Susținem poliția animalelor

Avem vești importante pentru iubitorii de animale.
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat înființarea Poliției Animalelor. Anunțul a fost făcut cu surle și trâmbițe, într-un cadru teatral. Ministrul a apărut la conferința de presă însoțit de câini, unul de pază, altul adoptat, ținut în brațe de un polițist.

Am citit proiectul de OUG prin care se înființează Poliția Animalelor. Ne-a părut a fi doar un exercițiu de imagine menit să emoționeze iubitorii de animale. Așa că am apelat la câțiva membri Declic, ce fac parte din asociații de protecție a animalelor, ca să ne lămurească dacă e o măsură bună sau doar o tactică electorală.
Iată care este principala problemă pe care ne-au semnalat-o. Noua structură ar urma să fie formată din personal adus prin transfer de la Autoritatea Sanitar-veterinară. Atenție, transferul se va face fără examen sau concurs, doar la cerere. Adică fără a se verifica dacă viitorul polițist are minime cunoștințe sau competențe pentru a-și desfășura activitatea.
În plus, nu există nicio garanție că actualii angajați ai Direcțiilor Sanitar-veterinare vor cere transferul către o slujbă ce poate fi mult mai solicitantă. Este foarte posibil ca noua structură a poliției să rămână, pe termen nedeterminat, fără suficient personal ca să fie și eficientă.
Concluzionând, ministrul s-a pozat cu doi câini frumoși, a lansat o idee populară și a marcat un punct important pentru partidul din care face parte. Ne-am uitat pe pagina lui de Facebook, sute de oameni îi laudă ideea. Dar, în fapt, nu a ajutat semnificativ animalele.
Dar încă mai putem interveni. Proiectul de OUG este în dezbatere publică până marți. Am vorbit cu specialiști și am pregătit un set de solicitări care ar putea să transforme această nouă aripă a poliției într-o instituție care chiar să protejeze animalele.
Este nevoie, în primul rând, ca angajările să se facă prin examen, pe criterii clare de competență. De asemenea, după modelul țărilor europene, este foarte important ca ONG-urile de protecție a animalelor să poată participa la acțiunile poliției. Asta ne-ar asigura că situațiile de cruzime asupra animalelor nu se rezolvă printr-un abuz și mai mare. De exemplu, prin eutanasierea animalelor confiscate și rămase astfel fără stăpân. Conform legislației actuale, un animal poate fi confiscat de la un stăpân violent și omorât după 14 zile în cazul în care nu a fost adoptat de altcineva.
Tot ce mai trebuie să facem e să trimitem aceste obiecții la ministrul Vela și să-i arătăm că suntem numeroși și că cerem mai mult decât un artificiu de imagine înainte de alegeri. Pentru asta trebuie să-i trimitem mii de emailuri cu propunerile noastre, pentru a ne asigura că mesajul nu poate fi ignorat.
Dacă iubești și tu animalele, dă click pe butonul de mai jos și scrie-i ministrului Vela. Am pregătit formularul online, trebuie doar să-ți treci datele personale și să îl trimiți. Poți adăuga și argumente personale, neapărat pe un ton cuviincios, dacă vrei să fii luat în seamă.
Îi scrii ministrului?
Internetul abundă de imagini cu animale abuzate și ucise.
O filmare devenită virală la începutul anului ne arată un tânăr care a băgat într-o groapă de mici dimensiuni doi câini, dintre care unul de luptă. Scena e de o cruzime imposibil de privit. A doua zi, au apărut două noi cazuri, aproape identice, pe TIK TOK. Niște tineri leagă niște căței fără stăpân și își pun câinii lor de luptă să îi sfâșie, în timp ce filmează.
Zeci de alte cazuri de o cruzime înfiorătoare apar în fiecare zi în grupurile de iubitori de animale. Acestea ar trebui preluate de polițiști specializați în protecția animalelor, agresorii identificați și pedepsiți.
Dar asta nu se va întâmpla dacă proiectul de OUG prezentat de ministrul Vela rămâne în forma de acum. Dacă-i scriem, mii de oameni, și îi cerem personal specializat și competent pentru Poliția Animalelor, va înțelege că trebuie să facă mai mult decât să apară în conferința de presă însoțit de doi câini frumoși. Și că un proiect de înființare a Poliției Animalelor existent doar pe hârtie nu impresionează pe nimeni.
Îi scrii și tu? Avem foarte puțin timp, dezbaterea publică se încheie marți.
De cele mai multe ori când am scris autorităților în număr foarte mare, ne-au ascultat cererile. Nu poți să ignori mii de mailuri care îți cer același lucru. Ultima dată s-a întâmplat când i-am scris, mii de oameni, lui Ludovic Orban și i-am cerut să trimită dosarul Roșia Montană la UNESCO. Inițial a refuzat. Dar a cedat când inbox-ul i s-a umplut, zile la rând, cu emailuri de la membrii Declic. Scrie și tu acum ministrului despre Poliția Animalelor, durează două minute. Astfel poate vom avea și noi, în România, o instituție capabilă să protejeze animalele.
Documentarea și sfaturile privind Poliția Animalelor le-am primit de la Asociațiile NUCA Animal Welfare și Sirius Animal Rescue. Le mulțumim.
Vezi aici multitudinea de campanii ale membrilor Declic care luptă pentru protecția animalelor. Iar aici urmărește campaniile echipei Declic.