Blog 18 September 2020

Singurul plic care îi sperie pe politicieni

Avem noutăți pentru toți prietenii tăi care locuiesc în străinătate. Fiind pandemie, posibilitatea votului la secții este pusă sub semnul întrebării, în multe țări. Așa că cel mai sigur rămâne votul prin corespondență, adică în plic. Dar, cum mulți români din diaspora nu cunosc aceste informații, numărul celor înscriși rămâne scăzut, sub 10.000.

Dacă ritmul de înregistrare se menține la fel de lent, nu vom avea nici 15.000 de români înscriși să voteze prin corespondență.

Nu știm dacă prietenii tăi sunt la curent cu aceste informații despre alegerile parlamentare. Dar, în aceste condiții, votul lor nu va mai avea același impact ca la alegerile din anii precedenți. Vocea lor nu se va mai face auzită.

Este important ca românii din diaspora să se înscrie în număr cât mai mare, ca să poată vota la alegerile parlamentare. Dacă fiecare dintre noi folosește megafonul Declic, atunci mii sau chiar zeci de mii de români stabiliți în altă țară vor afla că pot vota de acasă, înscriindu-se doar cu câteva click-uri, fără să mai stea la cozi, în fața secțiilor.

Și tu poți folosi megafonul Declic ca să-ți ajuți prietenii să afle tot ce este necesar despre votul prin corespondență. Aplicația îi va redirecționa către site-ul vot.declic.ro, unde sunt descriși toți pașii pe care trebuie să-i parcurgă ca să se înregistreze și să voteze repede și în siguranță. Nu contează în ce colț al lumii locuiesc prietenii tăi, informațiile ajung la ei în doar câteva secunde!

Doar că ar cam trebui să le dai vestea cât mai repede. Serviciile poștale funcționează și mai greu, de când cu pandemia.

Mai mulți români stabiliți în străinătate ne-au spus că au primit târziu plicul cu buletinele de vot. Implicit, nu au mai reușit să voteze. Sau au existat întârzieri la livrare și opțiunile lor electorale nu au mai fost validate.

Pentru ca prietenii tăi să nu se trezească în astfel de situații neplăcute, cel mai bine este să se înscrie acum pentru vot prin corespondență.

Tot ce trebuie tu să faci este să apeși butonul portocaliu și să folosești megafonul Declic pentru a le trimite un mesaj direct prin SMS, Whatsapp sau prin aplicația ta favorită de chat. Cât timp îți bei cafeaua, informațiile au și ajuns la prietenii tăi din alte țări.

Nu pot uita nici acum cât de umiliți ne-au fost prietenii și rudele în anii precedenți, când au stat cu orele la cozi de kilometri, ca să poată vota. Cu greu am reușit să convingem autoritățile să introducă votul prin corespondență. De aceea este important să le spunem acum tuturor că pot vota de acasă. Dă și tu vestea mai departe!