Stire 16 June 2020

Transparența SUMAL 2.0

Poziție comună Declic, Greenpeace și Agent Green privind SUMAL.


În atenția domnului Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Ministerul Mediului și-a asumat implementarea SUMAL 2.0 pentru iunie 2020. Noul sistem de trasabilitate a materialelor lemnoase ar trebui să aducă îmbunătățiri semnificative în privința monitorizării activităților de exploatare forestieră, implicit a transporturilor primare și secundare de lemn.

Prin lansarea SUMAL 2.0, ne așteptăm ca autoritățile să implementeze un sistem eficient de combatere a fenomenului tăierilor ilegale:

  • eliminarea oportunităților de transport multiplu, prin care în prezent se permite efectuarea transportului de lemn exploatat fără drept,
  • monitorizarea fondului forestier prin intermediul tehnologiei, folosind imagini satelitare de înaltă rezoluție și teledetecție, pentru generarea automată de alerte,
  • digitalizarea documentelor din lanțul de trasabilitate a materialelor lemnoase,
  • transparentizarea sectoarelor de administrare și de exploatare a fondului forestier din România.

Aceste puncte se regăsesc pe agenda societății civile, a organizațiilor de mediu din România, cât și în comunicatul Comisiei Europeane care însoțește demararea procedurilor de infringement asupra Statului Român.

În lipsa unei liste extinse cu funcționalitățile SUMAL 2.0, elaborată de Minister, vă prezentăm o listă cu cerințele obligatorii de transparență care necesită implementare, din perspectiva organizațiilor pe care le reprezentăm.

Numele companiei care transportă materialul lemnos

  • Investigatiile jurnaliștilor și ale organizațiilor de mediu depind de numele actorilor implicați. Este dificil să detectezi actorii care care operează ilegalități fără a avea acces la numele firmelor care lucrează în rețea.
  • O bază de date (Lista Roșie) cu agenții economici care nu respectă normele și codul silvic. Astfel pot fi avertizate companiile care nu vor să facă afaceri cu agenți economici din Lista Roșie.
  • Această listă de companii penalizate ar deschide cooperarea dintre activiști și marii procesatori în privința depistării acelor actori care nu respectă legea.

Traseul transportului [cu punct de încărcare, amprentă foto și destinatar]

  • Contribuie la depistarea transporturilor/traseelor multiple,
  • Creează oportunitatea de investigație a traseului lemnului din pădure până la firmele implicate în ilegalități,
  • Permite depistarea acelor situații în care originea lemnului este declarată fals,
  • Altfel, depozitele care sunt folosite pentru spălarea lemnului ilicit rămân niște găuri negre,
  • Amprenta unică (fotografia din spatele transportului, care arată aranjarea buștenilor) trebuie făcută publică pentru toți utilizatorii Inspectorului Pădurii.

Publicarea într-un format digital a tuturor amenajamentelor [amenajamente, hărți parcelare digitale ale unităților administrative, APV-uri, Avize de Exploatare]

  • Cine administrează pădurea și care sunt planurile de management sunt informații de interes public. Drepturile de administrare și exploatare a pădurii nu anulează drepturile cetățenilor de a fi informați despre cum se utilizează această resursă.
  • Aceste informații sunt deja publice (panouri cu informații afișate la locul exploatării, APV-uri și Avize de Exploatare în aplicația Inspectorul Pădurii – versiunea 2016-2020).
  • Instanțele au constatat că Ocoalele Silvice publice și private, precum și Agențiile de Protecție a Mediului sunt obligate să comunice amenajamentele silvice fiindcă acestea sunt informații de interes public. Rezistența sistemului în privința accesibilizării acestor informații produce și mai multă neîncredere din partea societății civile și a actorilor onești din industria lemnului.

Alertele de tăieri neconforme [generate prin sistemul de teledetecție care folosește imagini satelitare de rezoluție înaltă, cu frecvență zilnică]

  • Este necesar ca aceste alerte să fie publicate în timp real. Nu înseamnă că trebuie verificate imediat, ci doar accesibile, urmând să primească un status public despre starea de verificare în care se află. Aceste alerte vor reprezenta schimbări ale coronamentului identificate automat prin teledetecție (determinarea va fi supusă unui grad de eroare, generat de algoritmii de calcul și de calitatea imaginilor).

Domnule Ministru, dorim ca aceste informații să fie incluse explicit în forma finală a Hotărârii de Guvern. De asemenea vă invităm să vă exprimați public poziția cu referire la transparentizarea informațiilor din sectorul forestier, mai concret cu conținutul acestui document care prezintă problemele și soluțiile identificate de către organizațiile semnatare.

În așteptarea răspunsului dvs.,
Declic
Greenpeace România
Agent Green


Află mai multe despre acțiunile Declic pe tematica pădurilor dând click aici pentru petiția de susținere a Inspectorului Pădurilor și aici pentru petiția privind materialul lemnos care nu este lemn.