Blog 14 October 2020

10 august: Tribunalul decide

Peste 2 zile, un judecător de la Tribunalul București decide dacă dosarul privind violențele din 10 august este îngropat sau nu. Magistratul va citi argumentele aduse în scris de fosta șefă DIICOT, Giorgiana Hosu. Sub conducerea ei, dosarul a fost închis rușinos astă-vară. Apoi s-a răzgândit în urma presiunii publice, dar a trimis cererea de clasare unei instanțe greșite.

Nu știm dacă acestea sunt singurele „scăpări” ale Giorgianei Hosu, fie ele din neglijență sau chiar rea-voință. De aceea am angajat o echipă de avocați care să facă o argumentație separată în fața judecătorilor, lipsită de eventualele „scăpări” lăsate moștenire de doamna Hosu.

Dosarul 10 august a fost închis de procurorii DIICOT. Motivele clasării au fost dintre cele mai puerile. A urmat apoi un val de plângeri făcute de cetățeni, iar noi am participat la o întâlnire cu procurorul general, căruia i-am cerut să preia dosarul și să redeschidă ancheta. Nu a făcut-o.

Dar între timp, fosta șefă a DIICOT a infirmat decizia procurorului responsabil și a cerut Curții de Apel București redeschiderea dosarului. Atât de atentă a fost Giorgiana Hosu, încât a sesizat instanța greșită. Nu știm dacă din rea-voință sau neglijență, însă a reușit să amâne cu cel puțin o lună reluarea cercetărilor.

DIICOT și-a bătut joc de protestatarii bătuți pe 10 august 2018 în Piața Victoriei. I-a denumit peiorativ panseluțe. Procurorul de caz nu a audiat pe nimeni, a tras singur propriile concluzii, în apărarea jandarmilor violenți. Ca cetățeni, am simțit că procurorii nu vor să facă lumină în acest caz, ba chiar iau apărarea celor care ne-au bătut și ne-au gazat.

Atunci am decis că este necesar să ne implicăm direct în procedura juridică, dincolo de presiunea publică pe care o exercităm. Este important ca judecătorul care va decide vineri dacă redeschide dosarul 10 august să aibă argumente valide. Așa că am apelat la avocații cu care Declic a lucrat de-a lungul timpului. Ei au citit clasarea și au făcut o plângere temeinică și argumentată împotrivă. Avem încredere în acești avocați, de aceea am apelat la ei.

Este doar primul pas, pentru că apoi, după redeschidere, vor urma alte momente în care avocații vor fi nevoiți să intervină cu argumente juridice. Trebuie să fim cu ochii pe procurorii care reiau ancheta ca să nu tergiverseze totul, cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani.

Vineri are loc ședința de judecată la Tribunalul București. Plângerea avocaților Declic va fi și ea unul dintre argumentele înaintate judecătorilor.

Avocații noștri au făcut o plângere argumentată punct cu punct, pentru fiecare procedură eronată făcută de procurorii DIICOT.

Datorită avocaților, am reușit să oprim exploatarea minieră de la Certej. Au fost ani întregi de procese, plângeri, studii și expertize. Fiecare dintre aceste costuri au fost acoperite din contribuțiile membrilor Declic și așa am reușit să câștigăm procesul

Apropo, am văzut că, dacă nu suntem cu ochii pe ei, procurorii DIICOT ucid ancheta 10 august și aproape că par avocații jandarmilor. De aceea, considerăm imperios necesară prezența avocaților noștri în această anchetă, pentru a susține din punct de vedere juridic reluarea anchetei 10 august.


Vezi ce a făcut Declic în privința soluționării corecte a dosarului 10 august, în campania „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!

Elefantul roz la Parlament