Actiune 26 October 2020

Semnează pentru parcuri

Președintele Klaus Iohannis va decide, în următoarele zile, dacă va promulga sau nu noua lege a spațiilor verzi. Este vorba de o lege care, odată trecută de Președinte, are potențialul să distrugă sute de parcuri din întreaga țară. Primăriile vor avea puterea să decidă dacă acestea vor fi betonate sau chiar transformate în cartiere de locuințe ori mall-uri.

Am lansat o petiție prin care-i cerem Președintelui să trimită legea înapoi în Parlament, spre re-examinare. Îi solicităm să ne protejeze parcurile și celelalte zone verzi din orașe.

Suntem contratimp, Klaus Iohannis poate promulga în orice moment legea, așa că trebuie să ne mobilizăm rapid și în număr mare.

Poți să semnezi și să distribui și tu petiția prin care cerem salvarea parcurilor?


Textul noii legi a eliminat prevederile privind procentul de teren pe care se poate construi într-un parc. Dacă intră în vigoare, autoritățile locale vor putea decide, de exemplu, betonarea întregii suprafețe verzi.

De asemenea, noua lege permite proprietarilor de spații verzi să schimbe destinația terenului. În prezent, spațiile verzi retrocedate trebuie să rămână spații verzi. Nu va mai fi așa, dacă noua lege este promulgată de Președinte. Închipuie-ți un primar care are prieteni printre dezvoltatorii imobiliari. Va putea autoriza ca în locul parcurilor să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri.

În afară de prevederi scrise parcă pentru cei ce vor să construiască în parcuri, legea conține și erori pur și simplu absurde. Parcuri precum Herăstrău, Cișmigiu, Parcul Carol I din București, Parcul Central din Cluj-Napoca, Parcul Nicolae Romanescu din Craiova și multe altele NU MAI SUNT PARCURI. Pur și simplu parlamentarii au scos un paragraf din fosta lege și zeci de parcuri și-au pierdut statutul.

Toate aceste prevederi dezastruoase pentru zonele verzi vor deveni realitate dacă Președintele promulgă legea aflată deja într-un dosar de pe biroul său. Dar avem motive să sperăm că nu o va face, dacă-i cerem asta în număr mare. La fel s-a întâmplat în 2019, când i-am solicitat să întoarcă în Parlament o lege cu potențial distructiv pentru râuri. A înțeles argumentele noastre și legea a fost trimisă parlamentarilor pentru re-examinare.

Haide să-i spunem, în număr mare, că de data aceasta parcurile au nevoie de o mână de ajutor. Te implici și tu? Durează un minut, dar semnătura ta poate salva unul din parcurile prin care te plimbi.


Vezi aici întreaga campanie Declic „Cerem Președintelui să oprească mutilarea spațiilor verzi