Se joacă banii pentru investiții în energie

Sunt în pericol șansele României de a atrage bani europeni pentru investiții eficiente în infrastructura de energie electrică. Tocmai aleșii neamului sunt cei ce le îngroapă.
Mai mulți politicieni, în frunte cu premierul Ciucă, s-au vândut industriei hidrotehnice. Ciucă a dat o ordonanță de urgență pentru finalizarea a 11 hidrocentrale comuniste, în ciuda recomandărilor venite de la Uniunea Europeană. Și în ciuda realității, care ne demonstrează că aceste mari hidrocentrale sunt pe cât de scumpe, pe atât de ineficiente.
Spre exemplu, hidrocentralele de pe Jiu și Răstolița, care ar distruge două parcuri naționale, ar duce la creșterea capacității de producție cu mult sub 1% din necesarul de energie din țara noastră [1].
Cei care scot profit din distrugerile de râuri n-au fost în stare să avizeze nimic legal, așa că și le-au aprobat prin ordonanță cu dedicație. Și mai vor să le plătească și cu fonduri europene, deși acordurile internaționale care protejează râurile interzic asta.
Comisia Europeană a avertizat deja autoritățile române cu privire la investiții în surse de curent hidroenergetice. Dar politicienii cu interese obscure fac presiuni mari pentru ca ordonanța să treacă și de Parlament. Și ar fi în stare să lipsească toată țara de fondurile europene dacă ei nu se aleg cu ce vor.

Nici nu vreau să mă gândesc cât de mult ne va costa inconștiența acestor politicieni care dau legi și ordonanțe în regim de urgență, după pofta inimii băieților deștepți din energie.
România își va pierde din credibilitate și nu va mai putea fi un partener serios la următoarele discuții privind fondurile europene. Când ni se va restricționa accesul la bani, noi vom fi cei care au de suferit. Căci lipsa banilor se traduce în lipsa de investiții în infrastructură rutieră, spitale, școli etc. Iar politicienii care azi pun umărul la distrugerea țării nu vor avea nici o grijă, că ei se vor bucura în continuare de pensii speciale nesimțit de mari.
Putem contrabalansa influența acelor parlamentari dacă le scriem colegilor lor. Poate nu sunt toți preș în fața băieților deștepți. Proiectul de lege va ajunge pe masa a trei comisii de raport [2]. Hai să ne unim din nou energiile ca să oprim o lege abuzivă. Le cerem membrilor comisiilor să respingă proiectul lui Ciucă.
Dacă le scriem suficient de mulți, avem șanse să-i facem să ne asculte. Vom reuși să le transmitem un mesaj puternic din partea societății civile, pe care nu-l vor ignora. Însă, dacă doar câțiva dintre noi vom face un efort minim să trimitem un mail, va fi ca și cum acest demers al Comunității Declic nici nu există. Doar când acționăm împreună îi facem pe politicieni să simtă presiunea publică.
Am pregătit câteva argumente, care să te ajute să compui un mesaj personal către comisii:
- Comisia Europeană a transmis că există îngrijorări cu privire la intenția autorităților române de a implementa proiecte hidrotehnice dăunătoare mediului, cu fonduri europene destinate protejării naturii.
- Proiectele hidroenergetice ale Hidroelectrica sunt ilegale și au fost respinse deja de la finanțarea prin PNRR. Este inacceptabilă strategia autorităților române de a încerca să păcălească Comisia Europeană prin atragerea de fonduri prin RePowerEU.
- Finanțarea în hidroenergie ar trebui să se axeze pe cele 209 hidrocentrale pe care Hidroelectrica deja le are și care funcționează toate mult sub capacitate, pentru că nu sunt modernizate.
- Ordonanța lui Ciucă încalcă mai multe articole din Constituție, aspect confirmat și de Avocatul Poporului și semnalat, ulterior, comisiilor parlamentare. Este ilegală votarea unui proiect care contravine Constituției.
Poți include unul sau mai multe dintre aceste argumente în mesaj ori poți să-l compui în stilul tău. Este important să treci și un subiect, altfel mailul nu se trimite. De asemenea, menționează datele tale de identificare, pentru ca parlamentarii să știe că mesajul aparține unei persoane și nu este unul predefinit.
Mai jos ai un buton. Te va redirecționa către platforma IT pe care o folosim pentru ca mesajele membrilor și membrelor Declic să ajungă instant în căsuțele poștale ale parlamentarilor.
Să ai în vedere, te rog, faptul că legea pentru promovarea ordonanței lui Ciucă a trecut ca fulgerul de Senat. Am văzut că pe 1 martie ar trebui să intre la raport la Camera Deputaților. Este posibil ca parlamentarii care sprijină industria hidroenergetică să încerce să grăbească lucrurile. Ca să ne asigurăm că membrii comisiilor primesc la timp argumentele noastre, este mai bine să le scriem acum.
Eu nu vreau să pierdem finanțările europene din cauza unor demersuri abuzive, care se fac chiar acum în Parlamentul României. Probabil că nici tu. Așa că te rog să-ți aloci 2 minute și să trimiți mailul tău.
Scrie-le și tu membrilor comisiilor de raport și cere-le să respingă ordonanța lui Ciucă.
Împreună oprim încă o lege abuzivă,
Denisa și echipa Declic
Note:
[1] Conform Aviz Consiliul Economic și Social din 2 februarie 2022
[2] Pl-x nr. 53 înregistrat la Camera Deputaților pe 13.02.2023