Rezultate chestionar: Infrastructura rutieră, o problemă!

De-Clic :: Rezultate chestionar: Infrastructura rutieră, o problemă!

Suntem “campioni” în Europa la capitolul decese în accidente auto. În medie, 5 oameni mor în fiecare zi. Statisticile Poliției Rutiere pentru 2017 confirmă cifre negre pentru al treilea an consecutiv: 8639 accidente rutiere grave, 8170 răniți grav și 1950 persoane decedate. Acestea sunt argumente convingătoare pentru a iniția o serie de campanii în domeniul infrastructurii rutiere. Înainte de a porni la drum, ca de fiecare dată când luăm o decizie, este important să o facem împreună. Am dorit să aflăm ce cred membrii Declic despre problemele infrastructurii rutiere, care sunt urgențele, unde trebuie pusă presiune pe autorități. Mulțumim tuturor celor ce au găsit timp pentru a răspunde chestionarului nostru. Iată care sunt rezultatele.

Suntem cu toții afectați mult, sau extrem de mult de calitatea precară a infrastructurii rutiere din România. Mai precis, 97% din cei 5372 de membrii ai comunității Declic care au răspuns unui chestionar pe această temă, cred că sunt afectați mult, sau deosebit de mult de calitatea drumurilor din țara noastră.


62% din respondenți, au fost implicați deja într-un accident, pe drumurile românești.

Cauzele preponderente ale accidentelor sunt, în opinia celor mai mulți respondenți, legate de lipsa autostrăzilor (28%) și starea precară a drumurilor (33%) Restul celor ce au răspuns la chestionar consideră că principala vină este, totuși, a șoferilor care nu reduc viteza în funcție de condițiile de drum (30%) sau sunt neatenți/obosiți la volan (9%).

Ce poate fi făcut? Să construim cu prioritate noi autostrăzi, cred 14% din respondenți; să îmbunătățim infrastructura existentă - 5%, dar, cel mai bine, ambele în același timp - 80%.

Foarte interesantă este părerea membrilor Declic în ceea ce privește cauza pentru care avem cea mai precară infrastructură rutieră din UE. Doar 16 persoane cred că lipsa fondurilor este principala problemă. Majoritatea respondenților (peste 99%) dau vina pe corupția din sistem, pe incompetența autorităților sau pe ingerința politicului în luarea deciziilor.

I-am întrebat pe mebrii Declic și care cred că este autostrada cea mai importantă și care ar trebui realizată în cel mai scurt timp. 40% din respondenți cred că A1 - Sibiu Pitești ar trebui să aibă prioritate, pe locul doi A3 Ploiești - Comarnic-Brașov (27%) și a treia autostradă considerată prioritară fiind A8 Târgu Mureș - Iași (16%)

Lipsa autostrăzilor și calitatea slabă a drumurilor existente este așadar o mare problemă pentru noi toți. Dar ce ne facem când avem un drum uzat moral și o autostradă gata să preia traficul, imediat lângă, dar autoritățile tergiversează recepția lucrărilor? Credem că viața chiar are prioritate în fața barierelor birocratice. Deocamdată birocrația ține o autostradă închisă pentru că noi tăcem. Este vorba de A10 Turda-Aiud. Pentru autorități este mai ușor să amâne rezolvarea problemei, dar dacă suficient de mulți le vom spune că amânarea este un act criminal, vor urgenta deschiderea circulației. În caz contrar vor putea fi considerați responsabili moral pentru morții de pe DN1. Am lansat o petiție prin care cerem deschiderea urgentă a traficului rutier pe A10. Semnezi și tu?

Da, semnez

Chestionar realizat în parteneriat cu: