Blog 17 January 2024

Stop angajări în sănătate, pe pile și spăgi

Guvernul tocmai a deblocat aproape 8.000 de posturi în sănătate, pentru a diminua deficitul de personal medical. Însă, organizarea concursurilor este lăsată la mâna spitalelor. Riscăm sute de concursuri greu de monitorizat și ușor de fraudat. Adică angajări pe șpagă și pile, pe bandă rulantă.

Am lansat o petiție prin care cerem un concurs național, centralizat și transparent. Semnezi și tu?

Ocuparea prin relații și șpăgi a posturilor este o practică frecventă în spitalele publice din România. Procedurile nu sunt uniforme, iar asta ușurează distribuirea preferențială a posturilor. Deci personalul medical este angajat pe criterii de clientelism politic și mai puțin pe competență.

Cei care suferă sunt atât angajații onești din spital, dar și pacienții, care nu vor avea parte de cea mai bună îngrijire.

Există multe cazuri documentate, chiar și de Direcția Națională Anticorupție, care arată cât de adânc s-a înrădăcinat corupția în acest sistem.

De exemplu, la Spitalul Mavromati din Botoșani s-a ajuns la situații halucinante, posturile se tocmesc ca la piață. „Costurile” pentru angajarea unui asistent medical au ajuns la 15.000 de euro, iar pentru un îngrijitor la 5.000 de euro! [1]

Pentru a elimina favoritismele în concursurile pentru ocuparea posturilor, este necesară o schimbare a modului de organizare. Un concurs național centralizat ar reduce semnificativ posibilitatea de fraudă. Procedurile ar fi mult mai ușor de monitorizat de către mass-media.

Dacă zeci de mii de cetățeni ne mobilizăm acum, cât subiectul este în atenția publică, îi putem convinge pe cei doi miniștri responsabili de spitalele din România să organizeze concursuri transparente și corecte.

Nu ar fi prima dată când o astfel de mobilizare cetățenească ar da roade. În 2021, Ministerul Sănătății, condus atunci de Ioana Mihăilă, a organizat concursurile pentru posturile de manageri de spitale. Mii de membri si membre Declic s-au implicat atunci în campania „Depolitizati spitalele, acum!“. Și au insistat pentru concurs centralizat, pentru spitalele subordonate Ministerului Sănătății.

Candidați din toate colțurile țării au venit la București și au susținut concursul scris, după aceleași reguli transparente.

Dacă și tu vrei să pui umărul la stoparea angajărilor pe pile și spăgi în spitale, fă primul pas, semnează petiția.

Cere-le lui Alexandru Rafila (ministrul Sănătății) și Adrian Ioan Veștea (minstrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație) să organizeze, de urgență, un concurs național, centralizat și transparent pentru cele 7.603 de posturi deblocate din Sănătate.

Pentru angajări pe merit în spitale,
Anduța și echipa Declic

PS: Săptămâna trecută, peste 17.000 de membri și membre Declic ne-am implicat și am semnat petiția pentru deblocarea posturilor din Sănătate. Acum este momentul să ne asigurăm că angajările se vor face corect. Semnează petiția!


Note:
[1] pna[.]ro, 14 decembrie 2023: Comunicat de presă nr. 1150/VIII/3