție energetică.”.

În virtutea acestei situații, trebuie să ne mobilizăm și să scriem sute de mesaje pe paginile de Facebook ale celor 3.

Îți las aici câteva idei, care să te inspire pentru un mesaj pe care să îl scrii pe Facebook:

  • Nu vrem fonduri pentru combustibili fosili în Planul de redresare economică european. Gazele naturale au emisii mari de dioxid de carbon și metan care contribuie la schimbările climatice, cu efecte catastrofale asupra oamenilor și a biodiversității
  • Vrem investiții în energii regenerabile, nu în combustibili fosili prin Planul de redresare economică european. Conform Băncii Mondiale, în Marea Neagră avem resurse de vânt de cinci ori cât peste necesarul de curent electric actual al țării. Vrem bani pentru energie eoliană, nu pentru combustibilii fosili
  • Ar trebui să privim spre viitor și să oprim de pe acum schimbările climatice. Planul de redresare economică european ne poate ajuta în următorii 4 ani, doar dacă nu includem și investițiile în gaze ca proiecte finanțabile
  • Sunteți în Parlamentul European datorită votului cetățenilor și trebuie să țineți cont de dorința noastră. Dacă interesele industriei sunt mai importante decât sănătatea populației, atunci nu ne reprezentați pe noi, cei care v-am votat, și vom ști cum să votăm data viitoare
  • Din nou România este lipsită de ambiție în ceea ce privește tranziția energetică. Investițiile în gaze naturale și folosirea cărbunelui în sistemul energetic vedem că rămân prioritare, în ciuda potențialului ridicat pentru energie din surse regenerabile. E dezamăgitor să vedem că susțineți includerea combustibililor fosili în planul european de redresare economică
  • Nu vrem să folosim gaze pentru energie, când avem un potențial ridicat pentru folosirea energiei eoliene. Vă rugăm să ne reprezentați interesele în Parlament și să nu acceptați includerea combustibililor fosili în planul european de redresare economică
  • Gazele naturale NU își au locul în fondurile UE și nici în Fondul pentru tranziție justă. E timpul să înțelegeți și să acceptați acest lucru.
  • De ce nu vă doriți să avem politici de adaptare la cataclismul climatic care vine? De ce nu creați strategii de tranziție energetică?

Alege una dintre abordări sau fă un mesaj propriu și ia-ți 5 minute pentru a le scrie celor 3 pe Facebook.


Află mai multe despre acest subiect și susține campania Declic pentru urgența climatică, aici.