Stire 19 December 2022

Sculptură cu un copil abuzat, adusă în fața Comisiei Juridice, în timpul dezbaterii legii anti-viol

Comunitatea Declic a adus, în Parlament, chiar în fața sălii Comisiei Juridice din Parlament, o statuie de 2 metri care reprezintă suferința unui copil abuzat sexual. Acțiunea Declic de astăzi, luni, 19 decembrie, are loc chiar în timpul dezbaterii proiectului de lege care ar trebui să protejeze copiii de abuzatorii sexuali (Pl-x 457/2022).

Comunitatea Declic, prin vocile a peste 100.000 de cetățeni care au semnat petiția anti-viol, cere parlamentarilor să legifereze ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol.

Poate că acum, odată ce vor da ochii cu această statuie a suferinței, deputații vor intra la dezbateri în și vor realiza că mâinile agresorilor de pe statuie nu sunt doar ale abuzatorilor, ci și ale parlamentarilor, magistraților și polițiștilor care nu se preocupă de soarta acestor copii și nu reglementează pedepsirea violului pentru victimele până în 16 ani.

Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic anti-viol

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii 6 ani, din cele 18.500 de sesizări de copii abuzați, 12.600 de cazuri au fost închise de anchetatori. De cele mai multe ori, agresiunea sexuală este instrumentată drept act sexual cu minor. Astfel, în România, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual.

Comisia Juridică dezbate, luni, 19 decembrie, de la ora 9.00, proiectul de lege (Pl-x 457/2022) privind modificarea codului penal în sensul adoptării unei protecții mai ridicate pentru minori, împotriva violatorilor.

Petiția Declic anti-viol, pentru declararea oricărui act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani ca viol poate fi consultată aici, iar întreaga campanie, pe acest link.

Reprezentanții presei sunt așteptați luni, 19 decembrie, în fața sălii Mihai Viteazul din Camera Deputaților, P1, Parlament.