Stire 8 January 2018

Scrisoare deschisă adresată Președintelui României, Klaus Iohannis

Către: Administrația Prezidențială a României

Către: Administrația Prezidențială a României

Memoriu adresat Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis

Stimate Domnule Președinte,

Ultimele două luni ale anului 2017 au reprezentat o perioadă extrem de încărcată din punct de vedere politic și există toate premisele ca aceasta să se prelungească. Adoptarea de către Guvern și Parlament a noilor reglementări legislative în domeniul politicii fiscale, urmată de procedura foarte rapidă de modificare a legislației din domeniul justiției de către Parlament au provocat din nou nemulțumire într-un segment semnificativ al societății, au atras critici din partea partenerilor occidentali și au generat incertitudine în mediul de afaceri și în sistemul de justiție, dar și cu privire la capacitatea țării noastre de a-și respecta obligațiile pe care le presupune apartenența la NATO și Uniunea Europeană. 

Nemulțumirile și criticile au la bază atât chestiuni legate de conținutul noilor cadre legislative, precum și lipsa de transparență și comunicarea deficitară de pe parcursul proceselor de adoptare a lor. 

În acest context, pentru a reduce tensiunea din societate și pentru a încuraja crearea unui climat de dialog care a lipsit în ultimele săptămâni, vă solicităm, domnule președinte, să utilizați toate mijloacele instituționale pe care Constituția vi le pune la dispoziție pentru a vă exercita rolul de mediator, precum și legitimitatea care vă este conferită de alegerea prin vot direct. 

Administrația Prezidențială este instituția care trebuie să promoveze un dialog real în interiorul clasei politice, între principalele instituții implicate și vizate de aceste ample schimbări legislative, precum și între clasa politică și societatea civilă. Considerăm că obiectele principale ale medierii trebuie să fie cele trei legi din domeniul justiției, asupra cărora aveți posibilitatea de a reacționa în perioada următoare:

– Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor;

– Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară;

– Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Așadar, ca organizații active în cadrul societății civile și cu o preocupare constantă pentru îmbunătățirea legislației și a politicilor publice prin dialog cu clasa politică, vă încurajăm, domnule președinte, să utilizați următoarele instrumente:

  • Convocarea de consultări cu partidele politice parlamentare.
  • Convocarea de consultări cu reprezentanți ai societății civile.
  • Convocarea de consultări între reprezentanți ai majorității parlamentare PSD-ALDE, ai Guvernului și ai societății civile.
  • Solicitarea cât mai rapidă unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția în ceea ce privește modificările legislative din domeniul justiției.
  • Retrimiterea spre dezbatere Parlamentului a legilor recent adoptate, cu propuneri de modificare care să țină cont de pozițiile exprimate în consultările amintite mai sus și de avizul Comisiei de la Veneția.
  • Sesizarea Curții Constituționale, în conformitate cu solicitările organizațiilor profesionale ale magistraților.

În speranța că veți da curs sugestiilor noastre de a vă folosi de toate pârghiile posibile pentru a încuraja dialogul între clasa politică și societate, respectându-vă în același timp angajamentul de a nu depăși limitele constituționale, vă rugăm, Domnule Președinte, să primiți expresia înaltei noastre considerații.

Cluj-Napoca, 8 ianuarie 2018

Semnează:

În numele comunității Declic

Tudor Brădățan

În numele Asociației Centrul pentru Studiul Democrației

Lect. Dr. George Jiglău