Teste: uite ca se poate
![](https://www.declic.ro/wp-content/uploads/2020/04/victorie-Nelu-Tataru-site.png)
Peste 67.500 de membri Declic au semnat petiția prin care cerem Guvernului să mărească numărul testelor pentru coronavirus. Peste 600 de oameni au contribuit la bannerele pentru promovarea în online a testării.
Am o veste bună! Ministrul Sănătății a anunțat că va dubla numărul de teste efectuate zilnic. În România vor fi făcute aproximativ 8.000 de teste pe zi. De asemenea, vor fi testate și alte categorii de persoane: medicii din linia întâi, pacienții care fac dializă, pacienții care fac chimioterapie, gravidele care au luat contact cu un caz de coronavirus și angajații din căminele de bătrâni.
E o veste care nu poate decât să ne bucure pe toți, mai ales că #stămacasă de mai bine de o lună, iar o astfel de măsură este esențială ca să revenim mai repede la o viață normală.
Îți mărturisesc că m-am bucurat enorm când am auzit știrea că România va testa dublu. Încă nu testăm suficient, e drept, dar e un pas spre normalitate. Și sunt sigură că a contat campania Comunității Declic în luarea acestei decizii.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a anunțat că în câteva luni va începe și testarea rapidă, pe un eșantion bine stabilit.
Însă, până să ajungem aici, am avut parte de ceva emoții. Inițial, când am strâns 50.000 de semnături, i-am scris premierului Ludovic Orban și i-am cerut să ia în calcul solicitarea Declic.
M-a sunat imediat și mi-a spus că e imposibil să testăm mai mult. Când i-am vorbit despre îmbolnăvirile în masă din spitalul Suceava, mi-a spus că nu testarea sau lipsa echipamentelor ar fi cauza, ci faptul că personalul medical nu a respectat protocoalele.
Am închis telefonul cu un nod în gât, nu înainte de a îi spune că vom continua campania, pentru că am urmărit indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății și am văzut cum procedează alte țări, precum Germania sau Coreea de Sud.
Așa de tare m-a mâhnit discuția cu premierul, încât în acea zi am simțit că nu îmi pot aduna gândurile. Apoi, a doua zi, împreună cu colegii mei, am pus pe hârtie un plan pentru a continua. Și am decis să publicăm în presa online un banner cu un mesaj pentru premier: ”Domnule Orban, nu vă jucați cu viețile noastre! Testați, testați, testați!”.
600 de membri Declic au contribuit la strângerea de fonduri pentru publicarea bannerului în Libertatea și G4Media. Așa am ajuns la 200.000 de oameni, care au văzut mesajul nostru. Bannerul a fost văzut și de Grupul de Comunicare Strategică.
La trei zile de la lansarea mesajului în online, am primit un e-mail de la Grupul de Comunicare Strategică. Eram convinsă că e un răspuns pentru noi, ca urmare a campaniei. M-am înșelat. Am avut din nou parte de un șoc. Guvernul, prin Grupul de Comunicare Strategică, amenința Declic pentru campania în care le ceream să facă mai multe teste.
Ne spuneau că dezinformăm prin petiția noastră și ne dădeau linkuri tocmai către sursa de unde ne informasem: Organizația Mondială a Sănătății. Am citit de câteva ori mesajul. Apoi am deschis petiția și am comparat textul cu cel din articolele OMS. Informațiile nu se contraziceau.
Grupul de Comunicare Strategică ne scria și despre bannerul cu premierul. Susținea că inducem falsa idee cum că premierul Ludovic Orban ar avea atribuții în creșterea capacității de testare. Premierul, ca șef al Guvernului, a anunțat deja că a purtat negocieri pentru a cumpăra teste și aparatură de testare. De asemenea, el îi poate solicita ministrului Sănătății să majoreze capacitatea de testare.
În plus, în discuția telefonică pe care am avut-o cu șeful Guvernului, nu mi-a spus nicio clipă că nu se ocupă de problema testării pentru depistarea coronavirus.
I-am sunat pe colegii mei și împreună am hotărât să discutăm cu avocații. Îți mărturisesc că ne-am temut că ar putea să ne închidă platforma pe care avem petițiile. În perioada Stării de Urgență, Guvernul are această putere și ar fi putut să o folosească discreționar.
Dar avocații ne-au liniștit. Au analizat și ei, la rece, textul petiției și solicitările Grupului de Comunicare Strategică. Nu dezinformasem, nu încălcasem nicio lege.
Deși avocații ne-au spus că avem dreptate, noi am hotărât să adăugăm mai multe informații în petiție, ca să fie clar chiar și pentru cei mai cârcotași.
Nu am cedat presiunilor și bannerele au rămas online, cu riscul de a răni orgoliul prim-ministrului. Am revenit cu un răspuns ferm și motivat către Guvern, în 24 de ore, așa cum ne ceruseră amenințător. Nu am mai primit niciun răspuns.
![](https://www.declic.ro/wp-content/uploads/2020/04/testati-orban-banner.jpg)
Am aflat, însă, câteva zile mai târziu, din presă, că România dublează capacitatea de testare, crește plaja categoriilor persoanelor care pot fi testate și va începe testarea rapidă în câteva luni. Acea testare pe care premierul o contestase vehement în conversația telefonică avută.
Apoi, o prietenă suspectă de coronavirus m-a sunat. Era în spital, unde fusese testată. Avea simptome de coronavirus, dar nu venise din străinătate și nici nu luase contact cu un bolnav. Totuși, a fost testată la un spital din București. Mi-am dat seama că lucrurile încep să se așeze în direcția bună.
A fost o luptă grea și sunt conștientă că nu s-a terminat. Nu am fi reușit dacă nu știam că avem alături de noi o comunitate în creștere, care a ajuns acum la 800.000 de membri. Și dacă nu am fi contat pe contribuția membrilor. Faptul că suntem atât de mulți ne obligă și mai tare să luptăm pentru drepturile societății în care trăim.
Află mai multe despre campania Coronavirus: testați, testați ,testați! prin care cerem Guvernului Orban să facă mai multe teste celor suspecți de coronavirus, dând click aici.