Blog 16 January 2024

Se întoarce 10 august?

Violențele de la 10 august, abuzul de nedescris al forțelor de ordine asupra protestatarilor, sunt pe punctul să se întâmple din nou. Asta pentru că polițiștii sunt presați „să facă ORICE” pentru a bloca protestele fermierilor și transportatorilor aflați în stradă. [1]

Am lansat o petiție prin care-i cerem ministrului de Interne și Prim-ministrului să nu transforme oamenii legii în forțe de represiune în slujba politicienilor. Semnează și tu pentru a nu mai vedea oameni gazați, sânge vărsat și un protest pașnic transformat într-un conflict de stradă în care ar putea să moară oameni.

De aproape o săptămână, fermierii și transportatorii se află în stradă pentru o listă foarte lungă de revendicări. Îți scriu pentru că politicienii vor să le închidă gura, să interzică protestul. Și folosesc Poliția și Jandarmeria să facă asta.

Am rămas uimit în dimineața aceasta când am citit că polițiștilor li s-a cerut „să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice.”
„Orice” înseamnă chiar încălcarea procedurilor interne ale poliției prin blocarea șoselelor cu autospeciale. [2]. Și poate ajunge să însemne intervenția violentă a forțelor de ordine.

Protestatarii au încercat deja să forțeze filtrele pentru a ajunge în Piața Victoriei și a protesta la Guvern. Au apărut și îndemnuri la violență, pe unele grupuri. Este clar că încercarea politicienilor de a înăbuși manifestațiile poate duce la transformarea unui protest spontan și pașnic într-un conflict violent între protestatari și forțele de ordine.

Ordinele primite de polițiști în ultimele zile arată un mod de operare identic cu cel din 10 august 2018. Și atunci, șefii forțelor de ordine, la ordinul politicienilor, au cerut blocarea cu orice preț a protestatarilor. Așa s-a ajuns la gazarea protestatarilor pașnici, chiar a copiilor.

Indiferent de motivul pentru care ieșim în stradă, avem dreptul să o facem, atât timp cât o suntem pașnici. Semnează și tu petiția dacă ești de părere că dreptul la protest nu poate fi îngrădit de politicieni.

Cere-le lui Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu să oprească folosirea forțelor de ordine pentru intimidarea cetățenilor ce protestează pașnic.

Pentru că nu ne dorim încă un 10 august,
Antoniu și echipa Declic

PS: Zeci de mii dintre membrii și membrele Comunității Declic au fost în stradă la 10 august. Și sute de mii dintre noi ne-am implicat în campaniile prin care cerem pedepsirea celor vinovați de violențele de atunci. Campania Declic privind violența forțelor de ordine, din 10 august, este una dintre cele mai de amploare. Asta pentru că ne pasă de dreptul nostru de a protesta. Pentru că am obținut atât de multe ieșind în stradă, de la salvarea Roșiei Montane la demisiile unor politicieni contestați de o mare parte din societate. Semnează petiția, protestul pașnic nu poate fi îngrădit.


Note:
[1] Pro Tv, 15 ianuarie 2024: Sindicatul Europol: Politicienii ne-au pus să fugărim fermierii şi transportatorii. Sunt create premisele unui nou 10 august
[2] Ministerul de Interne: art. 5.3.1.15. al Procedurii de sistem privind oprirea vehiculelor și modul de acțiune în cazul neconformării conducătorilor acesta dispozițiilor polițistului rutier.