Email 19 May 2020

Semnezi și tu pentru elevi?

„Stimate domnule primar”, așa și-a început scrisoarea Gabriela. Dar nu a scris-o la laptop, ci pe caietul de dictando. Poate a ajuns și la tine știrea despre eleva din comuna Șuletea, județul Vaslui. Gabriela l-a rugat pe primarul comunei să-i împrumute un telefon sau să-i cumpere unul în rate. „Când voi primi alocaţia, vă voi aduce numaidecât banii”, a mai spus ea în scrisoare.

În situația Gabrielei sunt 900.000 de elevi [1] care au nevoie de tablete sau laptopuri, pentru a face școala online. Ministerul Educației a anunțat că va cumpăra echipamente electronice cu internet pentru elevi. Dar banii ajung doar pentru 250.000 de copii.

Ne-am unit forțele cu Consiliul Național al Elevilor și am făcut petiția Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online! Prin aceasta, îi cerem ministerului Educației să aloce mai multe echipamente electronice cu internet pentru elevi. Toți cei 900.000 de școlari au nevoie de acestea pentru școala online. Cu fiecare zi care trece, cei care nu au laptopuri sau tablete rămân în urmă cu materia. Fără să știe dacă o vor putea recupera vreodată. Semnezi și tu pentru ca toți elevii să aibă acces la școala online?

Școala online a devenit obligatorie pentru toți copiii din România, printr-un ordin al ministrului Educației. Însă, accesul la educație, un drept garantat de Constituția României, nu poate fi condiționat de accesul la laptopuri și conexiune la internet.

În România, 46% din populație trăiește în locuințe supraaglomerate, cu membri ai familiei care împart aceeași cameră [1]. În același timp, 36% dintre familii au doi sau mai mulți copii înscriși la școală [1]. Acum, de când cu lucrul de acasă, multe dintre aceste familii își împart activitățile zilnice în același spațiu. Au un singur birou și un singur laptop sau o singură tabletă și le folosesc pe rând. Cum fiecare materie se desfășoară după propriul orar, fiecare copil al familiei are nevoie de propriul dispozitiv pentru a participa la ore.

Ministerul Educației urmează să distribuie 250.000 de echipamente electronice cu internet în școli. Însă, dispozitivele pe care le asigură ministerul nu sunt de ajuns. Cei care au nevoie sunt de 3,5 ori mai mulți: 900.000 de copii. 

Nu se știe data exactă la care elevii se pot întoarce în bănci, din cauză că nu știm cum va evolua răspândirea COVID-19. Din acest motiv, școlarii au nevoie de echipamente electronice, pentru a putea face școala online. Trebuie să convingem ministerul să cumpere echipamente electronice pentru toți copiii care au nevoie. Nu putem evolua ca țară dacă interesul guvernanților pentru educație rămâne scăzut. Riscăm ca cei din generația tânără de azi să nu parcurgă o etapă importantă în pregătirea pentru viață. Semnezi și tu pentru ca toți elevii să aibă acces la școala online?

Echipa Declic și Consiliul Elevilor

P.S.: Pentru copiii cu tablete, telefoane sau laptopuri cuplate la internet educația e obligatorie și posibilă. Pentru restul elevilor din România, educația e doar obligatorie. Ei sunt obligați „să se descurce”. De implicarea noastră depind acești elevi. Împreună, putem convinge ministerul să nu-i lase în urmă. Semnezi și tu petiția?

Note: [1] IRES, Accesul elevilor școlari la educație online – Policy paper, mai 2020, ires[.]ro