Victorie 30 November 2019

Semnătura ta a contat. Ancheta pădurarului Liviu Pop a fost preluată la București.

Împreună am reușit un lucru extraordinar de important. Acordă-mi câteva minute pentru a-ți povesti despre joia trecută. Au trecut câteva zile dar încă sunt la fel de entuziasmat 🙂 Avem anchetă imparțială în cazul padurarului mort la datorie.

Joi ne-am întâlnit cu Procurorul General și i-am înmânat petiția semnată și de tineprin care am cerut mutarea anchetei padurarului mort la datorie Pop la București. Am stat aproape 2 ore în biroul său și i-am explicat toate îngrijorările noastre. 

Am vorbit despre păduri, despre sutele de silvici care au trecut în ultimii ani pe lângă moarte pentru că s-au opus mafiei lemnului. Ne-a anunțat că va da un răspuns petiției noastre în cel mai scurt timp. Ne-a mai spus că peste 350 de dosare de violență asupra personalului silvic vor fi reanalizate. E foarte important că se întâmplă asta, infractorii trebuie să înțeleagă că noi, cei ce iubim pădurea, ne-am trezit. Ne-am unit pentru păduri și nu ne oprim până nu scoatem hoții din pădure. Am plecat optimiști din biroul lui Bogdan Licu.

În dimineața de joi era o vreme cumplită, ploua mărunt și erau 2 grade. Am desenat în fața Parchetului General siluetele celor 6 pădurari morți în ultimii ani. Am refăcut simbolic scena crimei pentru a le aminti procurorilor că petiția noastră nu e doar despre un om mort. Este despre un fenomen cumplit care distruge familii și comunități întregi.

Ne-am asigurat că evenimentul este bine mediatizat, autoritățile simt altcumva presiunea publică atunci când toată presa vuiește. Știrile despre evenimentul Declic au apărut peste tot, de la principalele televiziuni, la ziare și bloguri din Maramureș.

A doua zi am fost informați, printr-un comunicat oficial, că ancheta va fi mutată la Parchetul General „în urma petiției Declic semnată de 30 000 de cetățeni”. 

Din nou, informația a fost preluată peste tot în presă. Este unul din acele momente în care am demonstrat tuturor cât de puternici putem fi atunci când acționăm împreună. Marea uimire a celor din presă a fost că ancheta a fost preluată ÎN URMA UNEI PETIȚII. 

Oricât de sceptic ești, după asemenea momente nu poți să mai spui că petițiile „nu au nicio valoare”, că nimeni nu ne ascultă. Noi știm că funcționează, zeci de petiții Declic au reușit ce și-au propus. Am reușit pentru că am fost zeci sau sute de mii de oameni care ne-am unit pentru o cauză. Și am reușit și pentru că am luat acele semnături, le-am dus autorităților și le-am explicat de ce trebuie să ne asculte. Este foarte important că, prin intermediul presei, milioane de alți oameni află că se poate. Sper să se implice și ei, așa cum o faci și tu. 

Da, petiția in cazul padurarului mort la datorie a avut succes, Procurorul General a fost de acord că ancheta nu avansa deloc și a preluat-o la București. Putem spera că ancheta în cazul Liviu Pop va fi imparțială și va produce rezultate cât mai curând. 

Dar, cu toată onestitatea, trebuie să îți spun că asta nu va fi suficient pentru a opri violența din păduri. Pădurarii vor putea merge în siguranță la datorie doar când mafia pădurilor, ca fenomen, va dispărea. 

Doar când jaful din păduri se va opri sau se va diminua semnificativ, pădurarii vor reveni la rolul firesc de a ocroti pădurea, nu de a se lupta cu organizații criminale.

Este un moment bun pentru păduri. Noul Ministru al Mediului și-a asumat toate revendicările comunității Declic de la Marșul pentru Păduri. I-am înmânat și ultima noastră petiție în care explicăm cum se toacă lemnul furat și cum se pierde urma jafului. Dar nu e suficient că am obținut promisiuni de la autorități. Pentru ca aceste promisiuni să se transforme în decizii care salvează pădurea, trebuie să creștem exponențial presiunea. Trebuie să batem fierul cât e cald.

Pentru a opri criminalitatea o vom expune prin investigații. Pentru a amplifica efectul campaniilor noastre vom fi tot mai prezenți în presă. Informația trebuie să ajungă la public! Și nu vom ezita să ieșim din nou în stradă dacă vom simți că autoritățile nu își fac treaba.

Pentru ca toate acestea să se întâmple, avem nevoie de fonduri. Investigațiile, acțiunile de presă, materialele de protest, totul costă bani. Declic depinde aproape în totalitate de donații venite de la oameni implicați ca tine.

Împreună cu tine, pentru păduri,
Antoniu și echipa Declic


Citește aici tot ce s-a întâmplat în cadrul acestei campanii.