Email 13 November 2019

Am trimis primul email din campanie

Am lansat ieri o petiție care poate schimba, radical, modul în care se taie pădurea în România. Putem bloca, într-un mod relativ simplu, afacerile cu lemn ilegal. Pentru asta e nevoie ca și tu să te implici și să semnezi petiția prin care cerem autorităților să modifice un paragraf din lege care permite hoților de lemn să scape cu lemnul furat. Dacă ai citit deja ultima investigație Declic și știi despre ce e vorba, semnează și distribuie. Dacă vrei să afli mai multe, acordă-mi două minute și citește acest email până la capăt.

Da, semnez petiția

Am identificat un paragraf din Codul Silvic care permite hoților să pună pe piață, cu aparențe de legalitate, lemnul furat. E incredibil, conform legii, nu tot lemnul e lemn. Consecințele acestei ”scăpări” din lege sunt dezastruoase.

De exemplu, buștenii tăiați ilegal pot fi tocați și din acel moment nu mai sunt considerați material lemnos. Se pot vinde ca orice altă marfă și așa li se pierde urma. Aceasta este schema prin care dispar din fondul forestier milioane de metri cubi de lemn. Așa se fură cu ajutorul legii.

Schimbarea unui paragraf din lege poate salva suprafețe uriașe de pădure, în fiecare zi. E simplu, trebuie doar modificată definiția materialului lemnos. Când tot lemnul va fi lemn în fața legii, infractorii nu vor mai putea transporta sau comercializa ce au furat. 

În acest moment autoritățile pot verifica proveniența unui transport de lemn și îl pot confisca, dacă se constată că a fost tăiat ilegal. Firma în cauză riscă amenzi și administratorii, închisoare. Dacă lemnul furat e tocat mărunt, îl poți plimba pe drumuri publice și îl poți vinde fără a avea dovezi că l-ai tăiat legal.

Legea strâmbă va fi îndreptată dacă îl convingem pe noul ministru al mediului că aceasta trebuie să fie o prioritate pentru mandatul său.

Am vorbit cu el la telefon și urmează să ne întâlnim chiar săptămâna viitoare. Până atunci trebuie ca această petiție să aibă măcar 25 000 de semnături.Dacă nu doar semnezi, dar și convingi un prieten să o facă, va avea 50 000 de semnături. 

Așa arătăm ministrului că suntem mulți și că ne pasă de această problemă, așa punem presiune pe el și pe cei din parlament. Urmează încă un an cu alegeri. E un moment în care politicienilor le pasă mai mult ca de obicei de cetățenii care cer, în număr mare, ceva.

Semnezi și tu petiția prin care cerem modificarea definiției materialului lemnos?
Da, semnez petiția

Cu speranță

Antoniu și echipa Declic

P.S. Între gogonele și lemn sunt multe diferențe. Cea mai importantă e că gogonelele pot fi transportate doar cu un aviz de marfă cumpărat de la librărie. În schimb, când vrei să pui pe piață lemn ai nevoie de avize speciale. Fără acele avize nu poți vinde sau transporta lemn.

Cineva care nu iubește pădurea a introdus în lege un paragraf care spune că tocătura, resturile de lemn și multe alte produse sunt la fel ca gogonelele. Asta permite ca lemnul furat să fie tocat și vândut ca orice altă marfă. Cu un simplu aviz cumpărat de la librărie! Azi, cerem autorităților să îndrepte legea. Semnează petiția.