Stire 12 February 2021

Comunitatea Declic spune NU supraimunității magistraților!

Comunitatea Declic a constatat cu îngrijorare că, odată cu avizul negativ dat pentru desființarea Secției Speciale, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Executivului superimunitate pentru procurori și judecători.

Reprezentanții Declic solicită Guvernului României să nu permită superimunități în lege pentru judecători și procurori și dezaprobă modul în care Consiliul Superior al Magistraturii a cerut ca magistrații să fie deasupra legii, deasupra cetățenilor.

„CSM, tocmai instituția care ar trebui să fie garantul independenței, susține că nu are încredere în procurorii DNA. CSM vrea garanții pentru procurori și judecători. Dar noi, cetățenii, ce garanții avem în timpul anchetelor sau proceselor? Să nu uităm că, de 2 ani, niciun magistrat nu a fost trimis în judecată pentru corupție. Nu putem să credem că a dispărut corupția din sistem, ci mai degrabă că magistrații corupți au deveni protejați, prin inactivitatea Secției Speciale.”

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniilor din Justiției al Comunității Declic

Solicitarea magistraților de a avea garanții împotriva unor eventuale abuzuri din partea propriilor colegi din justiție ar putea crea un precedent periculos: toți cetățenii trebuie să rămână egali în fața legii. Altfel, după judecători și procurori, ar putea cere superimunitate și garanții anti-anchetări și parlamentarii, primarii sau alte categorii „privilegiate”, care, spre exemplu, încasează pensii speciale.

Dacă garantul independenței justiției nu are încredere în procurori, atunci ce semnal ni se transmite nouă, cetățenilor?”, a conchis Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Peste 20.500 de membri Declic au cerut desființatea Secției Speciale și au întreprins constant, de mai bine de 2 ani, demersuri pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament și să fie votat.

Petiția semnată de zeci de mii de oameni a fost trimisă și către Plenul CSM, înainte de ședința în care a fost analizat proiectul de lege, pentru ca membrii CSM să poată vedea direct care este voința cetățenilor.

Petiția Declic pentru desființarea Secției Speciale poate fi accesată aici.