Email 8 April 2021

Sistemul garanție-returnare: în întârziere

Ni se pare scandalos. Au trecut 4 luni de când proiectul de HG pentru sistemul garanție-returnare (SGR) trebuia să fie publicat în Monitorul Oficial de Ministerul Mediului. Într-o emisiune TV, ministrul a spus, mai pe ocolite, că supermarketurile și producătorii nu se înțeleg [1]. De aici, întârzierea. La rândul lor, cei doi actori susțin că vor sistemul și așteaptă după Ministerul Mediului să publice HG-ul. De aceea, singurul lucru care ne rămâne de făcut este să ne adresăm ministerului. Citește mai jos argumentele pe care le-am pregătit și trimite solicitarea.


Cea mai recentă declarație a ministrului Tánczos Barna despre SGR a fost foarte vagă. Spunea că HG-ul va fi gata „în cursul lunii martie”. E deja aprilie. Din cauză că ministerul lucrează netransparent, nu știm un motiv clar pentru întârziere și nici cum va fi modificat proiectul.

Avem senzația că unele persoane din Ministerul Mediului trăiesc în lumi paralele. Parcă nu văd cât de rău stăm la capitolul colectare separată a deșeurilor.

Ca să te trezești brusc la realitate, e suficient să te uiți la datele Comisiei Europene. La reciclare, România este la coada Europei dintotdeauna. Adică de când Agenția pentru Protecția Mediului (ANPM) a început să trimită date către Comisie, în 2007. Stăm atât de prost că, în loc să mergem înainte, mergem înapoi. În 2017 am reciclat 14% din totalul de deșeuri și în 2019 doar 11%.

Dar suntem siguri că știi că stăm rău și fără să te uiți la grafice. Doar vezi în fiecare zi ce se întâmplă în orașul tău sau la punctul de colectare a gunoiului de la bloc. La margine de drum sau chiar în zone centrale din oraș, observi grămezile de PET-uri și gunoi amestecat, noii vestitori ai primăverii.

Suntem furioși când scriem asta. Pentru că de ani de zile colectarea separată și reciclarea lasă de dorit și nu sunt semne că va fi mai bine. Ne enervează, mai ales, pentru că știm că în sfârșit avem o șansă, dar Ministerul Mediului pare mai preocupat de Vinerea Verde și alte exerciții de imagine.

În Sistemul de garanție-returnare, ambalajele de băuturi (PET-uri, doze de aluminiu și sticle de sticlă) sunt recuperate de un operator unic-privat, care va funcționa la nivel național. Deci, procesul e mai ușor de urmărit. În plus, pentru că este un singur operator, vor dispărea blocajele de tipul primăria nu se înțelege cu operatorul de salubritate.

Mai mult decât atât, cetățenii sunt recompensați pentru că returnează ambalajele, prin garanția de 50 de bani. Iar producătorii de băuturi sunt constrânși să-și recupereze ambalajele introduse pe piață și să le predea spre reciclare. Pentru că sistemul are un administrator unic, raportările pe tip de ambalaj sunt într-o singură bază de date. Adică sunt mai puțin predispuse la fraudă.

Data trecută ți-am cerut să le scrii pe Facebook producătorilor de băuturi și supermarketurilor, pentru că ministrul s-a exprimat public că aceștia nu ajung la consens. Și a dat de înțeles că întârzierile sunt din cauza lor.

După zecile de mesaje scrise pe Facebook, o parte dintre producători și supermarketuri ne-au răspuns. Ne-au zis că își doresc sistemul, însă așteaptă după Ministerul Mediului să publice proiectul de HG.

Producători de băuturi, supermarketuri, cetățeni, cu toții așteptăm după minister să publice proiectul. Dar ministrul n-a mai zis nimic despre SGR. Singurul lucru care ne rămâne de făcut este să-i scriem.

Pe lângă faptul că întârzierea este deja foarte mare, există riscul ca noua formă a proiectului să facă mai mult rău decât bine. E important ca proiectul să fie adoptat cât mai repede. La fel de important este ca acesta să NU fie modificat într-un mod nociv.

Împreună cu Zero Waste România, ți-am pregătit o serie de argumente pe care să le folosești când trimiți mailul tău către Ministerul Mediului.

Solicitarea ta va avea o valoare mai mare în ochii celui care va citi zecile de mailuri, dacă va fi scrisă de tine și nu luată pur și simplu din acest mail. Așa va fi clar că ești o persoană implicată, care vrea să contribuie la reciclare, și nu un soft. Regăsești mai jos principalele aspecte care ar trebui să se găsească în noul HG.

Problema:

Au trecut 4 luni și nu ați adoptat proiectul de HG pentru sistemul garanție-returnare a ambalajelor.

Solicitările:

Vă solicit să adoptați HG-ul și să țineți cont de următoarele aspecte:

  • Sistemul trebuie să fie centralizat, transparent, autofinanțat și cu caracter non-profit, indiferent dacă forma de organizare a operatorului unic va fi de tip ONG sau SA.
  • Sistemul este unul de tip responsabilitate extinsă a producătorului, deci producătorului îi revine obligația de a susține financiar sistemul și de a recupera ambalajele; vă cerem să NU finanțați SGR prin fonduri europene, așa cum este prevăzut în draftul 2 al Planului Național de Redresare și Reziliență (la pagina 85); În sistemele garanție-returnare standard, comercianții investesc în puncte de colectare; iar investiția este recuperată ulterior din tariful de gestionare pe care comercianții îl primesc de la operatorul de sistem; adică, în final, de la producătorii care finanțează sistemul;
  • Obiectivele minime anuale de colectare pentru producători să rămână 75% (sticlă, plastic, metal) în primul an, 80% (sticlă, plastic, metal) anul II și 90% (sticlă, plastic, metal) în anul III și în următorii ani;
  • Pentru a evita tentativele de fraudare, raportarea recipientelor de băuturi să rămână per unitate, nu per volum sau greutate;
  • 1 aprilie 2022 să rămână data la care sistemul va fi operațional;
  • Ambalajele recuperate în sistem să rămână în proprietatea administratorului de sistem;
  • Penalitățile să rămână la fel ca în forma curentă a HG: de la minimum 4.000 la 50.000 de lei, precum și menținerea contribuției în cazul neîndeplinirii obiectivelor anuale – dublul garanției/unitate de ambalaj, pentru diferența dintre ceea ce s-a colectat și obiectivul anual;
  • Introducerea unui obiectiv pe termen lung pentru ambalajele reutilizabile vândute de comercianții cu amănuntul, de minimum 55% până în 2030.

Ce zici, trimiți și tu o solicitare către Ministerul Mediului? Au trecut deja 4 luni și nu tot nu avem proiectul de HG publicat.


Note:
[1] Jurnalul de seară, Digi24, 10 martie 2021

Semnează și petiția „Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare pentru ambalaje!” chiar acum!