Blog 31 January 2022

Tăiem facturile la energie

Joi, 3 februarie, de la ora 11:00, mergem la Ministerul Energiei. Cerem să taie facturile uriașe la curent și gaz, prin investiții în energie verde. Pregătim o acțiune de amploare, alături de alte organizații de mediu. Am stabilit deja și o audiență la minister. Vii și tu la acțiunea Declic? Durează doar 30 de minute.

Vii și tu la acțiunea Declic?


În ianuarie am lansat petiția „Reduceți facturile la energie, prin investiții verzi!”. Peste 45.000 de membri Declic au semnat deja, așa că e vremea să îi ducem ministrului Energiei semnăturile și petiția.

Odată cu petiția, vom aduce și o factură uriașă la energie, de aproximativ 1 metru și jumătate înălțime. Este factura pe care guvernanții trebuie să o plătească, pentru lipsa investițiilor în energie. Înainte de a o depune, o vom folosi pentru a ne fotografia cu ea. Jurnaliștii prezenți la acțiune vor putea să filmeze factura uriașă, care va arăta ca în imaginea de mai sus.

Apoi, vom tăia zeci de facturi la energie în bucățele mici, în semn de protest pentru sumele imense pe care le plătim. Vino și tu cu propria factură la energie, dacă ești nemulțumit de prețul ei. Dacă nu ai una, poți tăia facturile pe care le aducem noi. Toate facturile vor fi puse într-un sac și predate oficialilor din minister.

Dacă vom reuși să fim mai mulți membri Declic prezenți la eveniment, atunci toată presa va relata despre acțiune. Iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, va trebui să răspundă solicitărilor noastre. De data aceasta, cu măsuri clare, nu cu povești care nu ne țin de cald.

Îi cerem un calendar clar de măsuri, pentru a majora procentul de energie verde la 40% până în 2030, așa cum solicită și Comisia Europeană. Nu vom merge nepregătiți. Trei cercetători de la InfoClima lucrează la o analiză detaliată. Cercetarea demonstrează de ce energia verde ar scădea prețul facturilor pentru cetățeni și ar reduce dependența de gazul de import.

La discuție vor merge, alături de mine, reprezentații Bankwatch, Greenpeace și 2Celsius.

Ca să fim vizibili, trebuie să putem conta pe tine. Știu că joi e zi de lucru, însă poate reușești să pleci pentru 30 de minute de la serviciu. Acțiunea va avea loc în centru, în zona Pieței Revoluției, la ora 11:00. Dacă poți, ia-ți pauza de prânz mai devreme și alătură-te celorlalți membri Declic. Va dura doar 30 de minute tot evenimentul. Apoi, te poți întoarce la serviciu, știind că ai contribuit și tu la demersul prin care cerem reducerea facturilor la energie.

Poți participa joi, de la ora 11:00, la acțiunea Declic de la Ministerul Energiei? Adresa este Strada Academiei nr 39-41.

Vii și tu la acțiunea Declic?

PS: Am dat în lucru deja toate materialele pentru eveniment: factura uriașă, foarfeca supradimensionată, facturile în format A3 și bannerele. Costul materialelor este de aproximativ 2.000 de lei. Dacă ești din București, hai și tu la eveniment să tăiem împreună facturile. Dacă nu poți veni, apasă aici și susține acțiunea cu o donație, ca să acoperim costul materialelor.