Actiune 5 February 2020

Supraimunitate pentru magistrati?

Ministrul Justiției tocmai vrea să le ofere magistraților supraimunitate. Vrea să îi pună mai presus de lege și de noi, ceilalți cetățeni. Cătălin Predoiu a introdus în proiectul de lege prin care desființează Secția Specială două prevederi deosebit de controversate. Judecătorii și procurorii nu ar mai fi cercetați, decât dacă CSM și procurorul general își dau acordul. 

Astfel, ministrul a trecut în cealaltă extremă. Guvernarea PSD înființase secția specială, prin care magistrații puteau fi șantajați cu dosare penale. Guvernul PNL vine acum cu o contrapropunere și pune opreliști în calea pedepsirii magistraților care încalcă legea.

În loc să desființeze Secția Specială și să permită anchetarea independentă a magistraților, Predoiu vrea să le dea imunitate fără precedent judecătorilor și procurorilor. Ar deveni precum regii, ar putea încălca legea fără să fie pedepsiți.

Supraimunitate

Imaginează-ți că un judecător conduce băut și dă peste cineva cu mașina. Un procuror ar trebui apoi să ancheteze luni de zile dosarul, ca la final să riște să nu primească acordul CSM pentru trimiterea dosarului în judecată. Ar munci în zadar. 

Vestea bună este că încă mai putem opri această nedreptate. Proiectul de lege este în dezbatere publică timp de 10 zile. Dacă ministrul Predoiu va primi mii de mesaje de la cetățenii obișnuiți, atunci va trebui să țină cont de rezultatul consultării. Ce spui, îi scrii și tu acum?

Îi scrii și tu acum ministrului justiției?
Da, îi scriu

Am văzut o comparație făcută de o jurnalistă, care mi s-a părut potrivită pentru a descrie această situație. Procurorul general devine un fel de zeu, care poate ierta sau ordona pedepsirea magistraților care încalcă legea. Doar el și numai el are această putere. El devine un ”super-procuror”, care ar trebui, la o adică, să își avizeze și cercetarea propriei persoane. Iar CSM se transformă într-o adunare de semi-zei, care încuviințează sau nu trimiterea în judecată a magistraților, pe criterii neclare.

Și, uite așa, tocmai judecătorii și procurorii ar putea să încalce legea și să scape nepedepsiți. 

Modificările propuse de Cătălin Predoiu încalcă toate cerințele GRECO, ale Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. Suntem parcă într-un cerc vicios, din care nu mai ieșim. Așa am ajuns să fim singura țară încă sub monitorizare MCV. Bulgaria, cu probleme de corupție mai grave, a scăpat de monitorizare.

Situația e atât de gravă, încât chiar asociațiile de magistrați i-au scris ministrului Cătălin Predoiu și i-au cerut să elimine prevederile. Ei, magistrații, nu vor această supraimunitate.  Se tem că ar  crea un precedent periculos și ar permite o nouă supraimunitate pentru parlamentari sau miniștri.

Stă în puterea comunității Declic să schimbe lucrurile și de această dată. Am văzut forța noastră în cazul Roșiei Montane. După ce mii dintre membrii Declic au trimit e-mailuri la Guvern, ministrul Culturii a trimis actele de înscriere în patrimoniul UNESCO. Hai să ne mobilizăm și de această dată și să îi scriem acum ministrului Justiției. Avem o șansă să reușim doar dacă îi trimiți și tu e-mail.

Da, îi scriu

Toți pentru o Justiție independentă,
Cătălina și echipa Declic

PS: Ministrul Justiției susține că a inclus această supraimunitate, pentru că sunt magistrați care nu au încredere în DNA și se tem că nu vor fi anchetați corect. Însă la baza modificării unei legi ar trebui să stea fapte, nu frici nejustificate. Nu există nenumărate dosare întoarse de instanță, pe motiv că DNA a anchetat pe nedrept magistrați. Prin urmare, nu există nici motive reale  care să susțină o astfel de modificare. Scrie-i și tu ministrului Justiției acum


Semnează și petiția „Fără privilegii pentru parlamentari în plină pandemie!