Actiune 21 January 2021

Semnezi pentru recuperarea prejudiciilor?

Imaginează-ți că într-o noapte îți intră un hoț în casă și îți fură toată agoniseala de-o viață. Poliția îl prinde a doua zi, apoi este condamnat și merge la închisoare. Dar tu nu îți recuperezi niciodată banii furați, nici măcar după ce hoțul și-a ispășit pedeapsa. Poliția zice că nu are de unde să îi ia banii, dar tu îl vezi pe hoț că se plimbă zilnic cu o mașină de lux. Plătită cel mai probabil din banii tăi.

Cam așa se întâmplă și cu prejudiciile din marile dosare de corupție, pe care statul nu este în stare să le recupereze.

În ultimii ani, deși am tot văzut la televizor cum marii corupți sunt condamnați și chiar ajung după gratii, nicio instituție a statului nu a fost capabilă să recupereze și banii furați de aceștia. Și nu e vorba doar despre cazurile de politicieni corupți. Statul a fost incapabil să recupereze milioane de euro inclusiv de la proxeneți sau traficanți de copii.

La nivel declarativ, toți politicienii susțin că recuperarea prejudiciilor e o prioritate. În realitate, instituțiile responsabile aruncă pisica de la una la alta: ANAF spune că procurorii nu pun corect sechestrele, ANABI susține că ANAF nu colaborează pentru identificarea bunurilor. Și uite așa anii trec, iar banii furați sunt cheltuiți fără grijă de infractori.

De aceea, am lansat o petiție prin care cerem noului Guvern să gândească o strategie pentru recuperarea prejudiciilor și să mute toate instituțiile implicate în procesul de recuperare în subordinea Ministerului Justiției. Doar așa va exista o viziune de ansamblu și cei responsabili vor putea fi sancționați dacă nu își fac treaba.

Președintele Iohannis a promis deja Comunității Declic, în campania electorală, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat. Acum e momentul să ne arate că se ține de cuvânt. Are majoritate parlamentară și un Guvern pe care se poate baza.

Dar, ca subiectul să fie cu adevărat unul de interes pentru politicienii de la putere, trebuie să ne strângem cât mai mulți semnatari ai petiției și să le arătăm că ne pasă. Am vrea ca, atunci când îi voi înmâna petiția ministrului Justiției, să îi spunem că am alături 100.000 de membri Declic care au semnat.

Până la urmă, e vorba despre banii noștri, ai celor care ne plătim taxele și impozitele. Dar dacă noi nu cerem recuperarea lor, atunci nu cred că politicienii se vor da peste cap să rezolve cu adevărat această problemă. Să fim realiști, în orice partid există condamnați care trebuie să restituie milioane de euro.

Dacă și tu crezi că recuperarea prejudiciilor trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern, semnează acum petiția. Îți ia doar câteva minute să te alături celor 30.000 de semnatari.

Semnezi pentru recuperarea prejudiciilor?


Dacă ar fi recuperat prejudiciile din marile dosare de corupție, statul român ar fi putut să construiască până acum cel puțin 16 spitale de care să beneficiem noi toți. Doar în anul 2018 bugetul ar fi putut fi mai bogat cu 420 de milioane de euro. Autoritățile au reușit să recupereze doar 5% din banii furați.

Copilul cu prea multe moașe rămâne cu buricul netăiat”. E o expresie veche românească atât de potrivită pentru ce se întâmplă cu recuperarea prejudiciilor. De recuperare se ocupă două autorități: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). După ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecătorii dau condamnări definitive, cele două instituții amintite mai devreme trebuie să înceapă efectiv să indisponibilizeze bunurile și banii condamnaților. Dar niciuna nu reușește.

Așa ajungem să vedem cum condamnații merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi. Îți dau un singur exemplu: Dan Voiculescu. El se bucură deja de libertate, deși au fost recuperate doar 9 milioane de euro din cele 60 cu care a păgubit statul. Ca să recupereze restul banilor, ANAF îi oprește lunar 700 de lei din pensie. În ritmul ăsta, banii vor fi recuperați în peste 28.000 de ani.

În tot acest timp, familia Voiculescu locuiește într-o vilă de lux și conduce afaceri de succes. Clădirea Grivco, confiscată de ANAF, a fost cumpărată la licitație tot de Dan Voiculescu. Paradoxal, statul nu i-a găsit banii, dar el a avut suficient ca să își răscumpere propria clădire.

Credem cu tărie că putem opri acest gen de sfidare. Trebuie doar să ne mobilizăm într-un număr cât mai mare, ca să le arătăm guvernanțiloracest subiect nu mai poate fi ignorat la nesfârșit. De aceea, avem nevoie de semnătura ta, pentru a susține recuperarea prejudiciilor.

Semnezi pentru recuperarea prejudiciilor?


Pentru a afla mai multe despre campania #RecuperațiPrejudiciul, dă click aici.