Blog 5 February 2024

Semnează petiția!

Crezi că e corect ca statul să sprijine creșterea unui copil cu doar 10 lei pe lună, reducere la taxele pe salariu? Dacă și tu crezi că un copil se crește cu iubire, dar și cu bani, semnează petiția „Vrem taxe mai mici pentru angajații cu copii”.

Într-o lume ideală, dragostea și dedicarea ar fi suficiente pentru a crește un copil. În realitatea românească, însă, ca să crești un copil ai nevoie de cel puțin 1.200 de lei pe lună, doar pentru nevoile de bază ale acestuia. Și doar în primul său an de viață.

Pe măsură ce copilul crește, costurile explodează și ajung la suma astronomică de 600.000 de lei, până la majorat. Nu o spun eu, o spun specialiștii care au făcut aceste calcule într-un studiu foarte bine documentat. [1]

Suportul statului pentru părinți este insuficient. După primii doi ani de viață ai copilului, când indemnizația de maternitate încetează, familiile sunt lăsate pe cont propriu, într-o luptă acerbă pentru acoperirea nevoilor fundamentale ale copiilor lor.

Primesc o alocație de doar 9,3 lei pe zi. Iar reducerea taxelor pe salarii de 10 lei pe lună, per copil, introdusă recent, este departe de a fi un ajutor real. Eu, personal, o simt mai degrabă ca pe o insultă.

Cresc doi copii. Și mi se pare umilitor să trec printr-o întreagă birocrație, anual, pentru 20 de lei pe lună. Cred că este momentul pentru o schimbare și sper că fiecare părinte din România simte la fel.

Din fericire, există deja un proiect de lege în Parlament, care prevede reduceri semnificative de taxe pentru fiecare copil aflat în întreținerea părinților care lucrează. [2]

Ar aduce o schimbare reală, de câteva sute de lei în plus la salariu, dar necesită votul final al parlamentarilor.

Acțiunea noastră colectivă, mai ales a părinților uniți, poate conta enorm în adoptarea acestui proiect de lege. O petiție cu zeci de mii de semnături în timp record poate presa parlamentarii să prioritizeze și să voteze legea în regim de urgență.

Așa că, te invit să te alături și să semnezi petiția chiar acum, înainte să te ocupi de alte probleme. Astfel, vei transmite că un copil se crește cu multă iubire, dar și cu suport financiar adecvat din partea statului.

Pentru facilități fiscale reale,
Anduța și echipa Declic


Note:
[1] Clubul Copiilor, 2024 analiză cost: Costul Minim al Creșterii unui Copil în România: O Analiză Detaliată a Nevoilor Esențiale pentru Dezvoltarea Fizică, Cognitivă și Emoțională
[2] Camera Deputaților, PL-x nr. 401/2022: Proiect de Lege pentru modificarea art.77 alin.(1)-(3) ale Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal