Blog 19 February 2024

Te aștept la ASF

Pe 23 februarie te aștept la ASF. Mergem să-i întrebăm pe cei din conducere ce bonusuri de performanță își mai dau în 2024. O să ne răspundă doar dacă văd că suntem mulți. Îți pregătim și o pancartă inscripționată cu cât plătești tu acum pentru RCA. Ce zici, vii?

Abia la începutul acestui an, toată țara a aflat că fosta conducere a ASF și-a acordat, în ianuarie 2023, prime de 720.000 de lei. Și asta în timp ce două societăți de asigurări, City Insurance și Euroins, au intrat în faliment. Iar nouă ni s-a dublat RCA-ul.

Nu avem de unde să știm cât de mult a greșit ASF, pentru că această instituție nu dă socoteală nimănui. Este stat în stat. A fost nevoie ca un parlamentar să dea ASF în judecată, pentru ca fosta conducere să comunice veniturile încasate.

Mi se pare revoltător, și nu doar mie. Suntem peste 30.000 de cetățeni care am semnat petiția prin care cerem verificări și controale la ASF. Este culmea tupeului să-și țină la secret activitatea sau bonusurile.

Următorul pas este să aflăm dacă actualii șefi ai ASF se premiază în continuare, în timp ce noi plătim taxe tot mai mari la asigurări. Și nu este suficient că am semnat petiția, trebuie să mergem peste ei și să-i luăm la întrebări.

Așa că, pe 23 februarie, ne întâlnim la sediul instituției de pe Splaiul Independenței, din Capitală. Fiecare participant va avea câte o pancartă pe care scrie cât plătește acum la RCA. Te rog și pe tine să participi. Poți veni în pauza de masă, totul va dura 30 de minute. Doar să ne comunici valoarea poliței, ca să-ți pregătim o pancartă personalizată.

Pentru ca demersul nostru să ia ochii tuturor, ca bonusurile de la ASF, vom afișa și un banner mare cu un mesaj usturător din partea Comunității Declic.

Vom avea și dispozitive cu care îi vom claxona pe angajații de la ASF, până îi scoatem din birouri. Să-i facem să înțeleagă că nu mai pot continua ca până acum, să se lăfăie în lipsă de transparență cu bonusuri nesimțite din banii pe care noi, cetățenii, îi plătim la asigurări.

Nu vom fi doar puși pe claxonat, ci și pe fapte. Vom depune cereri la registratura ASF, prin care solicităm detalii despre sistemul de bonusare. Legea îi obligă să ne înregistreze solicitările și să ne răspundă. Altfel, îi dăm și noi în judecată, cum a procedat acel parlamentar.

Nu ajută la nimic dacă mă duc doar eu singură acolo. Mă vor ignora. Situația se schimbă dacă vii și tu. Împreună, suntem greu de ignorat.

Așa că, dacă te revoltă situația de la ASF cât să sari de pe scaun, nu te așeza la loc. Apasă pe butonul de mai jos și completează chestionarul pregătit pentru tine. Îți ia un minut, dar am nevoie să faci asta acum, că poate uiți mai târziu, iar pe noi ne presează timpul. Ți-am zis că pe 23 februarie, vineri, vrem să facem acest demers civic. Ca să ne organizăm eficient, este important să știm pe câți cetățeni ne bazăm.

Vii la ASF, să fii una dintre vocile critice împotriva lipsei de transparență și a bonusurilor nesimțite?

Cu bine,
Denisa și echipa Declic

PS: Falimentele City Insurance și Euroins m-au dus cu gândul la criza imobiliară din SUA din 2007. Ambele evenimente au avut consecințe negative profunde, cum ar fi pierderi financiare masive pentru investitori, instabilitate pe piețele financiare și impactul asupra economiilor naționale și regionale.
Putem trece oricând printr-o nouă destabilizare a pieței asigurărilor. Dar măcar să nu ne trezim că ASF se premiază iar pentru performanță. Hai cu noi, să le cerem socoteală!