Actiune 14 February 2022

Spații verzi: se decide mâine

După o săptămână stresantă, nimic nu mă revigorează mai bine ca o plimbare în parc. Într-un oraș sugrumat de blocuri, poluare și mașini, să văd copaci și spații verzi a devenit o nevoie primară.

Însă avem puține parcuri în comparație cu alte țări UE. Și, de parcă n-ar fi fost de ajuns, acestea sunt administrate iresponsabil. Primăvara se apropie și imediat vor apărea „toaletările”. Mă refer la copaci ciuntiți, pe care sunt sigură că i-ai văzut și tu. Sunt așa din cauză că intervențiile se fac după ureche, fără supravegherea unui peisagist.

Dacă noua lege pentru spații verzi ar fi adoptată, mutilarea copacilor ar fi interzisă. Mai mult decât atât, am putea chiar avea mai multe parcuri în orașe. Și, cel mai important, legea ar garanta că proiectele imobiliare haotice vor fi oprite. Mă refer la blocurile înconjurate de betoane, fără ochi de spațiu verde.

Acum câteva zile, am trimis o solicitare liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților pentru a le cere să pună legea pe agendă. Le-am amintit de cei peste 33.000 de membri Declic care au semnat petiția „Opriți mutilarea spațiilor verzi!”.

Pe 15 februarie, deputații din Comisia de Administrație Publică vor depune raportul pentru proiect. De ei depinde dacă inițiativa va fi adoptată în forma actuală, cea solicitată de Asociația Peisagiștilor și de membrii Declic.

A venit din nou momentul să te implici și să le scrii parlamentarilor. Dacă eu, tu și ceilalți semnatari ai petiției îi fac atenți pe deputați, avem șansa ca legea să treacă. Dacă nu reacționăm acum, puținii copaci pe care îi mai avem vor fi din nou mutilați. Și va fi imposibil ca suprafața parcurilor din orașe să crească. Vom trăi doar printre betoane și mașini dacă nu intervenim.

Dacă vrei mai mult spațiu verde în orașe, e ceva simplu ce poți să faci chiar acum. Folosește argumentele pe care ți le-am enumerat mai jos și dă-le deputaților un mail. Avem timp până pe 15 februarie 2022, la ora 12.00, când e ședința Comisiei de Administrație Publică.

Vă solicit să dați raport favorabil pentru Pl-x 668/2018 privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităților datorită următoarelor avantaje:

  • Intervențiile asupra copacilor nu se vor mai face prin „toaletări” neprofesioniste, ci doar cu aprobarea unui peisagist, în urma unui plan de conservare a spațiilor verzi;
  • În orașe tot mai poluate și aglomerate, legea va crește suprafața totală de spațiu verde pentru cetățeni și calitatea vieții; primăriile vor putea să introducă în categoria spațiilor verzi terenurile abandonate sau cele care au altă destinație;
  • Din etapa de proiectare, cartierele rezidențiale nou construite vor fi prevăzute obligatoriu cu spații verzi; proiectele imobiliare haotice din care spațiile verzi lipsesc vor fi blocate;
  • Legea este un instrument util pentru administrația locală în utilizarea eficientă a spațiilor verzi, atât de necesară în lipsa unor Registre ale Spațiilor Verzi;

Anul trecut, prin efortul Comunității, am reușit să eliminăm din lege părțile toxice. Acestea ar fi permis schimbarea destinației suprafețelor verzi. Cu alte cuvinte, ar fi permis distrugerea parcurilor, prin construcția de blocuri, mall-uri sau parcări.

Timp de mai multe luni, membrii Declic s-au mobilizat și au reușit o dublă victorie. Am convins Președintele să țină cont de punctul de vedere al Asociației Peisagiștilor (AsoP) și să retrimită legea în Parlament. Apoi le-am scris senatorilor să adopte proiectul. Aceștia ne-au ascultat și legea a trecut fără amendamentele toxice. Însă, acum proiectul e pe masa deputaților la raport.

Te rog oprește-te din ce faci pentru 5 minute și scrie-le un mesaj. Poți să pornești de la argumentele enumerate mai sus. Dar contează mai mult dacă te exprimi în cuvintele tale. În acest fel, parlamentarii nu vor putea veni cu scuza că am folosit un cine știe ce program să le trimitem miile de mesaje. Este esențial să avem mai multe spații verzi îngrijite pentru a putea trăi în orașe tot mai poluate și aglomerate. Le scrii și tu un mesaj deputaților?

Pentru orașe verzi,
Ana și echipa Declic

PS: Dacă ne implicăm cât mai mulți, putem reuși să avem o lege a spațiilor verzi bună. În mod asemănător am reușit și anul trecut când le-am cerut senatorilor să voteze noua lege, fără amendamentele toxice. Putem și de această dată, dacă le trimitem mesaje deputaților cât mai mulți dintre noi.