Blog 15 September 2020

Tot nu știu cum pot dormi noaptea magistrații

Am fost la Ministerul Justiției, să afăm cum pot dormi noaptea magistrații care ar trebui să aibă grijă de copiii agresați sexual. Am plecat fără răspunsuri, iar mai jos relatăm toate detaliile întâlnirii. Însă putem deja să îți spunem că trebuie să punem mult mai multă presiune pe autorități, ca să dea curs solicitărilor noastre. Toate contribuțiile ne ajută să colaborăm cu experți, să facem analize juridice și să monitorizăm activ subiectul. De aceea, suntem recunoscători tuturor membrilor care ne ajută în această campanie.

În drum spre Ministerul Justiției, Denisa, campaignerul Declic, a avut un atac de panică. S-a temut că nu s-a pregătit suficient, ca să fie convingătoare în fața echipei desemnată să o primească. Nu voia doar să facă act de prezență și să înmâneze petiția.

Când Denisa a ajuns la minister, Olga, colega noastră care se ocupă de organizarea acestor tip de evenimente, punea pe treptele instituției jucăriile cumpărate pentru acțiune. Alături erau mesajele despre coșmarul prin care au trecut niște copilași abuzați sexual chiar și de propriii părinți. Ca ei sunt sute, în fiecare an. Denisa a simțit cum i se strânge stomacul de revoltă, nu era momentul pentru panică.

Înainte să intre în minister, a vorbit pentru presă despre această campanie. Jurnaliștii voiau să știe câte semnături avem și, surpriză: în ultimele 24 de ore, numărul semnăturilor crescuse cu 10.000. Cu așa susținere, Denisa a intrat încrezătoare în minister, alături de colega noastră, Cătălina.

Așa cum bănuisem, oamenii desemnați de ministrul Cătălin Predoiu să ne primească erau cât se poate de conștienți că sistemul judiciar nu are oameni pregătiți să ancheteze agresiunile sexuale cu minori. Păreau surprinși că știam până și noi despre adevăratele probleme din sistem. A fost foarte bine că am apelat la experți în domeniu, ca să ne facem documentarea pentru campanie.

Deși Denisa a fost pregătită cu posibile soluții și modele de bune practici, specialiștii desemnați de ministrul Justiției ne-au cam dezamăgit. Ne-au spus că nu prea au ce face în legătură cu protecția copiilor abuzați sexual și că nu sunt singurii în măsură să schimbe modul în care sunt anchetate agresiunile sexuale. Ne-au îndrumat către Ministerul Muncii și către Ministerul de Interne.

Nu ne-am lăsat convinși de așa argumente. Am insistat să ia în serios solicitările susținute de peste 50.000 de membri din Comunitatea Declic. Le-am spus că vom reveni peste o lună și că ne vom așeza din nou la discuții. Și că îi așteptăm să se pregătească pentru următoarea întâlnire cu un plan de acțiune.

Am fi vrut să vă povestim și cum a decurs discuția cu Procurorul General al României, Gabriela Scutea. Din păcate, aceasta ne-a ignorat și ne-a trimis cu petiția la registratură. Nu știm ce să mai credem. În urmă cu doar 3 luni, Procurorul General declara că, în cazul unui copil de 13 ani, se poate vorbi și de consimțământ, nu doar de agresiune sexuală.

Vă spunem toate acestea ca să știți că vom avea o campanie de durată. În primul rând, trebuie să convingem autoritățile să reacționeze! Pe lângă acțiuni de implicare a cetățenilor, la care membrii Declic participă adesea, vom continua să colaborăm cu experți și să facem documentare temeinică.

Autoritățile reacționează, de regulă, doar cu promisiuni atunci când o agresiune sexuală este intens mediatizată. Nu putem aștepta până când un abuzator lăsat liber va face o nouă victimă. Și nu putem accepta lipsa de viziune sau atitudinea de nepăsare a statului, atunci când vorbim despre sute de copii abuzați sexual și despre agresori în libertate.

După ce a aflat de petiția noastră, o doamnă a decis să vorbească public despre abuzurile sexuale la care a fost supusă în copilărie. Nu și-a găsit dreptatea nici după mai bine de 30 de ani, autoritățile au umilit-o și i-au reproșat că a reclamat abuzurile prea târziu. Ca să punem capăt acestor practici ale statului, care nu sprijină deloc victimele agresiunilor sexuale, trebuie să arătăm cât suntem de uniți.

De aceea, vă rugăm să vă implicați constant în această campanie. Nu știm cât va dura. Timp de un an am luptat în campania pe păduri doar să obținem modificarea definiției materialului lemnos. Acum vorbim despre reformarea unui sistem.