Actiune 16 February 2021

Stau drept si judecă stramb

Nu ne putem să-mi imaginez ce este în sufletul unui copil abuzat sexual, care tocmai au aflat că agresorii lor au scăpat de închisoare.

Una dintre victime este o fetiță de doar 13 ani, care a fost răpită de un individ [1]. Timp de opt luni, bărbatul a abuzat-o sexual. Poți să crezi că o judecătoare a decis să-l lase liber pe agresor?

Fotografia de mai sus redă o parte din motivarea magistratului Cristina Coarnă, de la Judecătoria Brăila.

Tot în Brăila, judecătorii au decis să cerceteze în libertate un individ care a abuzat sexual, de mai multe ori, un copil de opt ani [2]. Iar în București, două judecătoare au scos din pușcărie un individ acuzat că și-a agresat sexual fiicele, ani la rând. Daniela Toader și Amalia Bontaș-Andone de la Tribunalul București au ignorat declarațiile victimelor și probele video, pe motiv că fetele nu par marcate psihic [3].

Cel mai sigur, peste câțiva ani, judecătorii de care ți-am scris mai sus vor ajunge să se bucure de pensii speciale, în timp ce victimele vor rămâne traumatizate pe viață. Iar cei care le-au abuzat sexual vor fi liberi să nenorocească și alți copii, în loc să înfunde pușcăria pentru mulți ani.

Acum este momentul să cerem cercetarea disciplinară a acestor judecători. Ei nu sunt mai presus de lege și trebuie să răspundă pentru deciziile prin care au retraumatizat niște copii lipsiți de apărare. De frică, una dintre victime a ajuns să nege abuzul și să-și schimbe declarația. Este una dintre consecințele dezastruoase, dar tipice în anchetele făcute superficial, cu agresori sexuali lăsați în libertate de judecători.

Așa că hai să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii și să cerem anchetă disciplinară în cazul acestor magistrați. Cea mai dură sancțiune (pe care ar merita-o din plin) este excluderea din magistratură. Cu cât suntem mai mulți cei care scriem către CSM, cu atât cresc șansele ca solicitarea noastră să fie tratată cu prioritate și să înceapă ancheta disciplinară.

Durează doar câteva minute să scrii solicitarea, însoțită de câteva argumente, și să apeși butonul de trimitere. Trebuie să fim uniți atunci când vedem că justiția nu funcționează pentru cele mai vulnerabile victime.

Dincolo de revolta pe care o simți și tu în aceste momente, avem o mare problemă. Acești magistrați vor continua să îmbrace roba și să intre în sala de judecată. Este foarte posibil să primească noi dosare cu agresiuni sexuale cu minori. Și, cât timp nu îi ia nimeni la rost, riscăm ca acești magistrați să continue să dea astfel de decizii strigătoare la cer.

Așa că, te rugăm să iei o pauză de câteva minute și să trimiți acum sesizarea. Mai târziu este posibil să intervină ceva în programul tău și să nu mai reușești.

Este important să păstrezi un ton politicos atunci când scrii emailul. Și să invoci argumente pertinente, ca cele pe care ți le-am lăsat mai jos.

De exemplu, poți folosi în argumentația ta faptul că, la fiecare șase ore, un minor este abuzat sexual în România. Din păcate, acest lucru se întâmplă și din cauză că agresorii sexuali sunt cercetați în libertate și primesc pedepse cu suspendare. Trei din patru cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt luate de judecători ca relații consimțite. Sau poți scrie despre faptul că România este considerată, de mulți ani, paradisul violatorilor și pedofililor. Chiar deciziile luate de magistrați au încurajat acest lucru. De exemplu, la sfârșitul anului 2017, din 788 de agresori sexuali majori, 785 nu au fost condamnați nici măcar la o zi de închisoare!

E foarte important ca atunci când trimiți e-mailul către CSM să nu uiți să completezi numele și prenumele și să adaugi o notă personală. S-a întâmplat să fim acuzați că în spatele miilor de mesaje nu sunt oameni reali. Nu ne dorim ca, în loc să se vorbească despre subiectul campaniei noastre, să se lege de faptul că trimitem mesaje identice.

În România a devenit o obișnuință ca magistrații să-i lase liberi pe abuzatorii de copii, în loc să-i trimită la pușcărie. Astfel de decizii halucinante nu fac altceva decât să-i încurajeze pe prădătorii sexuali. Studiile arată că 70% dintre ei recidivează în libertate. Cu ajutorul tău, putem alerta autoritățile, să ia măsuri în privința acestor judecători. Apasă butonul de mai jos și sesizează CSM.

Trimiți și tu un e-mail către CSM?


Nu putem da uitării cazul unui copil de numai 5 ani, nenorocit de un agresor recidivist. Totul s-a petrecut din cauză că magistrații nu au crezut prima victimă. Chiar și după agresarea copilului de 5 ani, abuzatorul tot nu a ajuns la pușcărie. Iar judecătorul care a luat această decizie nu a fost tras la răspundere. Poate că dacă CSM făcea anchetă de atunci, decizii ca cele de la Brăila sau București nu ar mai fi existat. Astfel de practici trebuie să înceteze. Scrie un mail către Consiliul Superior al Magistraturii și cere anchetarea magistraților care lasă agresorii sexuali în libertate.


Note:

[1] g4media[.]ro, 12.02.2021: Motivarea unei judecătoare care a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate: „Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă”

[2] agerpres[.]ro, 12.02.2021: Brăila: Arestul preventiv înlocuit cu arest la domiciliu în cazul unui bărbat care a violat în mod repetat o minoră

[3] sursazilei[.]ro, 13.02.2021: Cât de tolerantă este justiția din România cu pedofilii: Tribunalul București lasă liber un bărbat care și-a violat fiicele

Află mai multe despre campania Declc „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!” și alătură-te efortului nostru semnând petiția!