Blog 7 February 2024

Semnează pentru Roșia Montană

Subiectul Roșia Montană a revenit în actualitate. Curtea de arbitraj de la Washington își va anunța decizia, în procesul dintre compania minieră și statul român, până pe 12 martie.

Politicienii de la putere au început deja să propage dezinformări la fiecare pas. Decizia Curții ar putea scoate la suprafață adevărații vinovați pentru orice pagubă produsă României. Îi cerem lui Marcel Ciolacu să publice decizia Curții, în integralitate. Semnează acum petiția ca să aflăm adevărul, să vedem cu toții dacă Guvernul chiar a apărat interesul României.

Victor Ponta, inițiatorul legii speciale pentru Roșia Montană din 2013, este acum consilierul lui Marcel Ciolacu pe probleme de afaceri comerciale internaționale. Din noua poziție, sigur va folosi toate pârghiile disponibile pentru a-și acoperi greșelile, poate chiar faptele de corupție. Dacă noi, societatea civilă, nu vom contrabalansa „sfaturile” lui Victor Ponta, Marcel Ciolacu nu se va simți nici el obligat să prezinte publicului întreg adevărul.

Încă de la începuturile afacerii Roșia Montană, statul român a ascuns publicului larg informații esențiale privind înțelegerile încheiate cu compania minieră. [1] Investigații ale presei au arătat că statul a acordat companiei licența de exploatare în schimbul unei călătorii a șefilor Agenției Naționale de Resurse Minerale în Las Vegas și Rio de Janeiro.

Mai mult, de-a lungul anilor, autorități locale și centrale au eliberat numeroase avize companiei miniere, fără a ține cont de legislația națională. Cu toate că instanțele au declarat aceste avize ilegale, parchetele nu au inițiat niciodată anchete cu privire la actele de corupție evidente comise de funcționari și decidenți politici.

După ce compania minieră a dat în judecată România, cei aflați la putere au ignorat sprijinul oferit de societatea civilă pentru a susține argumentul că cererea de compensații a companiei era nefondată.

Mai multe argumente esențiale pentru câștigarea procesului au fost evitate de apărătorii României. Acest fapt a determinat societatea civilă să depună de trei ori intervenții, în sprijinul României. Suspiciunile cu privire la compromiterea interesului național vor fi confirmate în cazul unei decizii politice de ascundere a motivării Curții sau a documentelor din dosar. Mai mult, vor întări bănuielile de corupție la nivel înalt.

Audierile din arbitraj au fost și ele secrete, statul român refuzând să fie transmise live mărturiile foștilor prim-miniștri Emil Boc sau Victor Ponta. Dacă acești politicieni chiar au apărat interesele României, atunci nu ar trebui să existe nici un motiv pentru care declarațiile lor să nu fie făcute cunoscute cetățenilor.

Nu în ultimul rând, în august 2023, Guvernul Ciolacu a ignorat cel de-al treilea memoriu depus de societatea civilă la Tribunalul Arbitral. Această intervenție ar fi fost esențială pentru a arăta că suma cerută ca despăgubire de compania minieră se baza pe o supraevaluare grosolană a acțiunilor. Investitorii au cumpărat acțiuni fără șă știe un risc semnificativ, acela că proiectul cu cianuri putea începe doar dacă era declarat de Parlament ca fiind de interes național și implicit, exceptat de la respectarea legilor țării. Dacă acționarii ar fi fost conștienți de acest risc major, prețul acțiunilor ar fi fost mai mic și, prin urmare, și compensația cerută ar fi fost mai mică.

Împreună, am oprit în 2013 legea lui Victor Ponta pentru a deroga proiectul cu cianuri de la legile țării. Împreună am convins guvernul să trimită dosarul Roșia Montană la UNESCO. Împreună vom afla și adevărul.

Surse guvernamentale anunță că verdictul ar veni pe 10 februarie, adică în doar patru zile. Semnează acum petiția ca să fim cât mai mulți cei ce ne dorim să aflăm adevărul despre Roșia Montană și cine a trădat interesele României. Semnează petiția acum și trimite-o și către prieteni. Durează doar două minute.

Oprim dezinformarea,
Roxana și echipa Declic

PS: Chiar astăzi se împlinesc 1893 de ani de la prima atestare a Roșiei Montane. Anticul Alburnus Maior, numele dat de romani acestei localități, a fost înregistrat în scrieri datând din 6 februarie, anul 131. Hai să-i facem Roșiei Montane un cadou, semnând pentru publicarea integrală a deciziei Curții din arbitrajul de la Washington. Vrem să știm cine a trădat.


Note:
[1] Mining Watch România, Roșia Montană – transparența promisă de premierul Ciolacu e un măr otrăvit