Blog 14 January 2021

Spulberarea pensiilor speciale?

Statul român s-a împrumutat în luna decembrie de la băncile comerciale de 5 miliarde de lei, pentru a refinanța datoria publică și a acoperi deficitul bugetului de stat. În același timp, pensionarii de lux au primit de la statul român 9 miliarde de lei în decursul unui an, pensii speciale. E ca și cum tu ți-ai cumpăra o mașină de 100.000 de euro, dar ai face credit ca să-ți cumperi mâncare.

Deși subiectul pensiilor speciale a fost unul intens dezbătut de politicieni în campania electorală, acum parcă și l-au șters toți de pe buze. Actualul Guvern nu a propus până acum nicio soluție serioasă prin care să anuleze definitiv pensiile uriașe. Ministrul Muncii a vorbit ieri despre nedreptatea pensiilor speciale, dar nu a oferit nicio rezolvare, dincolo de declarațiile politice.

Însă pentru Comunitatea Declic tăierea pensiilor speciale rămâne o prioritate. Și vrem să atragem atenția Guvernului Cîțu să nu îngroape subiectul, ci să lucreze la un proiect de lege serios, prin care să rezolve această inechitate, odată pentru totdeauna.

De aceea, vom organiza un protest, în care să aducem în atenția politicienilor de la putere două dintre subiectele care ne dorim să fie prioritare și pentru Guvern, nu doar pentru cetățeni: tăierea pensiilor speciale și salvarea pădurilor.

Vom merge sâmbătă pe pârtia din Poiana Brașov, cu bannere și măști cu mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!”. Ne-am tot gândit cum să facem să fim vizibili și, în același timp, să respectăm regulile din starea de alertă.

Am ales să protestăm pe pârtie, pentru că, în vremuri de pandemie, acolo sunt mulți oameni, dar totuși sunt distanțați. Dacă avem noroc, ne vom întâlni la schi cu o parte a parlamentarilor sau chiar cu membri ai Guvernului Cîțu și le vom transmite direct mesajul nostru.

Colega mea, Olga, a organizat deja în detaliu toată acțiunea. Ne vom întâlni sâmbătă, 16 ianuarie, la baza pârtiei Drumul Roșu din Poiana Brașov, lângă gondolă, la ora 10. Câțiva colegi de-ai mei, care schiază, vor urca pe pârtie și vor coborî apoi cu un banner cu mesajul „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!. Noi, ceilalți, vom întinde pe zăpadă un alt banner cu același mesaj și vom împărți schiorilor veste cu „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!”, iar pentru ceilalți participanți vom avea pregătite măști și stickere.

Dacă nu ți-ai făcut planuri pentru weekend, te așteptăm să ni te alături la această acțiune. Dacă știi să schiezi, poți coborî împreună cu ceilalți membri Declic pe pârtie. Dacă nu, nu e nicio problemă. Nici Cătălina sau Antoniu, colegii care se ocupă de cele două campanii, nu vor pune schiurile în picioare. Însă vor fi prezenți la protest la baza pârtiei Drumul Roșu, chiar lângă gondolă. Ne vei putea identifica după bannerul uriaș pe care îl vom întinde pe zăpadă.

Participi și tu?


Dacă Guvernul nu va lua măsuri pentru a opri tăierile de păduri, atunci ne vom confrunta tot mai des cu alunecări de teren, inundații și creșterea temperaturilor.

Dacă Guvernul nu va tăia pensiile speciale, mereu va exista această inechitate în societate. Vom plăti anual miliarde de lei din banii noștri „specialilor”, în timp ce ne vom împrumuta pentru a plăti datoriile bugetare.

De aceea, aceste două subiecte trebuie să devină o prioritate pentru Guvern acum, la început de mandat. Altfel, ele vor fi din nou abandonate, cum s-a tot întâmplat în ultimii ani. Ca mesajul Declic să fie unul puternic, trebuie să fim mulți. Dacă lângă bannerul lung de 5 metri și lat de 4 metri vor fi doar cei din echipa Declic, ce semnal le vom transmite guvernanților? Vor spune că suntem câțiva activiști visători pe care nu îi susține nimeni și ne vor întoarce spatele. Dar, dacă tu și alți zeci de membri Declic veți fi acolo, atunci vocea noastră va fi puternică și nu va putea să fie ignorată.

La fel s-a întâmplat și când am realizat masca „Tăiați pensiile speciale, nu pădurile!”, pe care mii de membri Declic au început să o poarte. Mesajul nostru a ajuns în toate colțurile țării. Hai să transmitem și de această dată un mesaj de forță. Intră aici și hai la evenimentul de sâmbătă, din Poiana Brașov.

masca pensii speciale