Blog 3 August 2020

Trimite e-mail președintelui pentru a bloca legea lui Iordache, care dezincriminează lucrările nocive, fără autorizație de construire!

Controversatul proiect legislativ care vizează eliminarea răspunderii penale pentru diverse investiții de infrastructură realizate fără autorizație de construire a fost adoptat a doua oară de Camera Deputaților, după ce președintele României, Klaus Iohannis, l-a respins inițial în urma mobilizării organizațiilor profesionale și a societății civile. 22.861 de membri Declic au semnat petiția ”Vor să ne lase fără patrimoniu!” la momentul respectiv.

Biologul și activistul Călin Dejeu trage un semnal de alarmă și ne invită să-i scriem și noi președintelui Klaus Iohannis, să-i cerem să nu promulge legea și să sesizeze Curtea Constituțională.

Vă invităm să copiați textul de mai jos și să-l trimiteți pe e-mail la adresa:

procetatean@presidency.ro

— copiază textul de mai jos și trimite-l președintelui —

Domnule președinte Klaus Iohannis, în 28 iulie Camera Deputaților a ignorat cererea dumneavoastră de reexaminare și a votat PL-x nr. 521/2018, proiectul de lege toxic al deputatului Florin Iordache, care dezincriminează o serie imensă de lucrări fără autorizație de construire, multe dintre ele putând lua forme de ecocid.

Nu mai constituie infracțiune efectuarea fără autorizație a următoarelor lucrări:

– ”lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare și reabilitare privind căile de comunicație de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, rețelele și dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătățiri funciare, lucrările de instalații de infrastructură, lucrările pentru noi capacități de producere, transport, distribuție a energiei electrice și/sau termice, precum și de reabilitare și retehnologizare a celor existente;”

– ”lucrări de foraje și excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice și a prospecțiunilor geologice, proiectarea și deschiderea exploatărilor de cariere și balastiere, a sondelor de gaze și petrol, precum și a altor exploatări de suprafață, subterane sau subacvatice;”

– ”organizarea de tabere de corturi, căsuțe sau de rulote;”

România este în infringement pe păduri, în cazul nr. 20202033 (are chiar și un aviz motivat, din 2 iulie). Un element indispensabil mafiei lemnului îl reprezintă drumurile forestiere. Orice drum forestier făcut de la zero reprezintă un dezastru ecologic. El presupune defrișarea fâșiei pe care este construit, el reprezintă o rană pentru natură, devastează ireversibil microrelieful, mutilează peisajul, distruge solul, provoacă eroziune, fragmentează habitatele. Și, mai ales, cu ajutorul lui se măcelăresc pădurile pe zeci de kilometri pătrați. Pădurile virgine pe care le mai avem, cu care ar trebui să ne mândrim, dar pe care le exterminăm, au supraviețuit pentru simplu fapt că nu au fost accesibile, că nu au ajuns la ele drumurile forestiere. Recent am avut un caz notoriu, un drum forestier facut ilegal pe Valea Sâmbetei, ca un cuțit înfipt în inima naturii făgărășene, o prelungire a microhidrocentralei construite ilegal, care este pe infringement.

Cum să nu reprezinte infracțiune să construiești fără autorizație un drum forestier!?

Apropo de fragmentare, cu puțin timp în urmă România a apărut ca exemplu negativ în primul ghid IUCN privind conectivitatea ecologică.

Așa reacționăm, dezincriminând lucrările ilegale care fragmentează natura și mai mult?

Cursurile naturale ale râurilor reprezintă un element esential, fascinant al patrimoniului nostru natural. Distrugerea lor este ireversibilă, nu afectează doar generația acutuală, ci toate generațiile ce vor urma. Cum ar putea o astfel de crimă de mediu să nu constituie o faptă penală?

România este în infringement pe microhidrocentrale (Încălcarea nr. 20154036). Dacă această lege ajunge în Monitorul Oficial, orice antreprenor fără scrupule poate să construiască de la zero o microhidrocentrală, fără autorizație (ținând cont de dezastrul de la Apele Române, nu are aviz de gospodărirea apelor doar dacă nu l-a cerut). Plătește o amendă (dacă se întâmplă acestă minune) și apoi își umple conturile, din banii noștri, prin ”certificate verzi”, în timp ce stă la soare pe iaht, în Caraibe. Așa arată un stat de drept?

Să trecem la așa-zisele ”amenajări de albii”. Oricum țara este devastată, mutilată în lung si-n lat de regularizari de albii care mimează respectarea procedurilor și se acoperă cu hârtii abuzive. Doar într-un singur județ, Hunedoara, într-o jumătate de lună, APM a postat trei proiecte de distrugere a cursurilor de apă de către Apele Române! Dacă la cele care mimează respectarea procedurilor se adaugă un val de mutilări ale albiilor ”la negru”, mai rămâne în câțiva ani ceva din rețeaua noastră hidrografică naturală? Comisia Europeană a lansat, cu mare pompă, noua strategie pe biodiversitate, în care se laudă că 25.000 de kilometri de cursuri de râuri vor fi readuși la curgere liberă. România cum participă la această strategie, făcând opusul? Așa atingem obligația strictă din Directiva Cadru privind Apa, de a aduce toate corpurile de apă la stare ecologică bună? Directiva tocmai a trecut de Fitness Check, parlamentarii noștri pe ce continent trăiesc?

În 2003, singura zonă umedă din județul Cluj care adăpostea o populație de lalele pestrițe a fost distrusă complet, drenată fără sens prin niște canale de beton.

Cine erau vinovații? Cei de la ”îmbunătățiri funciare”. Pentru ce a mai semnat România Convenția de la Ramsar, ratificată prin legea 5/1991, dacă principiul utilizării raționale a zonelor umede este batjocorit, fără niciun fel de repercusiuni?

Chiar și o tabără de căsuțe, construită într-o zonă naturală nealterată, poate să constituie un dezastru ecologic.

Extrem de gravă este și dezincriminarea excavărilor pentru deschiderea exploatărilor de balastiere, care se traduce prin liber la balastiere, într-un moment în care râurile noastre sunt atât de devastate de balastiere încât este nevoie stringentă pentru interzicerea lor totală, ca în Suedia.

Ministerul Mediului se lăuda că va face mari vitejii pe tema balastierelor, dar nu am văzut nimic, iar acum tace chitic.

Și guvernul din care acest minister face parte poate să depună o sesizare la Curtea Constituțională, dar din tăcerea asurzitoare pe această temă înțelegem că nu-i nicio șansă.

Dumneavostră, domnule președinte, sunteți ultima redută, care mai poate opri această dezincriminare, această ”spălare” a infractorilor.

Astfel de legi arată că nu am învățat nimic din această pandemie, care ne-a lovit ”pe neașteptate”. Atât ONU, cât și Organizația Mondială a Sănătății au recunoscut că pandemia a fost generată de distrugerea naturii, că virusul a fost preluat din natură datorită agresării sistematice la care o supunem.

Și noi ce facem, dezincriminăm o serie de agresiuni grave asupra naturii?! Mai are clasa politică din România vreo urmă de rațiune?

Dar nu este nici pe departe doar o problemă de mediu, nici măcar în principal o problemă de mediu. Lista cu lucrările ilegale dezincriminate de Iordache și cei de teapa lui este amplă. Dacă se construiește un baraj pe un râu fără autorizație, deci fără să respecte reglementările legale în materie, sunt puse în pericol viețile a mii de oameni în aval.

Faptul că până și patronatele din construcții, care aparent ar trebui să se bucure, au tras un semnal de alarmă, ar trebui să dea de gândit tuturor!

Autorizația de construire este principala formă de ”aprobare de dezvoltare”. Iar ”procedura de evaluare a impactului asupra mediului… este parte integrantă din procedura de emitere a aprobării de dezvoltare” (art. 4 din Legea 292/2018). Este astfel de la sine înțeles faptul că această dezincriminare este o dezincriminare a unei serii șocant de ample de potențiale ecocide. Prin urmare acest proiect de lege încalcă DIRECTIVA 2008/99/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 19 noiembrie 2008 privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal. Deci este, implicit, o lege neconstituțională.

Da, știm, legea oricum nu s-a aplicat pana acum, dar simpla ei existență a reprezentat cu siguranță o frână în calea haosului. Unii cu siguranță s-au gândit că poate totuși vor fi anchetați, și nu au riscat. Acum este undă verde pentru distrugerea naturii, pentru sluțirea localităților, pentru neprofesionalism, pentru pericol etc. Să lucrezi fără autorizație la rețele tehnico – edilitare reprezintă cu siguranță un pericol public!

Țara este oricum devastată de construcții dubioase/ilegale care au mutilat-o, în lung și-n lat, din fostele superbe sate maramureșene până-n burgurile transilvane sau în mijlocul Bucureștiului, din inima parcurilor naționale carpatine (a se vedea Defileul Jiului) până pe litoral.

Este o undă verde chiar și pentru folosirea ilicită a banilor publici. Un primar poate să facă lucrări ilegale, pentru interese private, mascate cumva, iar apoi doar să plătească o amendă din banii contribuabililor. Este greu în acest moment să anticipăm câte efecte nefaste poate avea acest proiect de lege.

Ați declarat recent că în România s-a rezolvat problema cu statul de drept. Dar cum am putea avea stat de drept dacă trecem de la neaplicarea legilor la legi corupte? Cum am putea avea stat de drept când legiuitorii duc legiferarea în scop personal, pentru a-și acoperi infracțiunile, pe o nouă culme?

Acest proiect de lege reprezintă, desigur, o continuare în forță a campaniei anti-justiție duse de majoritatea parlamentară.

În privința ”rezolvării statului de drept”, cu astfel de noi legi, mai degrabă putem glumi cinic: s-a rezolvat, nu se poate!

Stimulând masiv distrugerea pădurilor și râurilor, habitatele speciilor protejate, acest proiect de lege promovează încălcarea Convenției de la Berna, ratificată prin legea 13/1993, și a Convenţiei privind Diversitatea Biologică, a cărei țintă Aichi 12 este prevenirea extincției speciilor și îmbunătățirea stării speciilor amenințate, ratificată prin legea 58/1994 (pe lângă convenția Ramsar, amintită deja). Convenția Carpatică, care prevede că „părțile vor dezvolta politici care au ca scop conservarea cursurilor naturale de apă”, este și ea încălcată. Convenția Carpatică a fost ratificată prin legea 389/2006.

Se încalcă și Convenția Europeană a Peisajului, ratificată prin legea 451/2002.

Prin promovarea distrugerii mediului, se încalcă articolul 35 din Constituția României, care ne consfințește dreptul la un mediu înconjurător echilibrat ecologic.

Iordache, acest individ detestat, care a reușit performanța de a scoate în stradă 600 de mii de oameni în țara cu cea mai vagă societate civilă din Europa, un individ pe care îl putem numi, eufemistic, absolut nefrecventabil, trebuia cel puțin să dispară complet din viața publică românească, să nici nu mai auzim de el. Dar iată că el în continuare își bate joc de acestă țară, cu complicitatea colegilor săi din Camera Deputaților.

Vă rog să nu promulgați această lege, ci să sesizați Curtea Constituțională!

Cu considerație,

nume și prenume <– nu uita să completezi cu datele tale!

— copiază textul de mai sus și trimite-l președintelui —