Blog 6 June 2018

Cu tactici de succes poți îmbunătăți chiar și sistemul medical!

„Eu cred că insistența și voința ne-a adus aici. Insistență pentru că am fost prezente, fără să lăsăm această temă să "se așeze"  și să devină un alt dosar prăfuit pe un colț de birou, printre mii de alte dosare prăfiute. Voință pentru că nu ne-am oprit după primul obstacol sau prima piedică întâlnită.” - Alina, Merci Charity Boutique

„Eu cred că insistența și voința ne-a adus aici. Insistență pentru că am fost prezente, fără să lăsăm această temă să “se așeze”  și să devină un alt dosar prăfuit pe un colț de birou, printre mii de alte dosare prăfiute. Voință pentru că nu ne-am oprit după primul obstacol sau prima piedică întâlnită.” – Alina, Merci Charity Boutique

Am decis să vă povestim și vouă despre campania de succes a Danielei și Alinei. Ele reprezintă Merci Charity Boutique. Am intrat în contact cu ele după ce au depus o petiție pe Declic, prin campaniamea.declic.ro, și ne-au impresionat prin perseverența lor pentru a obține ceea ce și-au propus. Ca mulți dintre noi, fetele s-au ofuscat când au văzut că statul nu își face treaba. Dar nu s-au dat bătute.

În continuare te invităm să afli despre demersul lor și, în același timp, să descoperi ce tactici funcționează atunci când începi o petiție cu miez de schimbare.

Alina și Dani au un ONG care se ocupă de fapte bune, în principal legate de sănătate și educație. Una dintre preocupările lor este sănătatea copiilor din medii defavorizate, adică de la satele din România. Pentru a-i ajuta, au apelat la ajutorul unor medici dentiști, voluntari, pentru a merge într-un cabinet stomatologic mobil direct în zonele defavorizate. Cu această idee a început și testul campaniei de advocacy pe care l-au trecut-o cu brio.

„Problema cabinetelor medicale de la sate este ignorată. Când discutam cu decidenții, auzeam idei nerealiste, ca deschiderea unor cabinete stomatologice în cadrul cabinetelor medicale din școlile de la sate. Nu îmi venea să cred ce auzim. Noi mergem la sate și vedem că școlile stau să cadă. Oamenii aceștia trăiesc într-o altă realitate în care chiar există cabinete medicale în sate. Cred că se numește realitatea din birou.” – Dani, Merci Charity Boutique

În martie 2017 Alina și Dani erau în plin proces de a construi un cabinet stomatologic mobil pentru a pleca prin lumea rurală a României. Așa au ajuns și să interacționeze cu autoritățile. Dar nimeni nu știa ce să le zică. Long story short: în 2006 s-a făcut reforma sănătății, atunci a apărut pentru prima oară în lege ideea de cabinete medicale mobile. De la lege până la realitate e drum lung. Pentru a putea fi aplicată, legea avea nevoie de norme și instrucțiuni care nu existau.

Așa au fost prinse activistele de la Merci Charity Boutique într-un ping-pong între Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. Această eschivare de responsabilități și pasare de la unii la alții a durat mult. Dar fetele au fost înarmate cu răbdare, până au aflat exact cine trebuie să rezolve problema.

„Până am ajuns la minister am trecut prin câteva filtre. Ne-am întâlnit cu toate autoritățile de multe ori. Am discutat despre cum să procedăm, dar întâlnirile nu duceau niciodată la un răspuns clar. Unii ne direcționau la ceilalți.”– Alina, Merci Charity Boutique

Alina și Dani s-au plimbat atât de mult la cele două instituții încât deveniseră de-ale casei. Portarii de la Minister le cunoșteau, ca și toți funcționarii de la DSP. Așa a ajuns proiectul la urechile unui secretar de stat din acea perioadă, care, fără a le cunoaște personal, le-a ajutat. El a stabilit o întâlnire între reprezentantele ONGului și directoare DSP, care le ignora de foarte mult timp.

„Am primit și o hârtie de la Ministerul Sănătății prin care ei ne susțineau proiectul. Dar tot trebuia să mergem la Direcția de Sănătate Publică pentru autorizarea cabinetului mobil. Iar cei de la DSP ne spuneau că Ministerul nu a elaborat instrucțiunile pentru ca ei să autorizeze, deci orice autorizație ar fi fost ilegală, efectiv.” – Dani, Merci Charity Boutique

La un moment dat, procesul părea să ducă undeva. Din cauza sprijinului primit de la secretarul de stat lucrurile au început să se miște, iar normele păreau că se creionează. Dar Guvernul s-a schimbat, iar efortul a trebuit reluat de la zero. Munca ultimelor luni era aruncat la gunoi.

„Toată lumea s-a relaxat după ce s-a schimbat echipa de la Minister. Numeni nu mai avea pasiune, nimeni nu mai dorea să facă ceva.” – Dani, Merci Charity Boutique

Abordarea Danielei și a Alinei mereu a fost personală. Avantajul acesteia este că, fiind prezent acolo, clădești relații umane cu oamenii cu care interacționezi. Dezavantajul este că nimic nu este oficial. Dar fetele au înțeles asta repede, așa că în loc să întrebe pe unul sau pe altul care e statusul normelor de aplicare, au început să trimită cereri pe legea 544 privind liberul acces la informațiile de interes public. Acestea luau număr de înregistrare, iar autoritățile erau obligate prin lege să dea un răspuns.

Văzând că lucrurile se mișcă foarte greu, fetele au avut planuri de rezervă. Ele au mers în paralel în audiențe la Ministerul Sănătății. Acolo s-au întâlnit cu diferiți consilierii pe care i-au informat despre proiect și despre problema legală.

„Dar iar s-a schimbat Guvernul. Iarăși plecam de la zero. Cum se schimba ministrul, veneau alți oameni. Consilierii  de la sănătate fuseseră la transporturi înainte…Cert e că nu s-a păstrat nimic din informația noastră. Nu a existat continuitate.’ – Alina, Merci Charity Boutique

La ultima audiență la care au fost, cauza cabinetelor medicale mobile a avut un atu mare de tot: PRO TV-ul. Televiziunea era acolo să le susțină. Atunci s-au întâlnit cu o doamnă secretar de stat care le-a ascultat și care a fost mult mai interesată decât precedenții interlocutori.

„Ea a fost singura care a ieșit cu noi în curtea Ministerului să vadă cabinetul stomatologic mobil. Deși la fiecare audiență cabinetul era acolo, gata pentru a fi inspectat, nimeni nu a ieșit din clădire ca să îl vadă.” – Dani, Merci Charity Boutique

Datorită materialului de la PRO și a vizibilității, au început lucrurile să se miște. Nu foarte rapid, dar au început să se miște.

După câteva zile de la audiență, Alina a primit un telefon. Era prima oară când vreo autoritate revenea cu informații, deși la fiecare dintre întâlniri aceasta era promisiunea.

„Dacă în 2006 a fost dată legea, iar în 2017 ne întâlneam pentru discuții despre aceste norme de implementare, nu aveam niciun termen minim/maxim de soluționare pe care să ne bazăm.’ – Dani, Merci Charity Boutique

Văzând că dacă există presiune publică se poate rezolva ceva, fetele au început să caute susținători. Au apelat la sprijinul ambasadelor interesate de domeniul sănătății (Ambasada Franței și a SUA), au mers la discuții cu Președinția, au creat o petiție pentru a arăta sprijinul unei comunități mari. Important era să se vadă că lumea e interesată de aceste norme de implementare.

Petiția pe site-ul Declic a strâns aproape 6.000 de semnături. Scopul ei a fost de a le arăta autorităților că mulți oameni sunt interesați, nu doar două fete care veneau mereu la audiențe. Alina și Dani au găsit tot felul de susținători cu voci puternice.

„Noi am dorit să fie cât mai mulți actori care află despre nevoie și care transmit același mesaj. Chiar dacă nimeni nu a putut face presiunea maximă, toate mesajele acestea despre subiect, venind din direcții diferite, au ajutat pentru că au devenit un tot, un singur mesaj unitar care a fost auzit.” – Alina, Merci Charity Boutique

Alina și Dani au depus petiția la Minister. Cu textul în clar și cu semnăturile anexate, deja știau că trebuie să primească număr de înregistrare. Vocea semnatarilor compensa pentru vocea copiilor de la sate care nu au aceleași posibilități pentru a-și cere drepturile.

Când lucrurile deja păreau că se mișcă, Alina și Dani nu s-au culcat pe-o ureche. Atunci când normele au intrat în faza de consultare publică, au apelat la semnatarii petiției pentru a trimite cât mai multe mail-uri cu recomandările lor pentru norme.

„Cu siguranță le-am umplut căsuța când am trimis aceste mesaje. Toată lumea cerea aceleași modificări. Am aflat că putem solicita o dezbatere publică. Am făcut și asta și ne-a ajutat să ajungem la forma finală a normelor actuale.” – Alina, Merci Charity Boutique

Momentul dezbaterii publice a fost foarte important. Având în spate experiența de pe teren, Alina, Dani și voluntarii deja știau cum ar trebui să fie aceste cabinete medicale mobile. Așa că și-au împărțit observațiile între ele și fiecare a pledat pentru îmbunătățirea normelor.

La dezbatere au venit doi secretari de stat și doamna ministru. A fost foarte utilă dezbaterea și a conturat forma finală care să se plieze și mai bine de realitatea din teren.

„Am alocat mult timp să relaționăm cu oamenii care ne sprijină demersul. Am aflat că unii lucrează în televiziune și ei au vorbit mai departe despre problema noastră. Ne-a ajutat și că nu am stat locului, mereu am fost pe teren și am cules informații. Noi nu vorbeam despre ceva ce ne dorim să facem. Noi chiar facem: mergem la sate și vedem care e situația.” – Dani, Merci Charity Boutique

Ele știau ce tip de mașină e necesară pentru un cabinet cu adevărat mobil pe șoselele românești. Știau cum să abordeze copii și să îi convingă să vină la control. Ele știau ce este de făcut, așa că au pregătit o propunere de ordin de ministru bazat pe experiența lor și din discuțiile cu alți medici.

După dezbatere au așteptat să se implementeze modificările și să fie semnat documentul. Apoi, au stat ca pe ace să vadă normele publicate în Monitorul Oficial. Abia atunci au respirat ușurate.

Alina și Dani nu se pricep la advocacy, însă campania pe care au dus-o ele este una de advocacy. Au tras tare pentru a face un lucru pe care statul nu îl reușea de peste un deceniu. Ele demonstrează că perseverența ne poate duce departe. Atât la nivel personal cât și pentru binele public.

Cu siguranță există probleme care și pe tine te-au făcut să suspini sau să te gândești că „nu e drept”. Te poți încăpățâna să rezolvi chiar tu ceva în societate. Nu vei fi singur. Declic te ajută să aplici cele mai bune tactici pentru a-ți atinge obiectivul. 

Te invităm să faci și tu primul pas spre schimbare și să deschizi o petiție online aici: campaniamea.declic.ro