Îi lăsăm să fure #REZIST?

De-Clic :: Îi lăsăm să fure #REZIST?

Împreună cu colegii mei de la de-clic am creat hashtagul #REZIST + kitul de nesupunere civică [1] pe 1 februarie 2017, chiar în zorii celor mai mari proteste de stradă din '89 încoace. În doar câteva zile, #REZIST, logoul pe care l-am desenat cu mâna mea pe o pânză a devenit imaginea “revoluției luminii”.

La mijlocul lui februarie, am avut însă neplăcuta surpriză să aflăm că cineva s-a gândit să înregistreze logoul #REZIST la OSIM [2]. Practic, #REZIST urma să devină marca înregistrată a unui nou partid politic. [3]

Colaborăm deja cu un avocat care ne ajută pro-bono să contestăm înregistrarea la OSIM. Cu ajutorul membrilor de-clic am reușit să strângem suma de 4820 lei constând în taxele legale de contestare și de înregistrare a mărcii. Astfel, simbolul #REZIST va rămâne al străzii, al miilor de oameni care au ieșit în stradă pentru o Românie mai bună. 

Am conceput #REZIST ca o contribuție a noastră la efortul colectiv de schimbare în bine a acestei țări. A fost uimitor să vedem cum a fost preluat de așa de multă lume și cum a ajuns pe buzele tuturor în această perioadă. A fost folosit de mii de oameni, în zeci de moduri: la poza de profil, pe bannere, insigne, stickere, mărțișoare, a fost proiectat pe clădiri sau inscripționat pe panouri publicitare.

Cu ajutorul vostru, ne vom asigura  că simbolul “#REZIST” (grafică și text) nu va fi folosit în moduri care să îl decredibilizeze:

- Aproprierea de către un partid existent sau crearea unui partid cu acest nume. [4]

- Asocierea lui cu persoane îndoielnice.

- Folosirea lui de către o mică parte a oamenilor care au fost în stradă pentru a-și aroga diferite merite sau în scopuri mercantile. (unul din domeniile pentru care a fost depusă cererea este cel al producției de bere şi alte băuturi nealcoolice)

Împreună cu membrii noștri am dus demersul #REZIST mai departe: ghidați de experții Mădălina Mocan și George Jiglău [5], am trecut printr-un proces participativ, de analiză a schimbărilor pe care ni le dorim. Așa am ajuns la un set complex de propuneri care vizează schimbarea în bine a procesului de guvernare, legislativ, de control și electoral din România. [6]

Finalitatea acestui demers este alegerea unor prime campanii pe care să le pornim împreună în viitorul apropiat. Schimbarea nu va fi ușoară. De aceea e nevoie de forța noastră comună, a sutelor de mii de membri ai comunității de-clicVei contribui și tu pentru continuarea demersului #REZIST 2.0?

Contribuie


Am ieșit sute de mii în stradă, timp de aproape 2 luni, pentru a proteja democrația în România. Haideți să continuăm împreună procesul de însănătoșire a societății noastre.

Împreună reușim,

Luminița și toată echipa de-clic

#REZIST #CONTINUĂM

[1] http://rezist.strikingly.com/

[2] http://api.osim.ro:18080/marci/verifc.jsp?etd=M%202017%2001252

[3] http://www.stareapresei.ro/iulian-uta-marca-rezist/

[4] Nu avem nimic împotriva creării de partide noi, dar credem că furtul unui bun public nu ar trebui să stea la baza unei noi entități politice care vrea să schimbe în bine viața societății.

[5] Mădălina Mocan și George Jiglău sunt doi cercetători de la Centrul pentru Studiul Democraţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

[6] http://rezist20.de-clic.ro/