Blog 19 February 2024

Semnează pentru finanțarea programului de fertilizare in vitro

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este pe cale să taie finanțarea pentru programul național de fertilizare in vitro, fără justificări sau explicații. Această decizie cinică amenință visurile a mii de cupluri și femei singure de a avea copii pe cale naturală. Semnează pentru continuarea programului!

Fertilizarea in vitro nu este doar o procedură medicală. Este o rază de speranță pentru persoanele care se luptă cu infertilitatea, oferindu-le șansa de a aduce pe lume o nouă viață.

Într-o lume ideală, drumul către a fi părinte ar fi accesibil oricui își dorește acest lucru. Însă, în realitate unul din cinci cupluri nu poate avea copii pe cale naturală. Iar costurile asociate tratamentelor de fertilitate sunt prohibitive pentru mulți.

Programul național de fertilizare in vitro a venit în sprijinul cuplurilor și femeilor singure. A oferit o susținere financiară consistentă, de 15.000 de lei pentru analize și proceduri, dar și speranță.

În spatele fiecărei cereri de finanțare pentru fertilizare in vitro stau povești personale de luptă, speranță și visuri.

Carina, inițiatoarea petiției, mi-a povestit că este o femeie care încearcă să își îndeplinească visul de a avea măcar un copil, vis pe care îl cultivă de când se știe.

În urmă cu un an, a fost operată din cauza unei sarcini extrauterine și, de atunci, a primit și „condamnarea” de a nu mai putea avea copii în mod natural. Fertilizarea in vitro este singura soluție pentru a aduce pe lume copilul mult dorit.

Pentru Andrada, blocarea programului național FIV înseamnă transformarea infertilității într-o boală și mai greu de dus. Ea crede cu tărie că sprijinul statului pentru cuplurile infertile din România este de bun augur și pentru societate, în ansamblul ei.

„Dezvoltarea unui popor se face cu contribuția celor ca dumneavoastră sau se strică prin neputință și trădarea principiilor de a ajuta” este mesajul Andradei pentru Marcel Boloș.

Mii de familii, care fie au dosare deja aprobate dar nu și banii, fie așteaptă aprobarea, au nevoie ca programul de fertilizare in vitro să continue. Această investiție a statului în creșterea natalității are beneficii pe termen lung atât pentru individ, cât și pentru societate.

Copiii născuți prin acest program aduc fericire părinților lor, contribuie la diversitatea și dinamismul comunităților noastre și susțin echilibrul demografic necesar pentru o societate sănătoasă.

Eu una nu pot accepta ideea că visul de a avea o familie ar putea fi spulberat pentru atât de mulți oameni din cauza unor calcule bugetare reci. Sau, poate, din cauza unor convingeri religioase discutabile.

Dacă și tu simți la fel și crezi că fiecare dintre noi merită șansa de a cunoaște bucuria, iubirea și legătura unică care vine odată cu nașterea unui copil, te rog să semnezi petiția.

Cere-i și tu ministrului Finanțelor să asigure, și pentru 2024, fondurile necesare programului național de fertilizare in vitro. Prin vocea noastră colectivă vom cere, apăsat, continuarea acestui program de creștere sănătoasă a natalității în țara noastră.

Cu speranța că visurile pot deveni realitate,
Carina, Andrada, Anduța și echipa Declic

PS: Cu mii de semnături adunate, Carina, Andrada și cu mine vom cere să fim primite în audiență la ministrul Boloș. Vom avea mult mai multă încredere în noi și putere de convingere dacă îi vom pune pe birou un teanc gros de semnături. Imediat ce petiția va ajunge la 10.000 de semnături, ministrul o va primi în inbox, alături de cererea de audiență. Semnează și tu, chiar acum.